Dovolím si shrnout co jsem se z této diskuse vlastně dozvěděl.
Prvotní dotaz od Hugo K. je v podstatě nesmyslný a nezasloužil si žádnou reakci. Jelikož se opírá o skutečnost, která nemůže nastat. Vyplývá to z povinnosti výrobce chrániče, který by měl dodržet ČSN EN 61009-1 ed.3, čl. 8.1.2 odstavec 2.
Tím je vyloučen princip vzniku nebezpečí uváděného tazatelem.
Na to, jako první správně odpověděl p. Radim Strycharski, který uvedl požadavek normy.
Ovšem následně zareagoval p. Jiří Schwarz a uvedl typ chrániče.
http://www.hager.cz/novinky/clanky-o-novinkach/4-polove-chranice-s-nadproudovou-ochranou/98646.htm?Suchbegriffe=chr%C3%A1ni%C4%8DeExistence chrániče z novinek Hageru, kterému je jedno jestli se zapojí N zleva nebo zprava, mě dostal do situace nepochopení, jak to tedy v Hageru fyzikálně dokázali, aby byl naplněn požadavek normy.
Vycházel jsem pro sebe z předpokladu, že není možné současné spínání.
Pokud s tím máte někdo problém, přít se nebudu, ale pro mě je to fyzikálně nemožné.
Natož touto nemožností garantovat splnění požadavku citované normy.
To se domnívám, že by v Hageru neprošlo.
Bravurní vysvětlení problému přiložil p. Tomáš Fuk, na které přišel při venčení Ferdy a tím to pro mě jako problém skončilo, (nejjednodušší a nejpravděpodob
nější).
Sice by se dalo namítnout, že norma textově nebude dodržena, jelikož se může stát, že dojde k obrácenému časování mezi (L1 a N pólem). Ale k fyzikálnímu problému s přepětím nemůže ani tak dojít. To věřím-že obhájí i v Hageru.
Ještě musím napsat, že původní otázku dobře pochopil i pan Jan Alin.
U příspěvků pana Stricharského jsem ale nepochopil, proč jednou píše, že by při revizi neměl problém, čemuž rozumím, já také ne a podruhé mu nestačí návod výrobce deklarovaný popisem. Navíc si montážně nedovedu představit, k čemu by bylo dobré zapojovat N pól na prostřední svorky chrániče? Nedává to žádný smysl. Dále by to nebylo správné ani z pohledu velikosti odporu v testovacím obvodu, který je zajisté navržen pro sdružené napětí.
Ostatní je jaksi mimo téma, ale baví mě, jak lidi diskutují a nečtou.