|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 23.10.2018, 16:12 » |
|
Abych měl každou zásuvku jinou, to by bylo na palici.
Vyměnit všechny, to by bylo zase ekonomicky docela náročné a jako starý dědek mám fůru přístrojů, které bych musel osadit novou vidlicí. Protože mám v instalacích pořádek a ve všech zařízeních není dvoupólový hlavní spínač, tak by se mi to nelíbilo i z hlediska možné komutace L a N a následném vypnutí přístrojů v N. Takže za mě ne!
Navíc v tom nejsme sami, v blízkém okolí Slovensko, Polsko, dále Francie, Belgie, Tunis a Maroko. Po celém světě je asi 40 zemí a oblastí, kde se typ E používá, většinou jako novější verze s ochranným kontaktem vedle typů C a A.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 23.10.2018, 18:00 » |
|
Těch spotřebičů, které by u nás do Schuko nešly už zase tolik není. Resp. musí být už za hranicí bezpečnosti.
Většina dobře udržovaných starých zařízení je bezpečnější než dnešní nové sr..ky "Made in China". Nikdo, fakt nikdo nevypucuje Schuko zásuvku se stejnou vynaloženou námahou jako Fr.typ.
Mohu poprosit o vysvětlení této myšlenky? Troufám si tvrdit, že 80% spotřebičů má po zapojení do "naší" zásuvky E pracovní vodiče prohozené...
To není až tak dalece pravda, záleží, zda se jedná o výrobky určené pro ČR, pak je to správně, pokud jsou to výrobky určené původně pro Francii tak to doopravdy nesedí.
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 23.10.2018, 18:49 » |
|
V důsledku to není pro bezpečnost zásadní a zřejmě to tak vidí i výrobci. Vždyť ani norma už není tak striktní v umístění L/N.
To je naše specialita, všude ve světě, kde se používají typy zásuvek, které nejsou symetrické (komutovatelné), mají striktně stanovené umístění L a N. P.S. Už jste někdy spravoval automatickou pračku, kde všechna čidla odpojovala N protože byly přehozené vodiče v přívodním flexu? Velice nepříjemná práce, která skončila tak, že jsem přehodil vodiče na vstupní svorkovnici. Možná mi časem dáte za pravdu.
|
Václav 3
|
|
|
|
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 23.10.2018, 19:06 » |
|
A je to špatná specialita, ale nic s tím nezmůžem, jen že to budem dělat tak, jak to bylo všechna léta správně. Já netvrdím, že je mi to jedno, samozřejmě že preferuji čisté řešení spínat buď oba pracovní, nebo fázi. Ale jsem smířený s tím, že ne vždycky je hnědý hnědý a modrý modrý. Vyplývá to z masového nasazení UNISCHUKO vidlic, kde se s tím výrobci nemažou. Přepojení tak, aby byla spínána fáze je vizitkou slušného montéra, proti tomu nelze říct křivého slova.
|
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 23.10.2018, 21:14 » |
|
Opravdu celý "zbytek mapy" (včetně Ruska) používá Schuko?
Mapa v modré části zahrnuje země, které používají něco jiného než zásuvky typu E. Švýcarsko a Lichtenstein mají zásuvky typu J Dánsko a Grónsko používá systém K Dále v Norsku, Švédsku, Finsku, Nizozemí a Dánsku se ve velkém množství vyskytují zásuvky typu C (bez ochranného kontaktu). Mimo Švýcarska a Lichtensteinu se doporučuje pro nové instalace použití typu F.
|
Václav 3
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 23.10.2018, 21:27 » |
|
V Itálii přecházeli z jejich standardu na Schuko tak, že udělali obojživelné zásuvky.
Zrovna bych si v Itálii vzor nebral. Specielně jejich původní zásuvkový systém (typ L) je kočkopes, kam lze zapojit téměř cokoliv, bez ohledu na to, že spotřebič není zemněn. Ti na změně na typ F bezpečnostně vydělají, my bychom spíš prodělali. Navíc kombinovanou zásuvku EF udělat nejde, ledaže bychom zkonstruovali dvojzásuvku, kde horní část by byla F a dolní E. Myslím, že nám stačí kombinovaná vidlice EF.
|
Václav 3
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 24.10.2018, 07:18 » |
|
Většina dobře udržovaných starých zařízení je bezpečnější než dnešní nové sr..ky "Made in China".
Mohu poprosit o vysvětlení této myšlenky?
Zásuvku s kolíkem na rozdíl od Schuka hospodyňka opucuje např.v kuchyni od "guláše" celkem v pohodě. Stejně tak od prachu v průmyslu kde chuchvalečky zalezou pod pružiny Schuko. Občas je nutno při výběru mezi dvěma v zásadě vyrovnanými technickým výrobky odhlédnout od našich drátků a podívat se na věc také uživatelsky 
|
|
|
|
|