Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Věříš víc u nabíječek klasice než moderním čipům?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Věříš víc u nabíječek klasice než moderním čipům?  (Přečteno 836 krát)
Martin Ondráček

Student fakulty elektro

« kdy: 22.09.2025, 08:02 »

KOMENTÁŘ: Nabíječka autobaterií
    Tahle nabíječka pro olověné startovací akumulátory stojí na blokujícím měniči s jednoduchou topologií. Řídicí obvod v proudovém režimu spolu s přesnou referencí ve zpětné vazbě drží stabilní chování při změnách zátěže. Chcete vidět, jak kaskáda vnějšího napětí a vnitřního proudu zrychlí odezvu bez překmitů?
Nabíjení probíhá postupně: nejdřív proudové řízení, pak napěťové řízení a nakonec udržovací režim. Transformátor je navržený od okna jádra po mezeru tak, aby bezpečně ukládal energii a omezil rozptyl. Zajímá vás, jak správné vinutí a tlumení přepětí ochrání spínač, diodu i desku?

Související ...
    ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde!

Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?

Věříš víc u nabíječek klasice než moderním čipům?

Zaznamenáno
Jan Yossarian
Neverifikovaný uživatel @6

« Odpověď #1 kdy: 22.09.2025, 11:36 »

Hmmm zajímavý. Přijde mi praktická hlavně tím, že je jednoduchá a bez zbytečných blbostí. Pokud nabíjí postupně a baterii tím zbytečně netrápí, good. Překvapivě že je řešená pasivně bez větráku. Asi bych ji doma uživil. To už někdo vyrábí?  angel
Zaznamenáno

Marketing ti kreslí svou mapu ke štěstí na celý život, ale co když chceš jít vlastní cestou?
Václav Třetí
*

« Odpověď #2 kdy: Včera v 07:05 »

Nabíječek obdobného typu je k mání více typů různých dodavatelů a za různé ceny.V kategorii 5A je nejlevnější asi provedení dodávané Lidlem, za zhruba 500,-. (kontrola polarity, rozpoznání 6  a 12V, jednoduchý display, ukončení nabíjení, konzervace) a nejdražší je švédský CTEK za zhruba 2000,- (kontrola polarity, kontrola schopnosti nabití, 12V, 0,8/5A [moto/auto] klasika, AGM, gel, rekondiční a desulfatační nabíjení, konzervační nabíjení, dlouhodobé udržovací nabijení signalizace dvěma stupnicemi LED). Firma CTEK dodává dále širokou řadu automatických nabíječek pro různé účely, s vyššími proudy a provedení které má též funkci zdroje nebo testeru baterie a alternátoru. Výrobky jsou montovány v Číně, princip a vývoj je švédský. Velice zajímavý je rekondiční a desulfatační provoz, který oživí i staré, slabší akumulátory a zlepší jejich kapacitu. Tyto nabíječky jsou ve dvojité isolci bez ventilátoru a mají IP 65, jejich provoz je možný ve venkovním prostředí, v motorovém prostoru vozidla bez odpojení akku od instalace vozidla. Dodává se přechodová šňůra s konektorem a očky na šrouby M6, která se připojí na svorky akku a pro dobíjení i udržovací provoz není třeba používat skřipce. Tyto nabíječky jsou vhodné a často používané pro udržování akku pohotovostních vozidel záchranných služeb a hasičů.

P.S. Většina těchto nabíječek používá pro počáteční testování akku zbytkovou kapacitu baterie a tudíž neumí nabít hluboce vybitou baterii (například při zapomenutých rozsvícených hlavních světlech po delší dobu). Není úplně na škodu vlastnit klasickou nabíječku, kterou se akku částečně po podobném incidentu přednabije. To je snad jediná nevýhoda.
Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Řidič tvrdej život má... ,  stejně tak vesnickej elektrikář
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #3 kdy: Včera v 08:12 »

Nejraděj mám jednoduchou klasiku, která neřeší co je připojeno a láduje. Když nastala potřeba nabíjet AGM, vyřešilo to doplnění jednoduchého obvodu paralelně na výstup.
Zakoupení nabíječky s procesorem, bylo zklamáním při vybité baterii, kdy ji identifikovala chvíli jako 6V, chvíli jako vadnou a nabíjení nezačalo. Stejný problém, jaký popisuje kol. Václav Třetí.
Na konzervaci je to ale výborná věc, kterou používám místo klasického trafa s obvodem na hlídání napětí.
Jediná procesorová nabíječka, o které vím, že zvládne baterii hluboce vybitou, je od GYS, ale stojí randál.
Na oživování klasického olova, jsem měl stějně nejlepší výsledky se zdrojem s velmi špatně filtrovaným výstupem. Ta střídavá složka dělá zázraky se sulfitací.
Zaznamenáno
Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @7

