bibibo
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 20.09.2012, 13:04 » |
|
Je pravda, že ak vybíjam akumulátor veľkým prúdom, tak odčerpám z neho menej energie ako keby som ho vybíjal malým ? To zanmená, že ak ho vybíjam veľkým prúdom, tak potom potrebuje kratší čas na dobitie ako keď ho vybíjam malým prúdom. Je to pravda ?
|
|
|
|
|
bibibo
|
|
« Odpověď #2 kdy: 20.09.2012, 15:51 » |
|
Samozrejme, že nejaké články som si prečítal, ale bohužiaľ nenašiel som odpoveď. Ide o záložný zdroj. Na zdroji je možné nastaviť, že ak batéria dosiahne určitú úroveň vybitia, tak sa vypne. Lenže táto úroveň , ktorá sa nastavuje nie je asi kapacita batérie, ale stráži to napätie článku. To znamená,že ak vybíjam akumulátor väčším prúdom, tak rýchlejšie príde k poklesu napätia a UPS vypne. Otázka je, či v tom prípade odoberie z batérie aj menšiu energiu. Totiž výrobca v tabuľke časov dobíjania, uvádza zaujímavú vetu a to, že to platí pri vybíjaní so 100% záťažou. Tým chce povedať, že ak vybíjam so 100% záťažou, tak batérie rýchlejšie dobije.
|
|
|
|
|
|
|
bibibo
|
|
« Odpověď #5 kdy: 20.09.2012, 17:33 » |
|
Áno, mám na mysli olovený akumulátor. Je to možné pomocou údajov z datasheetu k batérií nejako vypočítať koľko energie odoberiem pri určitom vybíjacom prúde ?
|
|
|
|
|
bibibo
|
|
« Odpověď #7 kdy: 21.09.2012, 10:42 » |
|
Je toto to čo mi hovorí koľko kapacity odčerpám ?
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #9 kdy: 21.09.2012, 11:25 » |
|
Je toto to čo mi hovorí koľko kapacity odčerpám ?
vám by ovšem asi přišlo vhod prodloužení té tabulky směrem k rychlejšímu vybíjení, kde očekávejte mnohem dramatičtější pokles.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
Petr Doležal
emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
|
« Odpověď #11 kdy: 21.09.2012, 13:32 » |
|
vám by ovšem asi přišlo vhod prodloužení té tabulky směrem k rychlejšímu vybíjení, kde očekávejte mnohem dramatičtější pokles.
Tabulku nemám, ale mohu posloužit grafem. Ze stránek http://www.admiralshop.wz.cz/baterie.pdf
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
|
Jiří Čechura
|
|
« Odpověď #13 kdy: 22.09.2012, 09:34 » |
|
A pak ještě knihy: Alexandr Bělov - Provoz akumulátorů (1958) Jaroslav Kubeš - Galvanické články a akumulátory(1958) Zajímavé a poučné!
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #15 kdy: 22.09.2012, 20:40 » |
|
Zkuste zadat do vyhledávače Ručka-Arendáš. Od této dvojice kdysi vyšla zajímavá kniha o akumulátorech.
Nabíječe a nabíjení, Arendáš, Ručka, SNTL, Populární elektronika, sv.6, mám tu 2. vydání s roku 1987 Možná bych ji mohl postrádat, kdyby byl vážný zájemce, mohu ji např. vzít s sebou na setkání clusteru. Některé "myšlenky z této knihy" se objevily ve svazku 9 SNTL v knize stejných autoru pod názvem Amatérská elektronika v domácnosti a při rekreaci, tu jsem někde viděl na webu v pdf... Mám ji také, ale té bych se nerad zbavoval...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|