Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #5 kdy: 26.07.2015, 06:42 » |
|
Není to ani týden, co mě ráno navštívil jeden ze sousedů, že mu nefunguje vodárna. (na zalévání) Dosnídal jsem a s nářadím vyrazil na hledání poruchy. Po pár minutách bylo jasno. Ze starého gumového kabelu 4Bx4, jsem odstřihl to nejhorší, cca 4-5m a otevřel jednu, pak druhou vidlici prodlužováku. Čtete správně, dvě vidlice, na starém gumáku a na konci takzvané hrušky 63A. Po krátkém vysvětlení v čem je to nebezpečné a protože to bylo více práce a na mě čekalo auto plné lidí, domluvili jsme se, že to celé uvedu do bezpečného stavu, večer po návratu z montáže. Ovšem to už bylo "opraveno" , samozřejmě v původní kombinaci. Tedy u vodárny zásuvka, napájená prodlužovákem se dvěma vidlicemi. Prý s tím dělá jen on a o riziku nyní už ví, tak si dá o to větší pozor. Nezbylo mi nic jiného, než to vzdát a odejít. Konec konců je za provoz toho zařízení odpovědný jen on sám. Jen bych nechtěl být v jeho kůži, až se stane nějaký malér, nedejbože především jeho vnoučatům na prázdninách.
Nutno dodat, že na vesnicích to díky takovým nezodpovědným kutilům, kteří dělali z toho co dům, nebo JZD dalo a kterým stačí že to funguje, přitom na bezpečnost (o předpisech nemluvě) nekoukají, není až tak vyjímečné. Podle hesla - každý kdo má kleště a šroubovák, je elektrikářem. Navíc jak má fungovat osvěta u lidí, kterým je třeba i přes 70 let a krom pár kopanců, se jim nic vážného nestalo. Co jim bude ten cucák 40ti letej vyprávět že? Nezbývá než jim přát, aby dožili ve zdraví, ale především bez pocitu a výčitek, že svou nezodpovědnost i ublížili někomu blízkému.
|