Maroš Novák
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 01.05.2010, 11:06 » |
|
Může mi prosím někdo vysvětlit co znamenají písmena CYKY v označení kabelů? Jaký je rozdíl v kabelu třeba CYKY 4Bx10 a CYKY J4x10?
#105#
|
|
|
|
|
|
|
Miloslav Dunda
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 02.05.2010, 01:23 » |
|
No, to se snad už dnes nemůže zeptal žádný elektrikář. Je to ve změně značení B se dnes = J. Tnz. je tam zelený/žlutý vodič, modrý vodič, černý, hnedý a šedý vodič.
|
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 02.05.2010, 11:22 » |
|
No, to se snad už dnes nemůže zeptal žádný elektrikář. Je to ve změně značení B se dnes = J. Tnz. je tam zelený/žlutý vodič, modrý vodič, černý, hnedý a šedý vodič.
Pokud jde o 4x10, jak zněl dotaz, tak tam máte o 1 vodič navíc.
|
|
|
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 02.05.2010, 12:56 » |
|
X a G se používá pro pohyblivé kabely (šňury) ve formátu: "typ kabelu" "početžil"X(nebo G)"průřez žil" např. CMSM 3G1, CMFM 3X0,75
J a O se používá u kabelů pro pevné instalace, ale ve formátu: "typ kabelu"-J(nebo O) "početžil"x"průřez žil" např. CYKY-o 3x1,5, CYKY-j 4x2,5.
Nakolik to ale má oporu v normách mě nějak nikdy nenapadlo zkoumat...
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 02.05.2010, 13:10 » |
|
No a já to právě zkoumal. V uvedené normě se hovoří pouze o X a G bez ohledu na to, zda se jedná o slaněný nebo plný vodič.
Na druhou stranu, k čemu potřebujete normu a článek? Označení je jasné a všichni jej dodržují, takže není problém s orientací.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 02.05.2010, 17:28 » |
|
Je zajímavé, co se v odpovědích na banální dotaz dá všechno doplést: - malá a velká písmena - pořadí písmen - počet vodičů - barva vodičů - pomlčky, mezery
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 03.05.2010, 09:22 » |
|
Já se opravdu nestačím divit, kolik reakcí se může vytvořit na tak primitivní dotaz.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|