josef malik
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 05.12.2011, 19:42 » |
|
Moderátor: Tak toto teda opravím a pustím dál. Nejen, že je vše do detailu na E.ON popsáno, ale ještě si pletete jistič s chráničem ...
Byl jsem nucen vyměnit chránič v rozvodnici na chodbě. Tento byl v hodnotě 20A s charakteristik ou B. Nahlásil jsem EONu odpečetění, provedl výměnu chrániče s hodnotou 25A s charakteristik ou D. Při kontrole pracovníci EONu sdělili, že mi tento rozvaděč nezapečetí, protože tento chránič musí mít s charakteristik ou jen B. Nikde jsem nenalezl informaci o tom, že by to tak musí být.
Původní otázka: Jaká je povolena charakteristik a chrániče?
|
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 05.12.2011, 20:08 » |
|
Chránič? Nebyl to jistič? Věnujte se oboru, kterému rozumíte a ruce pryč od elektriky. Distributor je v právu a vy si pozvěte elektrikáře, aby to dal do pořádku.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 05.12.2011, 20:13 » |
|
Moderátor: Tak toto teda opravím a pustím dál. Nejen, že je vše do detailu na E.ON popsáno, ale ještě si pletete jistič s chráničem ...
Byl jsem nucen vyměnit chránič v rozvodnici na chodbě. Tento byl v hodnotě 20A s charakteristik ou B. Nahlásil jsem EONu odpečetění, provedl výměnu chrániče s hodnotou 25A s charakteristik ou D. Při kontrole pracovníci EONu sdělili, že mi tento rozvaděč nezapečetí, protože tento chránič musí mít s charakteristik ou jen B. Nikde jsem nenalezl informaci o tom, že by to tak musí být.
Původní otázka: Jaká je povolena charakteristik a chrániče?
Pokud by všichni jako Vy měli "D" tak by jsme se moc elektřinou neradovali....  Na co potřebujete "D" ? To by mě zajímalo ? Kdybych já byl EON, tak bych vás odpojil, a vůbec nediskutoval s vámi proč??!!!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jiří Čechura
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 05.12.2011, 21:12 » |
|
Mohu se též přidat? Dnes u nás byli na kontrole z ČEZu pánové (nebyl jsem doma, vyřizovali to rodiče) a říkali že si máme vyměnit hlavní vypínač(!) za jistič s char. B a prý si to můžeme udělat sami s tím že to nahlásíme na příslušná místa jako rozplombování. To by nebyl problém.... Ale! Vlastním svářečku RTB-3, je poměrně výkonná, a obávám se, že při prvotním zapínání tento jistič může vypadnout. A s tím i celý dům + router a počítače. Raději bych vybojoval char. C, ale nevím jak postupovat.
Mám vyzkoušeno, že doma jistič obvodu 3fáz. C16 bez problému svářečku při zapínání udrží, ale známému jistič 3fáz. B20 vypadává. Máte s touto svářečkou někdo zkušenost, zda ji 3fáz. jistič B25 udrží? Popřípadě jak vybojovat 3fáz. C25?
|
|
|
|
Daniel Hudzík
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 05.12.2011, 21:35 » |
|
Mohu se též přidat? Dnes u nás byli na kontrole z ČEZu pánové (nebyl jsem doma, vyřizovali to rodiče) a říkali že si máme vyměnit hlavní vypínač(!) za jistič s char. B a prý si to můžeme udělat sami s tím že to nahlásíme na příslušná místa jako rozplombování. To by nebyl problém.... Ale! Vlastním svářečku RTB-3, je poměrně výkonná, a obávám se, že při prvotním zapínání tento jistič může vypadnout. A s tím i celý dům + router a počítače. Raději bych vybojoval char. C, ale nevím jak postupovat.
Mám vyzkoušeno, že doma jistič obvodu 3fáz. C16 bez problému svářečku při zapínání udrží, ale známému jistič 3fáz. B20 vypadává. Máte s touto svářečkou někdo zkušenost, zda ji 3fáz. jistič B25 udrží? Popřípadě jak vybojovat 3fáz. C25?
C sa povoluje len v specifickych pripadoch (prevadzka s motormi, hydr. vytahom a podobne)
|
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.
|
|
|
Jiří Čechura
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 05.12.2011, 21:42 » |
|
Ale i trafo způsobuje proudový náraz.
|
|
|
|
|
Jiří Čechura
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 05.12.2011, 21:54 » |
|
A proč to nepovolí? jen tak z trucu? Viděl jsem jako hlavní jistič RD s běžnou instalací taky 3fáz. M24,7A Což by bylo vlastě "D". To by bylo potom na zastřelení nebo ukřižování odběratele ......
|
|
|
|
Petr Doležal

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 05.12.2011, 21:59 » |
|
A proč to nepovolí? Jen tak z trucu?
Z trucu ne, přišli by o korunky za vyšší ampéráž v charakteristic e B.
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
Jiří Čechura
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 05.12.2011, 22:06 » |
|
Hmm, to jsou ale........ A máte někdo z vás zkušenost zda ten 3fáz. B25 s touto svářečkou vydrží? Jinak se na to radši vysxxx a nechám tam ten vypínač.
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 05.12.2011, 22:15 » |
|
Pokud máte platnou smlouvu, elektroměr a šťávu, nechte tam ten vypínač. Do doby, něž budete chtít nějakou změnu. Pak vás donutí k výměně.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Petr Doležal

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 05.12.2011, 22:22 » |
|
Ale proč ten ČEZ oficielně nepožádáte o "C" ? Vždyť ta svářečka je důvod. Vyřídit nejdříve papír, pak fyzickou výměnu, nikoliv naopak. Třeba pochodíte Máte s touto svářečkou někdo zkušenost, zda ji 3fáz. jistič B25 udrží?
To bych si někde vyzkoušel
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
Jiří Čechura
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 05.12.2011, 22:26 » |
|
A jak se to prosím dělá? Na to je nějaký spešl papír? Díval jsem se na stránky ČEZu a nevím, nic takového co se týká změny char. jsem nenašel(asi jsem se blbě díval, je to v podstatě poprvé) Díky.
|
|
|
|
|
Jiří Čechura
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 05.12.2011, 22:32 » |
|
Taky bych to rád vyzkoušel ale nemám u koho. Všichni známí mají instalace z dob ITV a J1K... nebo ještě starší. A nerad bych kupoval jistič jen na vyzkoušení zda nevypadne
|
|
|
|
|