Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #18 kdy: 29.01.2011, 20:57 » |
|
a co potom měděné roury rozvodů radiátorů?
Na co se vlastně ptáte? Ovšem že čím hůře je provedeno pospojování, tím větší rozdíl potenciálů mezi jednotlivými subsystémy ve stavbě se může vyskytnout.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #19 kdy: 29.01.2011, 21:11 » |
|
Pokud bude provedeno řádné připojení na HOP a vše řádně pospojeno, tak bude vše na jednom potenciálu a rizika budou mnohonásobně snížena. Navíc čím více cest do země, tím rychlejší zmaření a omezení účinků blesku. Proto dopručuji více svodů a komín v prostoru chráněném jímačem. Tazatel by dle mého názoru měl hlavně nešetřit a komín řádně obezdít.
Předpokládám, že to není o šetření, ale o vzhledu toho komína. Doporučuji nedat na zaručené rady, ale normálně poptat řešení u projektanta, který se právě ochranou dle ČSN 62 305 zajímá naplno a ne pouze okrajově. S ním probrat i možná rizika a nejlepší možná řešení. Pak se můžete rozhodnout, jestli to nebude problém, nebo zvolit jinou variantu odvodu kouře. PS: kolega Fuk mě s tím rozdílem potenciálů předběhl.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Václav Pešek
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #20 kdy: 29.01.2011, 21:13 » |
|
psal jsem na předchozí straně, budou mi dělat nerez komín, dům nemá hromosvod a jeniné uzemění dostupné v kotelně je v zásuvce 230V
je problém dát zemnič - dům hraničí z každé strany s ulicí a je řadový, šel by snad na druhé straně přes hřeben, ale komín od něj bude cca4m a bude hodně koukat ze strěchy, byť nad hřeben jen asi 0,5m...
podrobně je to na předchozí straně.
|
CNC mechanik - §6
|
|
|
|
Václav Pešek
|
|
« Odpověď #21 kdy: 29.01.2011, 21:15 » |
|
zabijete mne za to, ale nevím co je HOP
|
CNC mechanik - §6
|
|
|
|
Václav Pešek
|
|
« Odpověď #23 kdy: 29.01.2011, 21:29 » |
|
kterážto se nachází kde? v ER?
|
CNC mechanik - §6
|
|
|
Petr Krištof
|
|
« Odpověď #24 kdy: 29.01.2011, 22:48 » |
|
TO:Pešek Mezi vývodem základového zemniče pro pospojení a podružným rozvaděčem
|
|
|
|
Václav Pešek
|
|
« Odpověď #25 kdy: 30.01.2011, 00:40 » |
|
pokud nemám hromosvod, mám skutečně zemnič? nikde jsem nic nenašel.
ER je na druhé straně domu cca 10m od komína, podružný v bytě asi 1,5m od ER
|
CNC mechanik - §6
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #28 kdy: 30.01.2011, 13:07 » |
|
Pane Pešku, ale co od nás vlastně chcete slyšet? Chcete, aby vás někdo poplácal po ramenou a řekl vám, že je vlastně vše v pořádku? Jak je vidět, nemáte základní znalosti z oboru a tak si myslím, že je pro vás vhodné jediné doporučení.
Pozvěte si projektanta elektro, který má ochranu před bleskem v malíčku, ten vám vše vysvětlí přímo na místě a určitě najdete schůdné řešení. Jen se budete muset smířit s tím, že hromosvod pro ochranu vašeho zdraví a majetku bude potřeba udělat. Nejde-li vám o ochranu těchto věcí, pak jste se tu ptal naprosto zbytečně.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #29 kdy: 30.01.2011, 13:43 » |
|
Vy máte radiátory na střeše?
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #30 kdy: 30.01.2011, 14:28 » |
|
Asi bude mít solární ohřev vody..?
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #31 kdy: 30.01.2011, 17:20 » |
|
Předpokládám, že se bojí toho, když uhodí blesk do komína, tak se to přes něj dostane na kotel (nebo třeba krb) a z něj po trubkách Cu na radiátory. Je to jistě oprávněné. Potom nejste v podstatě nikde v domě v bezpečí, pokud nemáte správně provedenou ochranu podle norem, spíš lépe. Ale už mě dál trochu unavuje neustále se s někým přít o to, jestli má provést ochranu podle norem, nebo to ošidit. Pokud to chce ošidit, tak ať to nepíše sem, ale nechá si to pro sebe a svoje svědomí. Zde mu to jistě nikdo neposvětí. To je jako kdybych se ptal jestli to nevadí, když budu okolo školy, kde je 30tka jezdit 60tkou. Nevadí to dokud se něco nestane. Ale to už bývá pozdě.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #32 kdy: 30.01.2011, 17:34 » |
|
Ale už mě dál trochu unavuje neustále se s někým přít o to, jestli má provést ochranu podle norem, nebo to ošidit. Pokud to chce ošidit, tak ať to nepíše sem, ale nechá si to pro sebe a svoje svědomí. Zde mu to jistě nikdo neposvětí. To je jako kdybych se ptal jestli to nevadí, když budu okolo školy, kde je 30tka jezdit 60tkou. Nevadí to dokud se něco nestane. Ale to už bývá pozdě.
Zlatá slova Honzo. Naprosto souhlasím.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Václav Pešek
|
|
« Odpověď #33 kdy: 30.01.2011, 23:03 » |
|
Zajímá mně, jestli je vůbec možné, to udělat dobře, a jak...
kdybch se nebál, a byl si jist, že kovový komín nepřipojený na nic je OK, tak se na nic neptám...
mám sipe par.6 ale o hromosvodech nevím nic... proto se ptám, abych věděl, co mám vlastně chtít a co to bude obnášet, abych se nějak připravil, i finančně na další vývoj..
|
CNC mechanik - §6
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #34 kdy: 30.01.2011, 23:20 » |
|
Zajímá mně, jestli je vůbec možné, to udělat dobře, a jak...
Ano, je možné to udělat dobře. Komín nemusí být z elektricky vodivého materiálu. A pokud si ho chcete kovový postavit, připravte se na to, že potřebná ochrana před bleskem bude, při stávající absenci hromosvodu a dobrého zemniče, nejspíš dražší než ten komín. Podrobnosti vám řekne podle místní situace projektant.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Václav Pešek
|
|
« Odpověď #35 kdy: 30.01.2011, 23:26 » |
|
nerezový komín je nevyhnutelný z jiných, technických důvodů právě.
|
CNC mechanik - §6
|
|
|