|
|
Jiří Bartoš
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 29.04.2007, 23:33 » |
|
|
|
|
|
|
Mirek Kuneš
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 04.05.2007, 13:51 » |
|
Mohl by prosím někdo uvést konkrétní citaci ČSN EN o pořadí fázových barev? Například v "kapličkách" PRE které jsem viděl bylo všude pořadí černá-hnědá-šedá. Těžko budeme nutit PRE aby si to všude přehodili, takže hlavní přívod elektřiny do budovy bude zapojen černou na hnědou a hnědou na černou, nebo kde se to má prohodit na spávné pořadí? Proto raději u třífázových vedení označuji fázové vodiče navíc návlečkami s čísly, aby bylo každému jasné, jaké pořadí fází sekunes@s předpokládá.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 05.05.2007, 11:05 » |
|
Obecně všechny zásuvky 400V by měly být zapojené tak, aby byl sled fází pravotočivý, tzn. při pohledu do zásuvky by měl být sled fází po směru otáčení hodinových ručiček. Toto má svůj význam hlavně v objektech, kde je více zásuvek 400V a více spotřebičů na 400V. Jinak samozřejmě platí to, že pokud jsou v kabelech použité různé barvy pro fáze (hnědá, černá, šedá), potom by vodič jedné barvy měl být všude na stejné fázi (platí samozřejmě pouze pro třífázové kabely). Když už nic jiného, tak to lépe vypadá 
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
|
Pavel Kubín
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 15.05.2007, 19:24 » |
|
V Pardubickém kraji platí pořád to, co vydala bývalá VČE : černá, hnědá, šedá. Je pravda, že jsme se setkali s montéry z Moravy, kteří to mají přehozené. Norma to neurčuje.
|
|
|
|
L
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 19.06.2007, 06:07 » |
|
Zkuste si v obchodě vzít šroubovák a podívat se do zásuvky - šedá, černá, hnědá. Minulý týden jsem kupoval vidlici - hnědá, černá, šedá.
|
|
|
|
Zdeněk Skalka

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 20.06.2007, 09:38 » |
|
, také jsem se setkal s montéry ČEZu, kteří chtějí zapojení šedá - hnědá - černá. Vysvětlení jsem dostal vcelku logické: šedá je vedle zelenožluté, na místě černé, která se dávala jako L1.  ... Zdeněk Skalka
|
|
|
|
Josef Prouza
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 20.06.2007, 17:49 » |
|
Zrovna dneska jsem připojoval LIC pilíř, pro ČEZ a postupoval sem jako vždy celou svou praxi, od nuly první 1. a je jedno jestli je to starší kabel nebo nový u nového je to snazší o to že je šedá. Identifikace žíly první od nuly napravo je praktická věc, staré kabely AYKY měly od nuly napravo černá-hnědá-černá, pak černá-černá-hnědá. A podle starších AYKY zůstalo pořadí. Je to dobrý se toho držet při spojkování. Odpadá fázování.
|
|
|
|
Jaroslav Kotlán
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 08.04.2008, 19:25 » |
|
Snad ani nemám na mysli pořadí barev ale kde je připojeno uzemnění a kde nulový vodič u čtyřkolíkové a u pětikolíkové třífázové zásuvky a v jakém směru (po nebo proti směru pohybu hodinových ručiček) mají být zapojeny fáze. Za odpověď  . Jaroslav Kotlán
|
|
|
|