Robert Berka
|
 |
« kdy: 22.05.2012, 10:20 » |
|
Svítidlo na sloupu veřejného osvětlení s vyvedeným kabelem CYKY 3Jx1,5. Ve sloupu sloupová svorkovnice v průběžném zapojení, zapojení kabelem CYKY 4Jx10 a soustavě TN-C. Ani výrobce mi nebyl schopen říst jak zprávně zapojit vodič N vedoucí do svítidla, odpověd výrobce zněla ( tak se to normálně dělá).
|
|
|
|
|
Robert Berka
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 22.05.2012, 11:30 » |
|
No stím se nějak nemohu smířit a tak jsem našel tento článek. PE a N, každý vodič musí mít svoji svorkovnici v místě rozdělení. ČSN 332000-5-54 ed.2 čl.543.4.3
|
|
|
|
|
|
Robert Berka
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 22.05.2012, 13:53 » |
|
To je hezké řešení, a také bych ho preferoval, zřejmě z ekonomických důvodů byly osazeny svorkovnice o mnoho levnější, atak nevím jak se k tomu postavit.
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 22.05.2012, 13:53 » |
|
No stím se nějak nemohu smířit a tak jsem našel tento článek. PE a N, každý vodič musí mít svoji svorkovnici v místě rozdělení. ČSN 332000-5-54 ed.2 čl.543.4.3
Nevím, jestli si nepletete slova musí a mohou.... Já tam vidím "mohou".
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Robert Berka
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 22.05.2012, 14:06 » |
|
 za upozornění, jeto tak, mohou. Je tedy někde v normě uvedeno že na jedné svorce nemohou být spojeny vodiče PEN -- PE --N.  za reakci.
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 22.05.2012, 14:11 » |
|
>Berka: právě jste se dočetl, že mohou. Proč by tedy někde jinde bylo napsáno, že nemohou? Zbytečně si to komplikujete, prostě to tak udělejte. Já vidím jako daleko větší oříšek spojení několika vodičů velice rozdílných průřezů na jedné svorce.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Petr Doležal

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 22.05.2012, 14:33 » |
|
Pohled z jiného úhlu. Pěknou řádku let již VO neprojektuji, avšak domnívám se : K vaší svorkovnici dodavatel nabízí dodatečné kryty IP20 až IP40. U otevřených nebo zcizených dvířek má mít elektrozařízen í krytí min. IP20. Potud v pořádku. Jenže, ČSN 33 2000-7-714 ale praví, že elektrozařízen í VO má mít krytí min. IP33 (neplatí pro svítidla výše jak 2,5m), realizované buď konstrukcí nebo instalací. Neznám výrobce stožáru VO, který by deklaroval krytí dvířek IP33 a proto jsem navrhoval svorkovnice Guro, jež mají IP43 až IP55. Toto krytí je vítáno i kvůli kapající, vysrážené vodě uvnitř stožáru. Pokud se něco změnilo, opravte mě někdo.
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
|
Robert Berka
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 23.05.2012, 06:31 » |
|
 všem za reakce a připomínky. Krytí svorkovnice ve sloupu je tedy další problém. Jak je uvedeno v článku 714.412 i po otevření dvířek musí mít zařízení krytí min IP2X nebo IPXXB, což svorkovnice SR bez dodatečného krytu nemají.
|
|
|
|
|
Josef Krňávek
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 23.05.2012, 17:51 » |
|
, jaký je tedy praktický rozdí mezi tím, když otevřu dvířka energetické přípojkové nebo pojistkové skříně a když otevřu dvířka stožáru veřejného osvětlení? V obou případech použiji energetický klíč (tzv. "komiňák). U energetické přípojkové nebo pojistkové skříně otočím klíčem cca o půl-otáčky, otevřu dvířka a objeví se vodiče a svorkovnice s pojistkama s krytím IP00. U sloupu veřejného osvětlení musím tím stejným klíčem vetšinou otočit o několik závitů nebo zcela vyšroubit šroub. Po odstranění dvířek se rozvněž v případě použití svorkovnice pana Berky objeví krytí IP00. Proč mám pocit, že je to v obou případech naprosto stejné. Proč nemají energetici ve svých skříňích také svorky v krytí IP2X nebo dokonce IP33 jak zmiňuje pan projektant Doležal v citovaných normách?
Druhý dotaz. Jakou hodinovou normu má pro svoji práci použít revizní technik na revizi 1ks stožáru VO v případě použití svorkovnic s IP43 až IP55, jak projektuje pan Doležal. V případě použití těchto svorkovnic musí revizní technik odšroubovat další 4-5 šroubů, aby se dostal ke svorkách a mohl začít vůbec něco měřit.
|
|
|
|
Robert Berka
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 24.05.2012, 09:55 » |
|
Neznám výrobce stožáru VO, který by deklaroval krytí dvířek IP33
Jak jsem se právě dověděl, Firma HONOR dokáže deklarovat krytí jejich dvířek na IP33. jedná se o sloupy HONOR SZ.
|
|
|
|
|
Robert Berka
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 24.05.2012, 10:41 » |
|
No tím my bylo zděleno že svorkovnice umístěné uvnitř, bude stačit opatřit krytem a bude vyhověno jak článku 714.412 tak čl. 714.51.
|
|
|
|
|
Robert Berka
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 24.05.2012, 11:10 » |
|
Kabely by měli být zřejmě ukončeny nějakou koncovkou? Je možno se opřít o nějaký článek normy??
|
|
|
|