honza4953
|
 |
« kdy: 31.12.2015, 23:27 » |
|
Rekneme, ze vetev obvod na kterem jsem pripojen ma jeste dostatecne rezervy a proto toto z uvahy vypustime. Nyni mam hodnotu hlavniho jistice u elektromeru B 3x25A. Od neho mi vede privodni kabel AYKY 4x16 do rozvadece v dome dlouhy 30 metru. Povoli E.ON pro tento prurez hodnotu jistice u elektromeru B 3x40A nebo 3x50A?
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 01.01.2016, 13:16 » |
|
Eon nezajímá co maáte za elektroměrem!! To bude zajímat revizáka, který bude psát revizi na připojení elektroměrovéh o rozvaděče. Teoreticky by to mohlo stačit (prakab udává zatížení 81A v zemi, 61A na vzduchu). Takže to bude chtít vědět parametry sítě, jestli nejste někde na konci sítě, kde by už mohlo při větším zatížení docházet k velkým úbytkům napětí, a tudíž i k nějakým ztrátám na kabelu. Počítat to nebudu, to se mě na Novej rok nechce  Nicméně, podobná otázka se tu řešila minulej tejden, nebo možná dokonce i tenhle tejden... http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,34320.0.html
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
honza Sikmo
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 01.01.2016, 20:30 » |
|
No dobrá tak tedy revizáka. Tak nějak jsem si říkal že 3x50A vzdhledem k použitému kabelu je tak asi maximum(jak říkám předpokládejme, že s vedením EONu před elektroměrem není problém, tzn., že nejsem na konci obce, vedení má ještě dostatečnou rezervu atd..). Podle toho co píšete 81A(kabel jde v zemi) by mohl revizní technik odsouhlasit i 3x63A? Víc už se mi zdá nereálné co se týče AYKY 4x16. Nevím, ale asi bych se necítil vklidu zatěžovat takový kabel dlouhodobě větším proudem než 63A, popravdě bych měl pochybnosti už nad 50A. V rozvaděčích na kterých normálně dělám používáme pro jistič 3x63A Cu vodiče 16 mm2.
No asi jsem z těch opatrnějších, ale v elektro skříních(délka kabelu do 15m) např. u mě v domě(nemyslím hl. přívod) se řídím následujícím:
Materiál Cu :
Jištění do 6A, průřez 1,5 mm2 6-10-16A - 2,5 mm2 20A - 4 mm2 25 - 32A - 6 mm2 na větší proud já osobně použiji hliník kvůli ceně s kvalitnim zakoncenim vodice pri pripojeni na svorkovnici: 32 - 40A - 16 mm2 50 - 63A - 25 mm2 63 - 80A - 35 mm2
Víc jsem snad nikdy nikde nepotřeboval. Vše beru jak pod omítkou ,tak v plast. trubce na omítce.
|
|
|
|
|
|
honza Sikmo
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 01.01.2016, 21:16 » |
|
Zkusil jsem to zběžně nasimulovat a 3x50A bude patrně maximum 3x40A jistota. Nejsem si jist přesně parametry trafa 22/0,4 kV co tu je...
|
|
|
|
|
honza Sikmo
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 02.01.2016, 09:15 » |
|
To už ne, nebudu měřit na vedení pod napětím...Šlo mi jen o přesnější odhad, zbytek už je na E.ONu a revizním technikovi. Jinak parametry kabelu celkem jednoduše. Otevřu pojistkový rozvaděč hned vedle a vidím co je tam za kabel a jistění. Vidím i kolik přibližně dalsích domů je na trafo připojené a všechny rodinné domy mají hl. jistič buď 25 nebo občas 32A. Vzdálenost k trafu cca 300 m. Travo není bohužel na sloupu, takže problém, ale když na něj vidíte tak zdřejmě poznáte podle velikosti o kolika kVAmpérové jde. Pak dohledám proud sekundáru a přibližně vím parametry vedení. Takhle to, alespoň v rámci svých možností dělám.
