Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  HYBRIDNÍ zóna
| |-+  Oblast řešení teoretických úvah
| | |-+  Do jakeho vykonu bude fungovat přepínání napájení ze sítě a měniče pomoci rele ?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Do jakeho vykonu bude fungovat přepínání napájení ze sítě a měniče pomoci rele ?  (Přečteno 20071 krát)
Krejci Jan 100
Neverifikovaný uživatel @1

Offline Offline



« kdy: 04.12.2012, 12:20 »

Hodlam pouze pomoci spinaciho rele (relé SCHRACK  220VAC 4x prepínací kontakt 5A/250V) prepinat pri vypadku proudu napajeni cerpadla (200W) ze site na menic (12V/220V - 300W).
Musim pocitat pri mych 200W s vyse uvedenym rele s preskocenim oblouku mezi kontakty rele, nebo s pripadnym specenim kontaktu?
Schema viz. priloha.


* prepinaci obvod.jpg (147.76 KB, 1674x970 - prohlédnuto 1843 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
František Janeček
*
Offline Offline




« Odpověď #1 kdy: 04.12.2012, 13:34 »

Toto vám nebude ani fungovat.Jestl iže máte na cívce napětí ze sítě, budou kontakty přepnuty na provoz z měniče a baterie.To asi není záměr.Mezi sepnutím chodu ze sítě a provozu na baterie by měl být nějaký sice krátký ale čas.Větší než je čas přepnutí přepínacího kontaktu relé.Chtělo by to vymyslet asi něco jiného a nebo použít něco co již existuje. Úsměv
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Petr Doležal
*
Offline Offline



emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)


« Odpověď #2 kdy: 04.12.2012, 14:08 »

Jestliže máte na cívce napětí ze sítě, budou kontakty přepnuty na provoz z měniče a baterie.
Tazatel si neuvědomil či neví, že kontakty relé se kreslí v nevybuzeném stavu.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Krejci Jan 100
Neverifikovaný uživatel @1

Offline Offline



« Odpověď #3 kdy: 04.12.2012, 14:38 »

Ano, jsem v elektrice tezkej amater, takze nevim jak se kresli ne jen rele, ale urcite naleznete i jine chyby... Nerozhodný Jak je to ale s tim obloukem pri takhle nizkych vykonech?? .
Tazatel si neuvědomil či neví, že kontakty relé se kreslí v nevybuzeném stavu.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
František Janeček
*
Offline Offline




« Odpověď #4 kdy: 04.12.2012, 14:49 »

Protože kontakty toho relé spínají motorek, to je induktivní zátěž, bude oblouk při spínání nebo rozpínání dostatečně velký aby relé skončilo svou funkci.Proto jsem v první odpovědi uvažoval s nějakým časem pro přechod mezi režimem na baterie a ze sítě.Určitě bude potřeba aby se baterie při chodu motorku ze sítě také dobila.To zpoždění při přepínání ,  samotné přepínání a zajištění dobíjení vám určitě neobsáhne jediné relé.To úplně pomíjím poddimenzování kontaktů relé pro připojení měniče k baterii,
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Petr Doležal
*
Offline Offline



emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)


« Odpověď #5 kdy: 04.12.2012, 14:50 »

Jak psal kolega Janeček, něco jiného. Už proto, že chcete po 5A relé vésti min 17A (200W/12V).
Také kontakt vedoucí DC proud  se může při vypínání mikrosekundově předbíhat před odepnutím zátěže a nemusí to snést a opálí se.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Martin Novák
*
Offline Offline




« Odpověď #6 kdy: 04.12.2012, 15:20 »

Zapojit to takhle je v kazdem pripade hodne spatny napad. Hrozi zniceni rele i poskozeni menice. Navic je potreba resit jeste dalsi problemy jako treba dobijeni akumulatoru, odpojeni menice pri poklesu napeti akumulatoru (jinak hrozi hluboke vybiti a poskozeni akumulatoru),  casovou prodlevu prepnuti aby nedoslo k oblouku (v kazdem pripade doporucuju DVE rele, idealne se vzajemnym blokovanim).

