|
|
|
|
|
|
| |
|
|
Ivan Polínek
OSVČ

Praha; působiště celá ČR
|
 |
« Odpověď #22 kdy: 18.03.2026, 17:11 » |
|
Co se týče PEN, N, PE, asi tam problém nebude, když koukám na tu fotku. Svorky PEN a PE budou asi stejné konstrukce, takže PEN bude stejně jako PE spojen s DIN lištou, svorky PEN jsou propojené klemou, takže odpadá starost o proud v DIN liště a lze připojit tři vodiče PEN a jeden N pro svítidlo.
Máte pravdu, pokud budou zelenožluté svorky PEN spojené s DIN lištou. Já se setkávám s Bečovem, kde žlutozelené svorky spojené s DIN lištou nejdou propojit vnitřní klemou.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
RT - E1/B; pro laiky: revizní technik bez omezení napětí i v prostředí s nebezpečím výbuchu
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #23 kdy: 19.03.2026, 07:41 » |
|
Uvítal bych svorkovnici, kde se dá klémou odpojit každý vývod. Poku se hledají poruchy, je to nekomfortní odpojovat kabely.
To je moc dobrý nápad. 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #26 kdy: 21.03.2026, 20:09 » |
|
Asi uplně nerozumím. Já na svorkovnici vidím u každé fáze čtyři pozice a u PEN to samé. PEN je pak funkčně spojená s PE přes DIN lištu....a pravda, chybí mi tam N a to vidím jako problém. Nicméně lze do svorkovnice připojit až 4 kabely. Od videa jsem čekal, že bude obsahovat rovněž připojování kabelů CYKY-J4x10mm2 a následné uzavření stožáru dvířky. Jelikož jsou vstupy do svorkovnice v jedné řadě a vodiče CY10mm2 je potřeba ohnout do pravého úhlu s co nejkratším zapojovacím koncem, myslím si, že bez jistého profesního grifu to nebude až tak jednoduché jak se uvádí.
Musím výrobci položit několik dotazů. Doufám že toto vlákno z Wago někdo sleduje.
Jak připojím CYKY-J3x1,5mm2 ze svorkovnice do svítidla? Pokud přes "nacvakávací" pojistkový spodek, jaké je jeho objednávací číslo a jakým způsobem se instaluje na základní svorkovnici? Lze doplnit více pojistkových spodků pro připojení další CYKY-J3x1,5mm2 např. pro rozhlas, vánoční výzdobu apod.? Kam se připojují vodiče N? Jsou již k dispozici i svorkovnice pro soustavu TN-C-S, nebo se jejich výroba plánuje? Lze připojit vodiče Al s ošetřením spoje kontaktní pastou?
Tak jsem si situaci nasimuloval ve smyslu naohýbání desítky, tak jak uvádíš, no nemožné to není, ale strašná drbačka, rozhodně jsem byl pomalejší a více udřenej než u šroubových bočních, navíc trochu nejistota, jestli dekl stožaru nebude tlačit na izolaci vodičů (zde bych když už ocenil nějakou izolační mezivložku. Budu trochu hnusnej, ale rád bych viděl zapojování od chlapa co to vymyslel a u odbočovacího stožáru obzvlášť s výsledkem jakž takž srovnaných vodičů, a tím nemyslím jeden vzorový stožár, ale pěkně celou šichtu. Tím nerozporuji větší šikovnost profi montérů.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #28 kdy: 23.03.2026, 07:37 » |
|
Mě by ale opravdu zajímalo video, kde montér zapojuje min. 3 kabely CYKY-J4x10mm2 se zachováním ohybů vodičů v úhlu 90° a zavíráním krytu výzbroje stožáru. A to nerýpu. Opravdu mě to zajímá co do pracnosti a místa mezi svorkovnicí a konstrukcí stožáru.
Nechce zástupce Wago navštívit letošní Elektrickou spojku s kusem stožáru se svorkovnicí a kabely? Myslím, že by to byla opravdu dobrá prezentace.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #30 kdy: 23.03.2026, 08:41 » |
|
Ale pro Wago by to nemusel být problém. Kus stožáru (délky 1m s dvířky a šroubem pro uchycení svorkovnice) by mohl sponzorským darem dodat Karel Muller (Vysto Kobylí s.r.o) . Je to férový chlap a jsem přesvědčen, že by s tím neměl žádný problém, ba naopak by ho to potěšilo. Byla by to pro něj hned krásná reklama. A myslím si, že by se i rád zúčastnil.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #32 kdy: 23.03.2026, 09:39 » |
|
Moc mi to časově nevychází ale ...
Pokud člověk na Spojku opravdu hodně chce, tak si čas udělá. Ví se o ni již dost dlouho na to, aby šla účast zařídit. Jistě, vím, že existuje dost neodkladných záležitostí např. kolem rodiny, ale pokud se jedná o práci...před 37 lety jsem se rozhodl, že za takovou činnost určitě nehodlám jednou položit život.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|