Sebastian Seifert
|
 |
« kdy: 13.09.2016, 10:21 » |
|
Jak je to s prodlužováky v domácím použití?
Podle toho, co jsem vyčetl, tak nepodléhají revizím a některým normám. Je mi jasné, že se stále nějaké normy najdou. Mám několik specifických dotazů, které ve vás možná vzbudí hrůzu, ale opravdu mě zajímá názor profíků.
Prvně sem hodím několik příkladů: Potřeboval jsem vyřešit napájení ledničky, mikrovlnky a rychlovarné konvice. Kabel musel být na míru a musel být rovněž "rozpojitelný", aby šel protáhnout lištou z vedlejšího pokoje. V blízkosti těchto spotřebičů totiž nebyla žádná jiná zásuvka. Samozřejmě, že jsem hodlal použít kabel s průřzem 2,5mm. Bohužel na mě čekalo nemilé překvapení, když jsem zjistil, že trojzásuvka, která na kabel měla být napojena, má příliš malou "díru" a třížilový kabel s tímto průřezem se tam hold nevleze.
Tak jsem si řekl, udělám to postaru a koupím dvojlinku se stejným průřezem. Ta se bez problému vlezla. Kvůli bezpečnosti jsem raději nezapojoval zemnící kolík, aby na něm náhodou nebyla fáze.
Jak moc vadí absence uzemnění? Kdyby spotřebič probíjel, tak me uzemnění zachrání tí, že vyhodí jistič? Opravdu totiž nevím, kde by plastová lednice nebo plastová varná konvice mohla probíjet.
Další příklad: Doma jsem měl množství různých elektroinstala čních materiálů a dvoulinek se solidním průřezem. Je chyba, že jsem si z nich vyrobim na míru prodlužovací kabel, který napájí pouze spotřebiče, které uzemnění nemají? Ona ta dvojlinka má výhodu v tom, že se dá dobře schovat pod koberec, protože je krásně plochá. Tohle přesně jsem potřeboval, protože trojžilový kabel s pořádným průřezem by tam určitě udělal velký hrbol. Samozřejmě dvoulinkové prodlužováky vyrábím jen pro svou potřebu a v zásadě tam, kde budou nepohyblivé. Sice to není úplně pevná instalace, ale nehýbe se s nimi a nejsou vystaveny nebezpečí požkození izolace. Pro venkovní a jiné mobilní použití mám pořádné kabely s 2,5mm osazené koncovkami Legrand.
Takže abych to shrnul, existují i případy, kdy je dvoulinka bezpečná?
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
|
František Sichinger

Jsou věci mezi fází a nulou
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 13.09.2016, 21:53 » |
|
Jak to někde vidím, tak bez diskuze štípu.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektromotáže, alarmy, kamery, ovládání GSM, servis plyn kotlů, MaR pro všechny typy vytápění, tepelná čerpadla, kompenzace jalového výkonu, převíjení elektromotorů, RT E2A
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 13.09.2016, 22:40 » |
|
Myslím, že jste vyrobil něco podobného, co před několika lety zabilo tři lidi.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 13.09.2016, 23:27 » |
|
Jak je to s prodlužováky v domácím použití?
Podle toho, co jsem vyčetl, tak nepodléhají revizím a některým normám. Je mi jasné, že se stále nějaké normy najdou. Mám několik specifických dotazů, které ve vás možná vzbudí hrůzu, ale opravdu mě zajímá názor profíků.
Prvně sem hodím několik příkladů: Potřeboval jsem vyřešit napájení ledničky, mikrovlnky a rychlovarné konvice. Kabel musel být na míru a musel být rovněž "rozpojitelný", aby šel protáhnout lištou z vedlejšího pokoje. V blízkosti těchto spotřebičů totiž nebyla žádná jiná zásuvka. Samozřejmě, že jsem hodlal použít kabel s průřzem 2,5mm. Bohužel na mě čekalo nemilé překvapení, když jsem zjistil, že trojzásuvka, která na kabel měla být napojena, má příliš malou "díru" a třížilový kabel s tímto průřezem se tam hold nevleze.
Tak jsem si řekl, udělám to postaru a koupím dvojlinku se stejným průřezem. Ta se bez problému vlezla. Kvůli bezpečnosti jsem raději nezapojoval zemnící kolík, aby na něm náhodou nebyla fáze.
Jak moc vadí absence uzemnění? Kdyby spotřebič probíjel, tak me uzemnění zachrání tí, že vyhodí jistič? Opravdu totiž nevím, kde by plastová lednice nebo plastová varná konvice mohla probíjet.
Další příklad: Doma jsem měl množství různých elektroinstala čních materiálů a dvoulinek se solidním průřezem. Je chyba, že jsem si z nich vyrobim na míru prodlužovací kabel, který napájí pouze spotřebiče, které uzemnění nemají? Ona ta dvojlinka má výhodu v tom, že se dá dobře schovat pod koberec, protože je krásně plochá. Tohle přesně jsem potřeboval, protože trojžilový kabel s pořádným průřezem by tam určitě udělal velký hrbol. Samozřejmě dvoulinkové prodlužováky vyrábím jen pro svou potřebu a v zásadě tam, kde budou nepohyblivé. Sice to není úplně pevná instalace, ale nehýbe se s nimi a nejsou vystaveny nebezpečí požkození izolace. Pro venkovní a jiné mobilní použití mám pořádné kabely s 2,5mm osazené koncovkami Legrand.
Takže abych to shrnul, existují i případy, kdy je dvoulinka bezpečná?
Sice nejsem profík ale mám tušení že vaše pokusy jsou ale úplně na pi..
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
|
Kudlik
Neverifikovaný uživatel @3

