Petr Starosta
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 06.09.2010, 01:29 » |
|
Při zateplení domu polyesternem se mi zkrátí vzdálenost hromosvodu od fasády ( cca na 2cm ), odporuje to nějakým normám, nebo je vše v pořádku? Jaká musí být vzdálenost mezi fasádou domu a hromosvodem?
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 06.09.2010, 17:23 » |
|
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Jaroslav Ratiborský

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 07.09.2010, 07:13 » |
|
V ČSN EN62305-3 čl.E5.1.1 najdete minimální vzdálenost 10 cm mezi vodiči LPS a hořlavým materiálem,tak jak odpovídá pan Tomáš Gardoň . Není nutno prohlížet materiály na adrese http://www.kniska.eu/kniska . Hledání je tam příliš složité. V ČSN EN62305-3 čl.E5.1.1 je to jasně srozumitelné.
|
|
|
|
Jan Hájek

Prostě .... HÁJEK!
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 07.09.2010, 09:46 » |
|
V ČSN EN62305-3 čl.E5.1.1 je to jasně srozumitelné.
No zas tak srozumitelné to není, pokud to umožňuje tento výklad. Vzdálenost 10 cm od hořlavé krytiny či stěny je jako prioritní v případě, že tento vodič se nachází mimo ochranný prostor a slouží jako jímač. Mohlo by tedy dojít k rozstříknutí kovu po přepálení vodiče bleskem v místě vniknutí. Pokud je to v případě svodu, jako relevantní se bere údaj o ohřevu drátu z Tabulky D.3 – Oteplení vodičů s různým průřezem v závislosti na W/R z ČSN EN 62305-1. Takže vzhledem k možnému ohřevu materiálu jako kritický materiál, který by měl být dále třeba od polystyrenu vychází v podstatě pouze nerezová ocel v průřezu menším než 100 mm 2. Jiný nepříjemný efekt a to jiskření na přechodech svorek, lze eliminovat použitím jednoho kusu drátu přes tato kritická místa. Výtah z obou norem je v rámci KníŠky 2.0, kapitola 10 - Skryté svody, tak jak uvedl kolega Horský.
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 07.09.2010, 11:03 » |
|
se mi zkrátí vzdálenost hromosvodu od fasády ( cca na 2cm )
Jiná věc ovšem je, že průchod bleskového proudu svodem je provázen nejen ohřevem vodiče a příp. jiskřením na svorkách, ale také cuknutím vodiče. Z toho důvodu je předepsáno použití netříštivé trubky pro skryté svody, ne? Vzdálenost 2 cm od polystyrenu je myslím tak akorát na to, aby při obvyklé rozteči podpěr svislého vedení ten drát bouchl do fasády a poškodil ji. Přinejmenším v místech ohybů, před a za nimi bych nějakou tu podpěru přidal.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|
|
Marek Lukavský

Stěžeň je vlastně stožár s plachtou :-)
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 07.09.2010, 16:49 » |
|
Při zateplení domu polyesternem se mi zkrátí vzdálenost hromosvodu od fasády ( cca na 2cm ), odporuje to nějakým normám, nebo je vše v pořádku? Jaká musí být vzdálenost mezi fasádou domu a hromosvodem?
Dnes je možnost umístit svody i do fasády, příští týden mi zrovna toto provedení budou dělat na domě, na který má ještě přijít zateplení polystyrenem. Hromosvodař řekl, že to není vůbec problém realizovat. vám jde asi o stávající hromosvod, možná byste ale mohl právě svody vyměnit za skryté svody a "utopit" je v tom zateplení.
|
-- M.L. --
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 07.09.2010, 16:52 » |
|
Dnes je možnost umístit svody i do fasády, příští týden mi zrovna toto provedení budou dělat na domě, na který má ještě přijít zateplení polystyrenem. Hromosvodař řekl, že to není vůbec problém realizovat.
Mohl byste to bezproblémové řešení v průběhu a po realizaci nafotit a dát sem?
|
|
|
|
Marek Lukavský

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 07.09.2010, 18:40 » |
|
Mohl byste to bezproblémové řešení v průběhu a po realizaci nafotit a dát sem?
Ano, to by asi šlo. Ale fasáda bude ještě za dlouho, jen ty svody (oproti klasice) mají být v provedení, které může být schováno do fasády, alespoň takto mi to hromosvodař nabídl (materiál: izolovaný drát AlMgSi). Tak doufám, že vás "jen" zajímá, jak to vypadá "v reálu" a ne že se ptáte proto, že pochybujete o možnosti takového provedení?
|
-- M.L. --
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 07.09.2010, 19:04 » |
|
Ano, to by asi šlo. Ale fasáda bude ještě za dlouho, jen ty svody (oproti klasice) mají být v provedení, které může být schováno do fasády, alespoň takto mi to hromosvodař nabídl (materiál: izolovaný drát AlMgSi). Tak doufám, že vás "jen" zajímá, jak to vypadá "v reálu" a ne že se ptáte proto, že pochybujete o možnosti takového provedení?
Mě na tom zaujalo to "není vůbec problém realizovat", já totiž bezproblémové řešení skrytých svodů neznám, vše co jsem viděl realizované mělo nějaké mouchy a hledám použitelné řešení které by bylo možné nabídnout při opravách.
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 08.09.2010, 09:06 » |
|
To Marek Lukavský:
Rád bych vám skryté svody rozmluvil. Co vám brání v realizaci "přiznaných svodů"? Budete mít skryté i okapové svody? Ty vám nevadí? Vedení se pak instaluje pomocí speciálních svorek přímo na okapový svod, takže není třeba se zabývat tím, jak provedu montáž podpěr vedení do polystyrenu. Zkušební svorka je pak v chodníkové krabici. Nenápadné a vzhledné.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Marek Lukavský

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 08.09.2010, 11:39 » |
|
To: Jan Hájek, Pavel Horský Skryté svody mi nabídl hromosvodař jako alternativu k "přiznaným". Jeden svod mi totiž vychází na místě, kde by mi dost pomohlo, kdyby byl schovaný. Bohužel, v tomto místě není okapový svod, za který by se hromosvodový schoval. Předpokládal jsem ale, že pokud se tato alternativa skrytého svodu nabízí, že není technicky problematická. Ovšem dle dokumentu kníŠka se zdá, že skrytý svod není bezproblémovým řešením. Tak teď nevím, co s tím, asi ještě do té firmy zavolám a proberu to s nimi....
|
-- M.L. --
|
|
|
|
Marek Lukavský

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 08.09.2010, 12:12 » |
|
Proč?
Protože v budoucnu v tom místě půjde vodorovný dřevěný trám, na kterém bude ležet budoucí střecha průjezdu.
|
-- M.L. --
|
|
|