Čo používajú profi riešenia? Obojsmerný transil ako moderný ekvivalent dvoch zenerových diód alebo niečo úplne iné?
Daleko lacinější varistor, kterému je polarita fuk.
Transily jsem v silovce a přístrojích pro silovku nikdy neviděl, jen u zařízení alespoň s linkou RS485. Ale možná jsem je neviděl, protože zařízení s nimi už jsou kvalitní a neodcházejí
. A nebo jsem je neviděl, že se musí dávat dva antiparalelně a varistor stačí jeden
Ten seriový odpor se mi moc nezdá - dotyčné relé VS 116K má spotřebu 1W jak na 24V=, tak i na 230V~. Čekal bych tam kondenzátor nebo tlumivku.
No ano, nedíval jsem se na typ to je relé E_lko, tam je to asi jinak. Mám dojem, že E_lko tam má jednocestné usměrnění a sráží 230/sqrt2 - 24 = 162-24V = 138V. Jestli si dobře vzpomínám, někdy jsem na Elektriku schema tohoto relé dával, ale tak dávno již...Jestli jsem ho sem dával a nebylo-li to od časovadla, tak ho najde už jen kolega Gůglžel.
Nebo to může být ještě i jinak - kondík v sérii s odporem a jednou diodou a cívkou a druhou diodou antiparalelně k cívce i té první diodě aby procházel kondíkem strídavý proud a zároveň to je zhášecí dioda (ve spolupráci s tou první). Asi to tak bude a budete mít pravdu.
Ještě díky za upozornění, pokud tam je můstkový usměrňovač, je nulová dioda antiparalelně k cívce prakticky zbytečná.
P.S.
Sice to sem nepatří, tady je za případným sériovým kondíkem usměrnění. Kondenzátor v sérii s cívkou střídavého relé mne jednou pěkně vyškolil a až jsem si změřil proudy a napětí a nakreslil vektorový diagram mi to teprve došlo. Chtěl jsem snížit citlivost AC relé z 230V na cca 280V abych měl laciné podpěťové relé spínající až při cca 180V a ono se to chovalo naprosto obráceně - citlivost relé se značně zvýšila. Bylo to prachobyčejné čtyřkontaktní relé Schrack a já na to koukal jako tele na nová vrata. Asi čtyřikrát jsem relé projel regulačním autotrafem na bod přítahu a odpadu a pořád stejné. Pak jsem dal kondík a nevěřil svým očím ani přístrojům. Vyměnil jsem relé, zase stejné chování...