Je to jen další nesmysl normy, podporující úvahu normy nečíst a nerespektovat, bo co se může stát.
Jasně, z hlediska elementární logiky máš pravdu. Až do chvíle, kdy se nějaký blb zachová nelogicky a proleje vodou něco, co neměl.
Pak se jako RT můžeš ocitnout v situaci kolegy, kterého soudy už nějaký čas popotahují kvůli tomu, že "pouze doporučil" dotahování spojů Al vodičů v nějaké rozvodně.
A protože se na to vykašlali a v důsledku toho došlo k poruše a následnému výpadku výroby v řádech 100 tisíců, tak na něm (jestli mám správné informace zatím nepravomocně) vysoudili náhradu.
Právníci té poškozené firmy se točí na argumentu, že kdyby jim to jen nedoporučil (takže oni, jakožto laici měli za to, že by to měli zajistit, ale nemuseli), ale přikázal (což RT nemůže) tak by k té škodě nedošlo.
Tudíž já osobně jsem firmám, pro které dělám revize, připravil dotazník, kde jim m.j. zákazník ve fázi dojednávání kontraktu písemně potvrdí, jestli budou instalovány směšovací baterie s flexibilní nebo vytahovací koncovkou, jestli budou na WC sprchové hlavice...
A kdyby to nakonec bylo v rozporu s tím písemným potvrzením, tak má zákazník smůlu a revize bude negativní.
Nenechám se za "pár stříbrných" vláčet po soudech. Byť stále věřím, že lidé nejsou (většinově) idioti...