Pro mě zásadní úkon! Ve fabrice to musím často "někde" vypnout. Zabezpečit! A pak jdu "někam" kde mohu s jistotou pracovat na zařízení. Ale stejně si tam pro sichr přívodní fázi spojuju se zemí. To kdyby moje LOTO chtěl nějaký "jánošík" ondstranit.
Ano, je to zásadní a základní úkon.
Zamkni a označ
LOTO se začalo objevovat v normách po roce 2000.
V USA například agentura OSHA (Occupational Safety and Health Administration) vydala v roce 1989 standardy pro kontrolu nebezpečné energie, které formálně definovaly a požadovaly LOTO postupy pro určité průmyslové sektory.
Dnes je LOTO považováno za základní bezpečnostní postup v mnoha odvětvích po celém světě. Jeho význam a potřeba je uznávána nejen z hlediska ochrany pracovníků, ale také z hlediska efektivity a produktivity zejména v průmyslu.Procházeje mnohými průmyslovými firmami, kde mají ještě i svoji elektroúdržbu, tak systém LOTO je vidět jak v dílně elektro, tak na zajištěných pracovištích. A kde berou normu živitelku pro bezpečnou práci na EZ vážně, tak odpojování a zkratování vedení proti "Jánošíkům" je rutinnou práci starých borců v elektrotechnic
e. A odpovědná osoba za EZ to má školit a kontrolovat.
Bezpečnost osob i za cenu hmotných ztrát.
To bylo heslo na dílně elektro v ocelárně v roce 1958, kde jsem po vyučení nastoupil jako čerstvý elektrotechnik
.