Vlastimil Šavelka
|
|
« kdy: 23.06.2014, 15:08 » |
|
Dotaz laika ...
Hledal jsem příkon na štítku spotřebiče (horkovzdušný sterilizátor starší výroby) a nalezl jsem jen údaj 2,1kVA. Co to znamená? Kolik takto označený spotřebič "spotřebuje"?
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #1 kdy: 23.06.2014, 19:07 » |
|
To záleží na účiníku (cos fí). Protože u tepelného spotřebiče bývá roven jedné, bude spotřeba 2,1kWh za hodinu provozu. S klesajícím účiníkem by spotřeba rostla.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #2 kdy: 23.06.2014, 19:32 » |
|
... S klesajícím účiníkem by spotřeba rostla.
Vážně? Já jsem to asi nepochopil. 2,1kVA je součin napětí a proudu a čím více se bude účiník vzdalovat od 1 (směrem dolů), tím více bude klesat činný výkon v kW (příkon)
|
|
|
Zaznamenáno
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #4 kdy: 23.06.2014, 21:50 » |
|
Vážně? Já jsem to asi nepochopil. 2,1kVA je součin napětí a proudu a čím více se bude účiník vzdalovat od 1 (směrem dolů), tím více bude klesat činný výkon v kW (příkon)
Jiří, je to tak. Čím horší cos fí, tím větší proud Při cos fí, např. 0,55, je proud 16,666A
|
|
|
Zaznamenáno
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
|
|
« Odpověď #6 kdy: 24.06.2014, 00:03 » |
|
To Tomáš Žabka: Opravuji tedy: Pokud se mílím, prosím opravte mě.Mílím, není od slova míle, ale omyl, mýliti se.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
IM
|
|
« Odpověď #7 kdy: 24.06.2014, 01:17 » |
|
Při cos fí, např. 0,55, je proud 16,666A
To určitě, ale pro S=2,1 kVA, ale pro P=2,1 kW, takže jiný případ.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #9 kdy: 24.06.2014, 06:54 » |
|
Jistě, klesala. Tak jsem se soustředil na datlování na mobilu, že píšu blbosti.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|