Pokud nejste elektrikar, tak bych vam velice doporucoval jit cestou hotoveho vyrobku (treba napajeci zdroj NZ-UNI od Ing. Ptacka - 3500 korun zas neni tak moc)...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #7 kdy: 04.12.2012, 18:47 »

Tazatel si neuvědomil či neví, že kontakty relé se kreslí v nevybuzeném stavu.
Znám vyjímku.
Zabezpečovací zařízení na železnici. Ale to by bylo na delší vysvětlování jak to je a proč...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
František Šohajda
*
Offline Offline


RT E2-A


« Odpověď #8 kdy: 04.12.2012, 19:45 »

Podpořím kolegu..hotový výrobek vám dá v klidu spát... tanecek

Vymýšlet vymyšlené ?? Neekonomické ! Škleb Škleb
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
Milan Hudec
*
Offline Offline



« Odpověď #9 kdy: 04.12.2012, 19:48 »

Jirko pokud se pamatuji, tak s výjinkou tlačítkových relé?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Krejci Jan 100
Neverifikovaný uživatel @1

Offline Offline



« Odpověď #10 kdy: 04.12.2012, 20:42 »

Dekuji za odpovedi. Nejsem elektrikar, ale nekolik elektronickych stavebic jsem podle planku uz sestavil. Dokonce nektere nakonec i fungovaly. Myslim, ze tohle bych podle schematu dal take dohromady. Libi se mi myslenka prepinat pomoci dvou rele, ktere se vzajemne blokuji. Muzete mi nekdo nakreslit, jak by se to dalo zapojit?? Dobijeni by podle meho laickeho nazoru slo vyresit separatne, tj. primo ze site nabijeckou, ktera po dobiti prepne na udrzovaci proud. Diky. Honza
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
IM
« Odpověď #11 kdy: 04.12.2012, 20:48 »

Znám vyjímku.
Zabezpečovací zařízení na železnici. Ale to by bylo na delší vysvětlování jak to je a proč...
Není VTZ.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #12 kdy: 04.12.2012, 20:55 »

... Už proto, že chcete po 5A relé vésti min 17A (200W/12V).
Také kontakt vedoucí DC proud  se může při vypínání mikrosekundově předbíhat před odepnutím zátěže a nemusí to snést a opálí se.
Velmi správně.
A pak je tu ještě jeden problém, který se často u amatérských konstrukcí přehlíží, neřeší...
Když si někdo dovolí spínat jedním relé jak rozvod AC 230V, tak rozvod malého napětí, měly by být dodrženy jisté vzdálenosti, což spousta relé nesplňuje. Jenže pak by se mělo na rozvod malého napětí pohlížet jako na soustavu FELV a pro bezpečnost takového rozvodu budou poněkud jiné podmínky, když to poběží ze sítě TN a jiné když to poběží z měniče.


Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Krejci Jan 100
Neverifikovaný uživatel @1

Offline Offline



« Odpověď #13 kdy: 06.12.2012, 12:21 »

Pokusil jsem se stvorit dalsi schema. Omlouvam se, ze neni presne podle zvyklosti, ale pro nazornost  orientaci v problemu je myslim vyhovujici. Dle meho nazoru nikdy nedojde k propojeni site a menice, 4 kontakty rele tri by zatez baterka-menic meli take unest.... H


* OBVOD_2.jpg (176.07 KB, 1683x979 - prohlédnuto 1544 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #14 kdy: 06.12.2012, 13:06 »

Zase špatně.
Jedním relé spínat L a druhým spínat N v sobě nese jisté rizikové stavy, kdy nemusejí relé být úplně stejná, může "mírně lepit kotva",  později rozepnout kontakt,... a pustíte si do spotřebiče cosi nedefinovateln ého, možná i součet obou napětí (sítě i měniče)

Lepší řešení je spínat jedním relé oba vodiče sítě, druhým relé oba vodiče výstupu měniče, rozpínacími kontakty blokovat současné natažení relé a ještě obě relé pro jistotu zpozdit na přítah.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Daniel Hudzík
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline




« Odpověď #15 kdy: 06.12.2012, 14:00 »

Pokusil jsem se stvorit dalsi schema. Omlouvam se, ze neni presne podle zvyklosti, ale pro nazornost  orientaci v problemu je myslim vyhovujici. Dle meho nazoru nikdy nedojde k propojeni site a menice, 4 kontakty rele tri by zatez baterka-menic meli take unest.... H
Kolko si myslite, ze usetrite vyvojom vlastneho zariadenia, kolko vas budu stat odpalene rele a menice (a verte mi ze nieco odpalite) v porovnani s nakupom hotoveho odskusaneho prepinaca, ktory je "plug & play" (zapojim a ide, nestaram sa co sa v nom deje, ale funguje)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.
Milan Hudec
*
Offline Offline



« Odpověď #16 kdy: 06.12.2012, 16:41 »

