|
|
Jaromír Táborský
Neverifikovaný uživatel @6

Elektrika kope dle ČSN
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 21.01.2026, 10:07 » |
|
To je podle mě to Wago jak jsem si ho představoval. O té stožárovce jsem už slyšel, proč specifikovat tolik položek. U nás, tedy v jiném sortimentu, musíme mít checklisty na objednávání některých sestav přičemž kdyby byl výrobce bystřejší také by mohl jít naproti jediným objednacím číslem. Jenže stožárů jsou statisíce a my máme řádově desítky, stovky zařízení.
Musím potvrdit to, co se uvádí, že připojování vodičů zhora, tedy ne bokem, je ve stožáru úplně jiný vesmír. To, že je to klecovka uklidní údržbu před hrůzou nedotaženého spoje. Ale stejně jako nepoužiju fíčko nebo Afdd na staré hliníkové nulování, tak ani tato svorkovnice není podle textu určená pro hlínu.
Ale můj pohled na tuto stožárovku je možná zbytečně detailní, cítím kam se dnešní stožáry vyvíji, kolik elektroniky se v budoucnu uvažuje. A tak mě nemrazí ani tak prostor na zapojení ale spíš servis elektroniky a třeba logické přepětí. Každý stožár veřejka mám zaskvělý jímač, který zbytky, co nejdou do země, posílá v síti napájení dál, další elektronice ve sloupech.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Když jsem na to už přišel, zjistil jsem, že jsem se spletl ale kupodivu to bylo pravdivé :-)
|
|
|
|
|
| |
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 26.01.2026, 23:04 » |
|
Nejsem žádný velký odborník na VO, svorka je jistě dobrá, ale použití pouze mědi ji podle mého názoru téměř "zabíjí". Mám pár VO ve "správě" a měděný kabel tam není snad ani jeden. Poměr ceny měď/ hliník je daný.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #6 kdy: Včera v 08:34 » |
|
... Na druhu stranu je to otázkou rozvahy provozovatele při rekonstrukci.. ..
Nemyslím. TN-C v délce stovek metrů. Minimum tedy měď 4x10, která je 3x dražší než hliník 4x16. Za mě není co rozvažovat. Pravda ale je, že na obci tomu nikdo rozumět nebude a mohou jim nakecat cokoliv, jak často vidím.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #8 kdy: Včera v 23:42 » |
|
V našich obcích probíhá pomalá rekonstrukce. Všechny kabely jsou CYKY.
Osobně sice chápu ekonomické hledisko, ale v praxi se Al kabelům začínám vyhýbat. JDe o to že když dojde k závadě na izolaci kabelu CYKY, chvilku to trvá a pak dojde k závadě. Ta se poměrně snadno nechá dohledat a opravit. U AYKY kabelů se potkávám s tím, že to začíná zlobit a pak přestane fungovat. Po nalezení závady a snaze opravit místo poruchy, najednou v kabelu chybí třeba 1m vodiče. Z izolace vysypu jen prášek a je mi záhadou, že to mohlo fungovat tak dlouho.
Pak mě čeká náročnější a dražší oprava. Mimochodem je to jeden z důvodů proč se u nás rekonstrukce provádí. Původní AYKY kabely jsou z většiny nefunkční a opravy by byly nesmyslně nákladné. V místech která se dělala později a byly použity kabely CYKY, je problémů cca 20%. Ale to se bavíme o malých průřezech od 6mm2 po 25mm2
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|