Takže klidně je možno tvrdit, že byt bude mít dva jističe pro dva světelné obvody, ale za každým z nich musí být X počet chráničů pro koncové světelné obvody, tj pro každé svítidlo samostatně.
Všimni si, že výraz obvod je vztažen k jističům/pojistkám, ale výraz koncový obvod pracuje již s chrániči a to sólo pro každý zvlášť.
Ok, předložím jiný výklad:
826-14-03 definuje koncový obvod, což je elektrický obvod zahrnující spotřebiče a/nebo zásuvky. Ve světelném obvodu se definice redukuje na
elektrický obvod zahrnující spotřebiče. A jak napsal správně pan Franěk, jde o množné číslo, tudíž 1 až n spotřebičů, kde n může být maximálně takový počet, aby vyhovovalo jištění.
Mějme systémovku s multikanálovým aktorem, třeba 8 výstupů. Pokud jsou jednotlivé výstupy oddělené, pak teoreticky mohu mezi jistič a aktor předřadit 8 RCBO. Ale co když mají relé v aktoru společný skupinový přívod? Co je obvod? Každé relé z aktoru? Jedna skupina? Nebo celý aktor? Nebo - světelný obvod řízený sběrnicí DALI - vypínač to v obvodu nemá, takže co je koncovým obvodem? Jedno každé světlo? Všechna světla na jedné sběrnici? Všechna světla na jedné sběrnici v jedné místnosti? Já nevím.....
A k tomu RT - za svůj profesní život jsem zažil tolik státem jmenovaných kontrolních orgánů se svým výkladem legislativy, který se vzápětí ukázal jsko mylný, že by mně tenhle požadavek nechal klidným. Jiný projektant či RT bude mít názor jiný........
826-14-01 (elektrický) obvod (elektrické instalace), m
sestava elektrických předmětů elektrické instalace chráněná před nadproudy týmž ochranným zařízením*) (týmiž ochrannými zařízeními)
826-14-03 koncový obvod (v budově), m
elektrický obvod určený pro přímé napájení elektrických zařízení nebo zásuvek elektrickým proudem
Trochu jste mne znejistěl zda už zase nevyšlo něco nového, ale - ty moje definice pocházejí z aktuální platné verze 2023, ty Vaše z verze předchozí. A ano, na vině jsou ti, co píší nejednoznačné a proti sobě jdoucí právní předpisy. Což se netýká jen norem