|
|
|
|
|
honza Sikmo
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 02.01.2016, 14:41 » |
|
jo což to je možný, nevím nikdy jsem to nedělal a ani nebudu. Nehodlám tu potom vysvětlovat někomu z EONu proč se jim hrabu ve vedení až mě nějakej soused bonzne a za druhé k tomu už nemám ani důvod. To bude možná dělat někdo od EONu, když si o to zažádám. vám jde asi ale oto, že impedance a odpor jsou dvě různé veličiny? Ok to máte pravdu, impedanci na vyplém vedení není možné změřit, byl by to jen odpor bez té imaginární části. Jo a jinak bez těch zdrobnělin, myslím že nejste moje babička 
|
|
|
|
Jiří Novotný- Stryker
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 02.01.2016, 15:41 » |
|
jo což to je možný, nevím nikdy jsem to nedělal a ani nebudu. Nehodlám tu potom vysvětlovat někomu z EONu proč se jim hrabu ve vedení až mě nějakej soused bonzne a za druhé k tomu už nemám ani důvod. To bude možná dělat někdo od EONu, když si o to zažádám. vám jde asi ale oto, že impedance a odpor jsou dvě různé veličiny? Ok to máte pravdu, impedanci na vyplém vedení není možné změřit, byl by to jen odpor bez té imaginární části. Jo a jinak bez těch zdrobnělin, myslím že nejste moje babička  Když vás tak poslouchám, připomnělo mi to Honzíkovu strastiplnou cestu za dobrodružstvím  Změřit impedanci v pojistkové skříni není žádný zločin a věřte, že toto EON vůbec, ale vůbec nezajímá.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 02.01.2016, 16:20 » |
|
Změřit impedanci v pojistkové skříni není žádný zločin a věřte, že toto EON vůbec, ale vůbec nezajímá. Zajímá to EON a dost ! (nemaťte lidi)! Pokud změřím impedanci na jejich síťi v HDS a jsou výsledky u některé fáze dvojnásobné,zavolám jim a oni hned napíší pracovní list na opravu .....Už se mě to stalo při revizi elměr.rozvaděč e...Pak jsem se ptal a byl ohořelý spoj na jednom konci vesnice u venkovního sloupového vedení.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
honza Sikmo
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 02.01.2016, 16:26 » |
|
Když vás tak poslouchám, připomnělo mi to Honzíkovu strastiplnou cestu za dobrodružstvím  Jo aha tak teď už je mi to jasný. Tak se mějte a nashle  Jinak myslím, že to jedno není...ale to je vaše věc
|
|
|
|
|
|
Lukáš Rotrekl

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 02.01.2016, 18:35 » |
|
Jejda, jak chrabrý to čin  Máte malé bezvýznamné + Do distribučního vedení vám je zhola prd. Toto je věcí jeho majitele. Jojo do doby než mu někde upadne 0 a budu mít místo televize ohňostroj... Osobně bych postupoval stejně, v momentě, kdy se doměřím něčeho co je teoreticky moc nebo některá hodnota jde někam za roh ozvu se...
|
Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....
Není mě jasné, jak je možné že spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 02.01.2016, 18:40 » |
|
Zkuste vznést dotaz na EON, jestli vám přijedou přeměřit impedanci kvůli navýšení jističe v ELM rozvaděči. Jsem zvědav Mrknutí kolego, Vy si pletete POJEN A DOJEM...  Tady u navýšení je EONu po tom Prd !  Nyní dojde na funkci jménem RT elektro a ten rozhodne podle měření !!a vydá RZ.  EON jen sdělí ,zda má kapacitu. 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 02.01.2016, 18:43 » |
|
Osobně by mě zajímala impedance přímo na objektu (v objektu) a né někde na ulici v pojistkové skříni. Tam bych se vydal až po té, co bych zjistil nějaký problém a potřeboval porovnání.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
honza Sikmo
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 02.01.2016, 21:12 » |
|
takže už jenom nakonec, to co je pro mě nejdůležitější .
Když mám teď hl. jistič u elektroměru 3x25A char. B a budu chtít navýšit na nějakou vyssí hodnotu, musím poslat prvotně žádost na E.ON a ti po mě krom jiného budou vždy chtít zprávu od revizního technika, nebo toto není podmínka? Dále pokud se zpráva dělá, kolik si za ní cca. technik účtuje? Je možné požadovat jistič s char. C nebo to má nějaké specifické podmínky, jaké?
Díky za stručné odpovědi
|
|
|
|