« Odpověď #4 kdy: Včera v 09:39 »

Ono záleží na tom k čemu a jak často nabíječku používáme. Pokud nabíječka čeká v záloze na své použití jendou za x let, kdy se od ní očekává že vrátí na nějakou dobu život vybité nebo umírající baterii tak asi jednoznačně bych sahnul po klasice, čím méně pokročilých funkcí tím lépe. Pro aktivní používání Pb akumulátorů a jejich údržbu, udržování v pohotovostním režimu jednoznačně nabíječku s pokročilými funkcemi ovládanou procesorem. Kouzlo té staré techniky je v tom, že pokud jí neponoříte do vody, bude po dalších 50 letech fungovat stejně spolehlivě jako doposud.
Zaznamenáno
Václav Třetí
*

« Odpověď #5 kdy: Včera v 10:11 »

Každá nabíječka má něco šikovného, užitečného a něco, co omezuje její použití. Nabíječek mám několik a každá se hodí na nějaký účel. Není nad klasickou nabíječku s trafem 50Hz, usměńovačem a prostou regulací proudu. Nabije každou baterii, jakkoliv vybitou a pokud je dostatečně silná, tak také dostatečně rychle i velikou kapacitu. Taková je např. NB22a (Elektropřístro j Modřany, později Eprona),   6, 12, 24V 20A (krátkodobě až 30A). Nepostradateln á pro provozy s traktory a nákladními auty. Jenže taková nabíječka potřebuje odbornou a opatrnou obsluhu. Je třeba dát pozor na polaritu, zapínání a vypínání, nastavení proudu a napětí a hlídat dobu nabíjení a proud. Touto nabíječkou se baterie dá zničit snadno, rychle a nebezpečně - zejména pro obsluhu. Baterii lze vybouchnout i rozvařit vevnitř na kaši nebo usušit.

Kdysi jsem si několik nabíječek postavil. Bylo to z důvodu, že  takovou jakou jsem potřeboval nebylo možno koupit. V dobách, kdy se baterie kupovaly v suchém stavu, plnily kyselinou a provádělo první formátovací nabíjení, tak jsem si postavil nabíječku se zpětnovazební regulací proudu. Trvale drží nabíjecí proud od 0 až do 8A podle potřeby a nastavení, dnes už ji používám velice zřídka, první nabíjení se již neprovádí, je ale užitečná pro testování baterií. Také jsem si postavil nabíječku se startovacím zdrojem 120A. Ta se hodí dodnes a mnoha řidičům a vozům pomohla v nouzi. Dále jsem postavil řadu běžných nabíječek pro známé v 70. a 80. létech, protože nabíječky nebyly. Také jsem opravoval a opravil řadu profesionálníc h výroků, například typy z řady SuJ se selenovými deskovými usměrňovači (EPM).

Nabíječky s procesorem jsou vhodné pro "blondýnky". Nepřepólujete, nepřebijete, ale také občas nenabijete nebo nabíjíte extrémně dlouho. To platí pro různá levnější provedení: Lidl, Filson, ...
Zaznamenáno

Václav 3

Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.

Václav Třetí
*

« Odpověď #6 kdy: Včera v 10:29 »

Nabíječky CTEK jsou svými vlastnostmi jedinečné a mají široký sortiment použití a hodně provedení. Já osobně mám dvě provedení, každé je nějak zajímavé a má poněkud jiné vlastnosti.

MXS5.0 dává pro motoakku 0,8A a pro autoakku 5A, umí nalité i gelové a AGM baterie a má rekondiční a desulfatační program. Ten doopravdy baterii obnoví a pomůže ji udržet v mnohaletém provozu. Mně startuje doma dělaný traktor s benzinovým motorem Škoda 1200 ccm baterie 45 Ah stará 12 let právě díky občasnému rekondičnímu nabíjení.  

MXS 7.0 je sedmiampérová, má navíc režim zimního provozu a "supply",      což je trvalý provoz jako zdroj, který umožňuje zkoušet spotřebiče a nabíjet úplně vybité baterie. Tyto modely lze nyní zakoupit v cenové relaci MXS 5.0 kolem 2000.- a MXS 7.0 okolo 3000.- Kč. Dají se u různých prodejců najít akce se slevou a ušetřit asi tak v průměru 300,- Kč. Na internetu se dají také pročíst různé recenze a dohledat další modely těchto nabíječek a jsou vždy pozitivní, výrobce dává záruku 5 let, což je výhodné a něco napovídá o kvalitě.

Z výše uvedeného je jasné, že stále používám oba systémy - nabíječky klasické, jednoduché, ale také ty procesorové. Každé provedení má svůj účel a s ním spojené výhody.

