|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 19.06.2022, 22:25 » |
|
https://www.dehn.cz/sites/default/files/uploads/dehn/DEHN-CZ/pdf/Montazni_navody/Ochrana_pred_bleskem_a_uzemneni/hvipower.pdfProjděte si montážní návod kabelu HVI. Obzvlášť upozorňuji na oblast koncovky  Tam najdete odpověď na vaši otázku. NIcméně ve vašem případě to nepomůže zcela jistě, protože se jedná o plechovou krytinu, tedy bude potenciál blesku úplně všude, mezi deskami bude probíhat jiskření a tak podobně. Navíc touto krytinou prochází i kabely satelitu a přeskok na ně je téměř jistotou. V podstatě bývají řešením dvě cesty. První je spojit vše se vším na jeden potenciál. Druhá, pro váš případ vhodnější, by byla instalace oddálených jímačů s vodiči HVI. Ale z jedné fotky se to nedá vše na 100% posoudit Pokud by investor po vysvětlení bezpečnostního problému měl zájem o řešení, obrátil bych se v každém případě na zkušeného projektanta.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 20.06.2022, 06:18 » |
|
S tím spojením "všeho se vším" bych byl opatrný. On ten koax od satelitu by vytvořil něco jako slepý svod a je otázkou kudy vede, kde končí, co je okolo... A pokud by byl přes TV galvanicky spojen s PE (PEN), pak by to byl svod vnitřkem objektu s naprosto nevyhovujícím průřezem
Ano Jirko. Jasně ale píšu, že je to celé na nový projekt, kde bude navržená ochrana "na míru" konkrétní situaci. Máme jednu fotku, celkem malého výřezu střechy a předpokládám že toho bude ve finále k řešení ještě více. TO, že by tam ještě měly být svodiče přepětí na rozhraní zón a tak dále, není ale předmětem otázky, stejně jako slepý svod a podobně. Odpověď byla všeobecná a především k tématu. Tématem je využití vodiče HVI v délce 3m okolo anténních kabelů. Nejde o "naprojektování" správného řešení 
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 20.06.2022, 08:06 » |
|
HVI musí být v nějakém uceleném stavu nebo že by to nějak šlo?
S HVI v krátkém provedení, jako je zde, je to trošku problém. Zde máme oblasti koncovek, které by se musely umístit v dostatečné vzdálenosti od střešní krytiny a stejně tak pak pokračující část vedení. Vždy je třeba vycházet z eliminace přeskoku a eliminace zásahu blesku do objektu (dodržení dostatečné vzdálenosti "S" a soustředit se na valivou kouli s přihlédnutím k ochranným úhlům). Plechové střechy jsou jedním velkým neštěstím. Bez HVI vlastně nelze provést bezpečnou ochranu objektu. Koukám, že na fotce je pak využito oplechování jako vodiče. Vzhledem k síle plechu to nebude určitě dobře. Když to shrnu, kousek HVI nic neřeší.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 20.06.2022, 08:43 » |
|
Snad HVI by šlo, dát oddálený jímač na komín, přejít na HVI a HVI až dolů, k patě domu a pak přejít na uzemění. Kabel jako celistvý ....jímač-zkušební svorka. 3m ale bude málo.Ne uchytit /uzemnit/ na plech?
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
|
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 21.06.2022, 23:55 » |
|
A všimnul si někdo, že tam žádný hromosvod není? Teda, jestli dobře vidím, tak jen kus toho (asi) hliníkovýho drátu je přpijenej "SS"kou na ten plech, dál nic. Takže to dva metry HVI určitě nespraví... Ten rybářskej prut co tam je tak zahodit, a udělat pořádnou jímací soustavu, jsem si jistej, že dva HVI (a skoro jistej, že Light), jímače se svody tento dům dostatečnš ochrání pře přímým úderem blesku. Ale je to jen odhad z jedné fotky, bez detailnějšího zkoumání víc nepovím. No a pak je tu ještě systém vnitřní ochrany - svodiče na těch káblíkách vo vedou ze satelitu do vnitřku domu, svodiče na přívodu el.energie, a dalších metalických vedeních... Mmch, co říká analýza rizika?  , asi nebude...
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 22.06.2022, 06:02 » |
|
A všimnul si někdo, že tam žádný hromosvod není? všimnul jsem si.... Ne uchytit /uzemnit/ na plech?
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 22.06.2022, 07:17 » |
|
A všimnul si někdo, že tam žádný hromosvod není?
