Luboš L
|
 |
« kdy: 13.09.2008, 21:40 » |
|
Jaký použít kabel z elektroměrovéh o rozvaděče ke dvěma rozvodnicím v chatách, vzdálených cca 50m a dalších 20m.
Jedná se o 1f proud, příkon každé chaty do 5 kW. Uvažoval jsem o CYKY 2Bx10 ( po novu asi J, prostě aby tam byl L + PEN), ale prodavačka (ASPERA ČB) mi řekla, že takový kabel neexistuje, maximálně na objednávku 2Bx6, a že stejně musím použít třívodičový kabel. To se mi moc nezdá, proč táhnout 70m tři vodiče, když mohu PEN rozdělit až v chatách.
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 13.09.2008, 21:56 » |
|
Asi proto, že nejmenší dovolený průřez pro PEN je 10mm2 u Cu a 16mm2 pro Al
Doporučil bych stejně připravit 5žilový přívod pro chatky. Jednou budete rád, že jej máte připravený. Pokud chcete co nejlevnějc tak kabel 3žilový Ale použil bych minimálně 6mm2 na 20m a 10mm2 na 50m
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Luboš L
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 14.09.2008, 22:12 » |
|
 za odpověď, ale o 3f proud nemám zájem a i kdyby, tak jste mi pořád nevysvětlil, proč z elektroměrovéh o rozvaděče táhnout fáze + PE a N, když stačí PEN rozdělit až v podružném rozvaděči. Nevím, jak je to jinde, ale jsem z JČ a podle požadavků E.ON Distribuce čl. 7.3 se při použití jističe v el. rozvaděči vodič PEN v tomto rozvaděči nerozděluje. Proto se ještě jednou ptám, mohu pro 1f přívod mezi el. a podružným rozvaděčem použít dvoužilový kabel a o jakém průřezu?  Luboš
|
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 14.09.2008, 22:29 » |
|
to Luboš L : Kolega Franěk vám to vysvětlil, ale vy nechcete pochopit problém. Kabel CYKY 2Bx10, který by se tam mohl dle normy použít se nevyrábí, tudíž tam můžete dát CYKY 4Bx10 nebo 3Cx6. Použití třívodičového kabelu je výrazně bezpečnější, tak proč se mu tak bráníte. Navíc pro důkladnější posouzení by to chtělo více info, např. zda každá chata bude mít svoji přípojku - elměr, kde bude elměrový rozvaděč a jak bude proveden, protože pokud se použije typ s výstupními svorkami, tak tam lze bez problémů provést rozdělení PE a N, bez ohledu, jak to vyžaduje RZ přímo na svorkách elměru. Nejlépe bude oslovit některého místního projektanta nebo RT, aby situaci posoudil na místě. Navíc vaše poznámka, že 3F nepotřebujete je trochu dluh do budoucna, protože těžko můžete posoudit, co bude za několik let, natož třeba za 30 let, které vám kabel CYKY může vydržet bez problémů, pokud vám ho někdo nepřekopne.
|
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 14.09.2008, 22:44 » |
|
Dík za důraznou podporu náčelníkovi indiánského kmene elektrikářů, kolegovi Kamilovi Novákovi 
|
|
|
|
|
|
Otakar Dosbaba

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 15.09.2008, 10:27 » |
|
... Úředníci opisují, kravaťáci nařizují, o terén a praxi se nezajímají.
Přestože je zde skoro v každé druhé diskuzi omílán požadavek na přizemění bodu rozdělení PEN na PE a N, znovu jej připomínám. Pokud máte pod chatkou dostatečně a správně provedený např. základový zemnič s vývodem do skříňky rozvaděče, pak vám opradu stačí do chatky přivést (3)L + PEN. Ale jelikož jde o chatku, nezdá se mi to pravděpodobné. Nebo je možné zemnič položit do shodného výkopu s vedením od RE do rozvodnice v chatce. Jelikož toto vyjde jistě dráž, než třížilový kabel od pilíře RE, pak je již asi jasné, proč je doporučováno to, co již kolegové uvedli. Distribuční vedení v neměřené části je totiž pravidelně přizemňováno.
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 15.09.2008, 12:16 » |
|
TAk, když už konečně víte proč kabely třížilové, Tak se jen zamyslet nad jejich průřezem. Čím slabší kabel použijete, tím větší budou ztráty na vedení a kabel se bude chovat v podstatě jako zátěž(spotřebič). Proto i na malém odběru se zvěčující se délkou zvedá i jejich průřez. Dále je to kvůli úbytku napětí. Ale stejně bych na Vašem místě nechal udělat projektovou dokumentaci. Zde Vám nedokážem odpovědět vyčerpávajícím způsobem, protože neznáme všechny souvislosti v místě měření. To udělá projektant po ohlédnutí místa. I pro Vás to bude lepší. Budete mít všechny podklady pro revizi a hlavně vše uděláno správně dle projektu.
A s těmi úředníky to je prostě nekončící a nerovný boj. Když už nevědí jak hodit klacek pod nohy (než si připlatíte mimo pokladnu) tak se ohánějí předpisem z roku, kdy můj táta ještě študoval. Samozřejmě to neplatí všude a vždy. Někdy je to jen prostá a čistá blbost.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 15.09.2008, 13:12 » |
|
TO Doležal : To je skvělá pomůcka !  Zvlášť pro krátkozraké šetřily. TO montážníci : Mohl by prosím někdo z vás, kteří se zabýváte montážemi, doplnit do výše uvedené páně Doležalovy tabulky, aktuální ceny ?  Předpokládám, že relevantní ceníky máte po ruce. 
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 15.09.2008, 14:12 » |
|
Co mají dělat ti co nemají Excel ? Jám používám OpenOffice
Ti mají smůlu, protože žádná free plnohodnotná a FUNGUJÍCÍ náhrada za Excel není. Slušný prohlížeč je např. Excel Viewer 2003 : http://www.stahni.cz/index.php?sw=155, ale jak už název napovídá, nejdou zde editovat data.  Někteří tvůrci SW sice prohlašují, že jejich produkty jsou plně kampatibilní s MS Office, ale to je spíš přání než skutečnost.  Aby nedošlo k omylu - nejsem v žádném případě příznivcem B.Gatese  a ani jeho příbuzným  . Jen popisuji realitu. Ostatně sám jsem po dlouhou dobu z jakési revolty jeho produkty nepoužíval. Bilovi to bylo očividně ukradené a tak jediný, kdo si tím přidělával problémy jsem byl já.  Takže jsem nakonec taky sklopil hlavu před typickým úkazem globalizace. 
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
t_fuk
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 15.09.2008, 16:43 » |
|
Co mají dělat ti co nemají Excel ? Jám používám OpenOffice
Mně to v OO 1.1 na Linuxu funguje (abych to ověřil, musel jsem přebootovat OS - ve Woknech mám Excel)
|
|
|
|