RT E2A
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 14.09.2016, 08:42 » |
|
Myslim, ze kolegovia sa uz vyjadrili dostatocne jasne a netreba k tomu zbytocne nieco dalsie vypisovat. Ale mna zaujalo nieco ine: Podle toho, co jsem vyčetl, tak nepodléhají revizím a některým normám. Je mi jasné, že se stále nějaké normy najdou.
STN IEC 60884-2-7 Vidlice a zásuvky na používanie v domácnostiach a na podobné účely. Časť 2-7: Osobitné požiadavky na predlžovacie šnúrové prívody Mozno v CR podobna norma nieje a tym padom je moja poznamka nepodstatna ale to nemeni nic na fakte, ze takymto riesenim ohrozujete nielen seba (co v podstate len potvrdzuje Darwinovu teoriu prirodzeneho vyberu) ale ohrozujete aj ludi ktori sa dostanu do kontaktu s takto zapojenymi spotrebicmi.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 14.09.2016, 15:52 » |
|
... a jsem v tomto případě zastáncem přirozené selekce, kdy slabé kusy musí přirozeně vyhynout.
Jen aby nás ten Darwin nepřekvapil - třeba pán je příslušníkem nové rasy, která nemá problém ani s těmi 40 kV/m (viz vlákno o elektrosmogu) 
|
|
|
Zaznamenáno
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 14.09.2016, 17:18 » |
|
... a jsem v tomto případě zastáncem přirozené selekce, kdy slabé kusy musí přirozeně vyhynout.
Problém je v tom, že to může ublížit někomu jinému... A co je ještě horší, kutil si je vědom svých nedostatků a je hodně opatrný, ale může to ublížit nějakému "odborníkovi", který věří, že "na zelenožlutém není nebezpečné napětí proti zemi"...
|
|
|
Zaznamenáno
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 14.09.2016, 18:40 » |
|
Jen aby nás ten Darwin nepřekvapil - třeba pán je příslušníkem nové rasy, která nemá problém ani s těmi 40 kV/m (viz vlákno o elektrosmogu)  V případě těch tří nešťastníků byla intenzita elektrického pole tisíckrát menší. Problém je v tom, že netvořili sekundár, ale primár pomyslného transformátoru .
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
Jan Bocek

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 15.09.2016, 09:12 » |
|
 V pořádku podle elektrikářskéh o řemesla to není. Podle zákona o VTZ také ne. Takže vystříhat, vypnout, vypít něco se zkušeným elektrikářem. Pořadí si určete sám, nechci aby se na mě DARVIN se smrtkou zlobili. Ono je taky možné, že to do roka bude tak, jak má být, ale pod majitelem, kdo byt koupí a opraví po záhadné smrti díky chybě na elektroinstala ci-viník nenalezen....
Moc hezký závěr.....
|
|
|
Zaznamenáno
|
specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů revize elektrického zařízení E1B telefon: 777 273 732 email: jan.bocek@safeb.cz
|
|
|