Jen bych dodal, že uvedená rezerva výkonu možná pro zatížené čerpadlo nebude stačit
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #17 kdy: 06.12.2012, 21:41 »

Jen bych dodal, že uvedená rezerva výkonu možná pro zatížené čerpadlo nebude stačit
Ono trochu záleží na rozběhu čerpadla a měniče...
Jakou máš zkušenost s paralelním provozem kontaktů?
Já dost špatné. Spínání jak kdy, tak je to závislé na druhu zátěže, ale při vypínání se dříve nebo později jeden kontakt upálí, protože vypne "poslední" a pak přijde na řadu další, ten odejde ještě o něco rychleji...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

 Kdo mi dá tip na typ relé vratné tepelné ochrany s kapilárou?
 Hledám schéma na impulsní relé 12V DC (relé on-off)?
 Jaký je rozdíl mezi stykačem a relé?
 Jak zapojit dvě časová relé TU 60 aby fungovala jako cyklovač?
 Kde sehnat bistabilní relé?
 Poradíte mi jak používat relé SMR-H, SMR-T aby mi fungovala?
 Vydrží relé 10A/250V odporovou zátěž 1,5kW?
 Jaké zvolit napětí cívky relé pro co nejrychlejší přítah?
 Podľa čoho sa orientovať pri výbere pomocných relé pre SELV/PELV?
 Je vhodnější pro spínání přímotopu relé nebo stykač?
 Jaké pomocné relé doporučujete pro signalizaci výpadku napětí?
 Nevíte zda lze použít relé PT 370024 ke spínání DC?
 Může mít relé s cívkou na AC napětí vestavěnou diodu pro potlačení špiček?
 Existuje jednodušší relé než PDR-2A, které generuje impuls do 0,4s?
 Jak odstranit bzučení impulsního relé?
 Znáte značky, pro které vyrábí Tele Haase svá relé pro modulové přístroje?
 Poradíte jaké použít relé na 10V DC?
 Aké relé použit ku kotlu Protherm Raja?
 Znáte nějaké relé MASTER - SLAVE do rozvodnice?
 Viděli jste nové hlídací relé s vertikálním průvlečným systémem?
 Lze bezpečnostní relé zapojit jako samosevyresetovatelé?
 Existuje relé 230V jehož cívka nereaguje na pouhých 110V?
 HW GROUP: IP Relay HWg-ER02b
 SCHRACK: Katalog spínacích zařízení a impulzních relé
 OEZ: Novinky produktové řady MINIA v roce 2014
 Existuje plnohodnotná náhrada za relé RPK 700 KC/230V?
 Dostalo se mi do ruky relé SAS C SYRELEC. K čemu se toto relé používá?
 Jaký typ relé použít pro časomíru na závodech?
 SCHRACK: Katalog Časová a měřicí relé Amparo
 Lze spínat DC zátěž SSR relé které je určeno pro AC spínání?
 Jaký typ stykače nebo relé doporučíte ke spínání HDO?
 Má význam používat řadové svorky osazené elektronickým obvodem?
 Neznáte někdo "evropskou" alternativu k rele БКС-2?
 SCHNEIDER ELECTRIC: Nová generace polovodičových relé Zelio Relay SSR
 Nemáte návod k časovému relé Schrack ZR 200040?
 TELE HAASE: Katalog časových relé 2016
 Znáte PLC Logic – relé, které "myslí"?
 Kde byste použili třífázové polovodičové relé celduc řady SWT8?
 Co je to za relé?
 Proč když přivedu napětí na cívku, tak relé jen cvaká a nesepne?
 Bezpečnostní reléový modul WAGO
 Jak vyřešit bezpečné odpojení ovládacího obvodu pomocným kontaktem jističe?
 Které relé po stisku na 60 s. sepne a po dalším stisku odepne?
 Nové bezpečnostní relé s širokopásmovým vstupním napětím
 TIP na reléové moduly s PUSH-IN technologií a magnetem
 Existuje bistabilní relé s ovládáním zap/vyp na 32A 1F?
 Patice pro elektromechanická a polovodičová relé Push-In Plus
 Monitorovací relé SIRIUS pro ochranu strojů
 Tipy na hlídací relé TELE-Haase 2019
 Monitorovací relé pro ochranu obvodů
 Existuje relé jehož kontakty po sepnutí dají pouze impuls?
 K čemu sloužilo gravitační relé?
 Jaké jsou možnosti zapojení bezpečnostního relé?
 Kde byste použili multifunkční hlídací napěťové relé v 3F od ELKO EP?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.032 sekund, 22 dotazů.