|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 27.04.2005, 13:43 » |
|
Já "čokoládám" také nefandím. Používám výhradně Wago svorky. Takto se prováděly instalace již v bytových jádrech. Dnes je zvyklost nejdříve do vypínače a pak do svítidla. Pokud v dané situaci bylo jednodušší provedení spoje pod svítidlem - no budiž. Krabice bych určitě nevyžadoval, maximálně vyměnit svorky "čokoláda" za pérové Wago. Není to požadavek normy, ale osobní názor.
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Jan Kučera
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 27.04.2005, 17:15 » |
|
Nijak nechci snižovat autoritu kolegy, ale použití "čokolády", pokud tato je schváleného typu, nemůže být závadou, která brání bezpečné funkci elektrické instalace. Jiná věc je osobní názor a zkušenosti s některými zejména moderními komponenty. Osobně mám spíše negativní zkušenosti se svorkami Wago, ale rozhodně to není důvod k neschválení elektrické instalace
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 27.04.2005, 17:27 » |
|
Pane Kučero,jaké máte špatné zkušenosti se svorkami Wago?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Miloslav Janoušek
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 27.04.2005, 17:47 » |
|
Šroubový spoj je šroubový spoj, Wago nic moc.
|
|
|
|
Jan Kostka
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 27.04.2005, 18:10 » |
|
Vyměňte RT. Nenechte sebou orat.
|
|
|
|
|
|
Miloslav Janoušek
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 27.04.2005, 21:16 » |
|
Z wago svorky se dá drát vytrhnout rukou, ze šroubové se mi to ještě nepodařilo. Jinak nikoho nevaruji, ať si dá každý svorku jakou uzná za vhodné. Když uděláte zkratový pokus se šroubovou svorkou, také se jí nic nestane.
|
|
|
|
|
Ivan Ševc
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 27.04.2005, 22:04 » |
|
Chtěl bych vidět jak se vytrhává vodič z Wago svorky. Pokud to opravdu šlo, bylo to špatnou montáží. Do Wago svorky se vodič zastrčí a potáhne se směrem zpět. Pružina se zakousne a vodič již nejde vytrhnot, leda tak přetrnout. Ovšem Wago svorka není vhodná na vodiče CYA. Nejdou do ní zasunot, i když s nalisovanou dutinkou to s vekými obtížemi jde.
|
|
|
|
Miloslav Janoušek
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 27.04.2005, 22:05 » |
|
S vytržením vodiče ze šroubové svorky nemám zkušenosti. Že by se musely dotahovat každého půl roku? Napsal jsem svůj názor. Pánové používejte svorky s kterými máte dobré zkušenost. Napadá mě otázka: Proč se nepřestaly vyrábět různé šroubové svorky?
|
|
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 27.04.2005, 22:55 » |
|
Proč Wago a ne "čokoládu" Dnes je trh zahlcen množstvím svorek "čokoláda" neznámého původu a materiálu. Už jsem se setkal s úplně roztavenou a spečenou svorkovnicí "čoko". Dalším nedostatkem "čoko" je časté ustřižení vodiče dotažením šroubku ( dnes už nejsou ve svorkách ochranné plíšky). O časové náročnosti ani nemluvě. Proto dávám přednost svorkám Wago a Weidmiller.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 27.04.2005, 23:13 » |
|
Jsem také RT, mě osobně by popsané provedení zapojení světla nijak nebránilo v napsání kladné revize.
Co se týká sporu šroubky/WAGO, u mě vítězí WAGO. Práce se svorkami WAGO je nepoměrně jednodušší a rychlejší než s jakoukoliv šroubovou svorkou. Navíc klasický věneček do KO68 má jen tři šroubky, což se mi zdá málo. Používání krabic KO 97 mi moc nesedí esteticky, navíc i čtyři šroubky je často málo. Spojování více než dvou vodičů v čokoládě určitě také není to pravé ořechové. Docela zásadní (aspoň pro mě) je také to, že WAGO svorky se nemusí dotahovat :-) Vodiče z WAGO svorky se při normálním použití určitě nevytrhnou. Vodič jde ze svorky vytáhnout při mírném kroucení - svorka se ovšem zřejmě poškodí a je nutné ji nahradit jinou. Proudová zatížitelnost je myslím u svorky WAGO větší než u šroubové svorky. Při použití nevhodných svorek (velké svorky/slabé dráty) se vodič snadno "uřízne". Použití čokolád, zejména na Al vodiče, může vodič poškodit do té míry, že se upálí těsně za šroubkem nebo upadne při další manipulaci se svorkou. Navíc současný trend je provádět instalaci pokud možno bez odbočných krabic, vodiče jsou spojené za spínači. Pro tento účel jsou svorky WAGO ideální, nedovedu si představit použití čehokoliv jiného. Jediná možnost špatného spoje u WAGO svorek spočívá v tom, že někteří montéři vodiče nedostatečně odizolují a vodič potom ve svorce drží jen na malém kousíčku.
Osobně jsem poslední klasický věneček namontoval asi před sedmi lety, od té doby používám výhradě WAGO svorky. Čokolády používám hlavně na ukončování vývodů, např pro světla.
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 27.04.2005, 23:25 » |
|
To: Hasala,
doporučuji seznámit se s celým sortimentem Wago. Jsou "lustrsvorky" Wago i na smyčkové (dvojité) ukončení pro svítidla. Bezva věc. Věřím, že "čoko" už určitě nepoužijete.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 27.04.2005, 23:41 » |
|
To Beláň: Znám, znám... Odrazuje mě cena a nižší dostupnost, aspoň u nás - podobné věci musím předem objednávat. Navíc svorky se většinou demontují a vodiče se připojí přímo do světla.
|
|
|
|