Jj, viz můj příspěvek. Také vidím HVI jako jediné správné řešení i když vím, že se to popíračům těchto vodičů moc nelíbí. Ovšem ani jeden z těchto oponistů mi ještě nikdy neřekl srovnatelné nebo lepší řešení. Na Žatecku máme borce, který dokumentaci obsahující řešení z HVI shodí ze stolu, zákazníkovi řekne, že mu to udělá levněji a celou soustavu udělá dle svého citu z AlMgSi a všemu pak nasadí korunu vydáním revizní zprávy, ve které je uvedeno, že PD nebyla k dispozici a to včetně protokolu řízení rizik. A ze všech stran investorů na něj slyším chválu, která se pak v ústech profíků naopak mění na síru a hněv. Myslím, že se blíží období, kdy mu pšenka moc nepokvete 
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Zdeněk Friedrich

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 22.06.2022, 07:48 » |
|
On ten HVI se dá pěkně schovat do půdy i fasády.
To určitě ano, ale v dokončené stavbě se pod SDK a zateplení v zařízené místnosti a do fasády, už investorovi nebude chtít zasahovat. Na půdě, kdy je možnost vedení po krokvi od hřebenu, až k podbití, dodatečná instalace pod střechou problém není. Myslím, že se blíží období, kdy mu pšenka moc nepokvete  Podle toho co vidím na většině novostaveb bych to tak optimisticky neviděl.
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 22.06.2022, 08:04 » |
|
Jen doplním vlákno... Včera jsem jel autem, nebyl provoz tak se dívám na novostavby na vesnicích, tak přes polovina nových (a snad i zkolaudovaných) RD je bez hromosvodu? některí měli i fotovoltaiku na střeše a bez hromosvodu celý dům? A druhá polovina špatně provedený hromosvod! Třeba u nerez komínů , jímač velmi blízko komínu-přeskok bude na 100% !A to jsou nové RD , odhad tak do 5 let! (A to byli RD postavené na volné ploše, kde se bývá už i 10 let?) Jak to pak kolaudují SÚ? Jak je to u vás?? 
|
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 22.06.2022, 08:16 » |
|
... Jak to pak kolaudují SÚ? Jak je to u vás??  U nás je většina úředníků SÚ neprosto neschopná nějakého samostatného myšlení. Mají dostat "10 dokumentů", tak si odškrtne 10 dokumentů a je mu jedno, co je v nich napsáno. A podle toho to pak vypadá... P.S. asi největší firma v okolí, co dělá elektroinstala ce a hromosvody má i prodejnu. Strašně se divili na co chci izolovaný FeZn 8 nebo 10, pak našli zaprášené kolo s černou izolací, se zelenožlutou "neznají"
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Václav Sýkora

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 22.06.2022, 12:46 » |
|
Pane Schwarz: Investor RD dostane "kladnou" revizní zprávu od RT na hromosvod. Tu pak předkládá pracovníkovi SU kvůli kolaudaci. Vysvětlete mi, jak má pracovník SU poznat správně zpracovanou revizní zprávu na hromosvod, když to není odborník z našeho oboru? Vy z oboru zkušení mrknete do cizí revizní zprávy a hned vidíte nedostatky ve zpracování revizní zprávy. A už selským rozumem vám dojde, že něco není v pořádku. Loni jsem nastoupil do nového zaměstnání a světe div se, jaké bylo pozdvižení, že já mladý cucák poukazuju na 10-20 závad na strojním zařízení, když předním to mělo 1-2 závady a revize elektro kladné. Dokumentace strojních zařízení jedno velké scifi. Léta létoucí nikdo dokumentaci řádně nečetl, nehledal, nešťoural se v tom tak jako já. Tím jsem jen chtěl poukázat, že opravdu drtivá většina lidí papíry dál nezkoumá, hlavně že je mají a jsou s kladným výsledkem. A pak je velkým překvapením, když přijde kontrola OIP a chtějí to a ono. A do kontroly si firma myslela jak to mají v pořádku. Mluvím z nedávné vlastní zkušenosti, kdy jsem řešil dokumentaci k tlakovým zařízením, které nejsou mým oborem, přesto to pro mě bylo velice přínosné a jen mě to utvrdilo v tom, jak doposud se o tom nikdo pořádně nezajímal. František Šohajda: Pracovník SU dostane kladnou revizi na hromosvody RD a hotovo. Papíry jsou, ale všichni dobře víme "v jaké kvalitě" jsou papíry a provedení instalace. 
|
|
|
|
|