Při revidování jednoho penzionu se na mne majitel obrátil s žádostí o zjištění příčiny následujícího jevu.
Ve společné kuchyni byly až donedávna 2 klasické (plotýnkové) sporáky. A fungovaly bez problémů.
Před cca 2 lety jeden "odešel" a byl nahrazen novým, indukčním. Od té doby se zde vyskytuje (údajně) zvláštnost, která se objevuje :
1) vždy pouze v zimním období,
2) v tomto období z hlediska dnů nepravidelně,
3) ale když už, tak okolo poledne.
Jde o to, že ten nový, indukční sporák prostě přestane fungovat...
Při revizi jsem zjistil, že na svorkovnici sporáku chyběla klema mezi PE a N svorkou (přívod TN-C), kdy PEN byl připojen pouze na svorku N.
Je možné, že by toto "zapojení" mohlo mít vliv na funkci sporáku, který by při plném zatížení (které se okolo poledne dá očekávat) z nějakého důvodu odmítl fungovat?

Objekt je na konci odbočky nn, před ním jsou pravděpodobně nějaké objekty buď s akumulačním nebo přímotopným vytápěním, takže se dá předpokládat v zimě nějaké podpětí.
Ale dnes vyráběné spotřebiče s tím zpravidla nemívají problém...
A aby to nebylo až tak jednoduché, tak se jedná o objekt se zařízením, popisovaným zde :
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,49506.msg388973.html#msg388973Ale jak už jsem tam uváděl :
a) žádné zařízení (stykač), které by cokoli odpojovalo při překročení odběru jsem neobjevil
b) před výměnou sporáků vše fungovalo bez omezení