Dávno jsem si zvyknul na to, že "největší blbec na stavbě je projektant, řemeslník to vymyslí lépe a jednodušeji" a taky to že "nejvíc tomu rozumí Franta, co s ním chodím na pivo"
....jsem s tím v míru a je mi podstatně líp

Bohužel ona je to až příliš často trpká pravda, včetně té bohorovnosti lempla s mokrým razítkem na papírech.
Ani se mi nechce vypisovat všechny ty blbosti, co padají ze studovaných blbců, kteří realitu viděli možná na nějakém tom slejdu při přednášce.
Ale zachraňuje to naštěstí pár veteránů a sem tam nějaká vločka, co se v projektování vzhlédla a chce být na úrovni zkušených předchůdců.
Vážím si projektantů, kteří jsou schopni udělat PD jako návod pro idioty, že nad tím člověk nemusí přemýšlet a prostě to sedí, stejně tak těch, kteří snesou konstruktivní kritiku a nemají problém změnit PD a poučit se z chyb.
Naopak už při pohledu na PD, kde je spousta růžových a fialových popisů, aby se to co nejhůř četlo a technická je jedno velké ctrl+c ctrl+v o odpadech, záborech a BOZP a jedna stránka o vlastním díle, z níž půlku zabírá seznámení s tím o jakou že se to jedná soustavu a že to musí montovat kvalifikovaný osoby, nabývám velmi silných pochybností o kvalifikovanos
ti autora toho paskvilu.
Obecně nemám vyloženě odpor vůči barvám ve výkresech, ale vždycky si vzpomenu, jak krásně se četly ty, kde si projektant vystačil s černou a různými variantami čar. A samozřejmě je mi jasné, že dobře použité barvy v rozumných kombinacích mohou dokumentaci udělat přehlednější, ale funguje to i naopak.