P.S. Jako perličku dodám použití MXS 5.0 v rekondičním režimu 0,8A na udržování NiMh baterie 12V 3Ah k akumulátorové vrtačce Narex. Baterie je originál z roku 2006 a stále drží a umožňuje běžnou práci s vrtačkou.
Zaznamenáno

Václav 3

František Šohajda
*

RT E2-A

« Odpověď #7 kdy: Včera v 16:57 »

Citace
Kdysi jsem si několik nabíječek postavil. Bylo to z důvodu, že  takovou jakou jsem potřeboval nebylo možno koupit.

Také jsem za mlada si dělal nabíječku,protože koupit šla velmi těžce!Nebo pod pultem!
Dnes nabíječku koupíte v každé frafice.... tanecek

Trafo 500W,diody, tyrystor na regulaci,A+V metr. Dodnes ji používám i na nové auta.Jak kolega popisuje, dříve prodávali baterie beu elektrolytu a musel jsem ji dolít s eleketrolytem koupeným zvlášť ve sklenici.Proto musela být tzv. tvrdá (napětí)..Mám i nabíječky s čipem,ale ty většinou odkládám a zapojuji samodomo udělanou.Ta nikdy nezklamala!...Trafo je trafo.Sice je těžká ,ale stále funkční. Je s regulací 0-24V a 0-30A postavena dle Am.rádia /časopis/.Na použití skoro pro jakoukoliv baterii do auta,mota,nákladího auta,traktoru a pod...
Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Jak lze provádět induktivní nabíjení akumulátoru na hladině nn?
 Kde koupit nabíječku AKU 36V/2-3A?
 Jak dobíjet 6V olověnou baterii z 12V autobaterie?
 Je možné nabíjet 12V akumulátor jiným 12v akumulátorem?
 Co omezuje nabíjecí výkon akumulátoru?
 Kde hledat závadu pokud dobíječ nedobíjí akumulátory vozíku?
 Má vliv nabíjecí proud na životnost gelové baterie?
 Jak nabít elektromobil na 100km za 3 minuty?
 V Lovosicích byla spuštěna rychlodobíjecí stanice
 Nabiji baterii 12V Li-ion pomocí 10 dobíjecích 1,2AA NiMH baterií?
 ABB hlásí výrazný nárůst v počtu nabíjecích stanic v Česku
 Musím u sazby D27d nabijecí stanici blokovat stykačem HDO?
 Lze nabíjet elektromobil DC mimo klasické DC rychlonabíjecí stanice?
 Je napájecí kabel pro nabíječku elektromobilů v areálu investora stavbou?
 Jaký může být přívodní kabel pro napájení DC 150kW nabíječky?
 Čím omezovat nabíjecí proud třífázové zásuvky podle odběru objektu?
 Co vše potřebuji k připojení Wallboxu k hlavnímu jističi?
 Čo treba splniť pre bezpečné napájanie domu zo zásuvky na elektroaute?
 Pomůže rozšíření elektromobility stavba dobíjecích míst pro elektronáklaďáky?
 Od kdy budou muset být vybaveny garáže a garážová stání přívodem pro nabíječku?
 Kam v garáži situovat výstup na Wallbox?
 Jak velkým obchodním trikem je nabídka wallboxů k FE?
 Jak odepínat wallbox smart metrem?
 Jakou doporučíte nabíječku autobaterií?
 Odkud se učit revizím nabíjecích stanic?
 Musím rozpojit sérii 2x12V baterií při nabíjení dvěma 12V nabíječkami zaráz?
 Jaká je efektivita nabíjeni z powerbanky při dobíjení baterie 3.7V solárem 6V?
 Existuje nějaký sloupek pro wallbox, rozvaděč s pojistkami i elektroměr?
 Jakým způsobem derivační dynamo zabraňuje přepolarizaci magnetů při zpětném proudu?
 Může napájecí zdroje s větším výkonem ničit baterii notebooku?
 Jak se navrhuje kompatibilita nabíjecích stanic s elektromobilů?
 Jakými způsoby se dobíjejí elektromobily v bytovkách?
 Vybíjíte akumulátory? Jak a čím?
 Jaký je bezpečný udržovací nabíjecí proud gelového olověného akumulátoru?
 Lze nabíjet elektromobil přímo ze zásuvky fotovoltaiky?
 Už jste slyšeli o nabíjení Plug&Charge (ISO15118)?
 Jak jednoduše měřit DC proud při nabíjení a vybíjení akumulátorové baterie?
 Jak kvalitně vyhlazené DC napětí je možno připojit k BMS baterie FVE?
 Infrastruktura EATON pro nabíjení elektromobilů
 Jak revidovat nástěnné nabíječky Wall Connector TESLA?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.018 sekund, 18 dotazů.