Aleš Krejčí
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 01.06.2009, 08:18 » |
|
Řeším otázku hromosvodu u novostavby rodinného domku. Bohužel v projektu je zmínka jen o tom, že do základů bude položena FeZn páska a bude zřízen hromosvod dle platných předpisů (toť vše :-)). Problém nastal v tu chvíli, kdy zedníci pásku do základů vůbec nedali, takže jsem zůstal odkázán sám na sebe.
Položil jsem kolem podsklepené části (objekt je podsklepen zhruba ze dvou třetin) cca 40m FeZn 4x30 a napojil kulatinu FeZn 8 do domu pro ekvipotenciáln í svorkovnici. Přečetl jsem několik diskuzí a stáhnul a přečetl kníšku, kde jsem se dozvěděl o nutnosti chránit spony nátěrem, takže jsem každou sponu dal dvakrát a natřel dvěmi vrstvami asfaltu.
Nikde jsem se však přesně nedozvěděl, kolik by mělo být svodů pro plochu zhruba 120m2. Na domě bude valbová střecha s jedním podélným zhruba 2 m dlouhým hřebenem. Vyhoví v tomto případě pouze 1 svod, nebo by měli být alespoň dva v protilehlých rozích budovy?
Dále prosím o radu, jak postupovat při zřizování hromosvodu? Na koho se obrátit ohledně projektu? Co je přesně součástí takového projektu?
#117#
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 01.06.2009, 16:49 » |
|
- Strojený základový zemnič nedělají zedníci, ale elektrikáři. - Rozměr domu cca. 10x12m=42m obvodu domu. Třída spolehlivosti systému LPS III. U této třídy platí min. vzdálenost mezi svody 15m, takže u vás to vidím na tři svody rovnoměrně rozmístěné. - Vývody na připojení zkušební svorky drátem FeZn10, nebo připojení pomocí nerezových zaváděcích tyčí ( doporučuji )
atd. atd. atd........... .........to vše je už předmětem projektu, který by měl být na celý systém vypracován
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #2 kdy: 01.06.2009, 21:52 » |
|
- Rozměr domu cca. 10x12m=42m obvodu domu. Třída spolehlivosti systému LPS III.
Mohl byste upřesnit jak jste k tomu došel? Mě totiž mnohdy vyjde že pokud je přípojka zemí kabelem tak je hromosvod zbytečný.
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 01.06.2009, 22:01 » |
|
 Cooooo? Si děláte srandu? Co má elektropřípojk a společného s ochranou proti blesku? Když tedy neberu v potaz skutečnost, že se vám do objektu dostane po vámi avizovaném, nechráněném kabelu náboj, který vám vymlátí v nejhorším případě vše, co je napojeno na celou nechráněnou elektroinstala ci. Jak jste došel k té ochraně po přívodním kabelu? Podle čeho vám to tak bezpečně vychází? Určoval jste někdy rizika? 
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 01.06.2009, 22:16 » |
|
Existuje tabulka, která určuje pro rodinné domy běžného provozu právě třídu LPS III. Vše co se týká hromosvodů určuji dle software pana Klimši " Hromosvody Plus" a vše doplňuji poznatky z neocenitelné internetové publikace "Kníška" od Mr. Hájka, Šalanského a Ing. Kauckého.
|
|
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 01.06.2009, 22:30 » |
|
Co má elektropřípojka společného s ochranou proti blesku? Když tedy neberu v potaz skutečnost, že se vám do objektu dostane po vámi avizovaném, nechráněném kabelu náboj, který vám vymlátí v nejhorším případě vše, co je napojeno na celou nechráněnou elektroinstala ci. Jak jste došel k té ochraně po přívodním kabelu? Podle čeho vám to tak bezpečně vychází? Určoval jste někdy rizika?  Přípojka má hodně společného s ochranou proti blesku.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 01.06.2009, 22:35 » |
|
Ano. Musíte ji zahrnout do ochrany objektu a to tak, že musíte zabránit vniknutí případného náboje do vnitřní elektroinstala ce pomocí vhodných přepěťových ochran. To ale není jen problém napájecího kabelu, ale všech vedení do objektu. Přirovnávám to k situaci, kdy osoba sedí v autě. Dokud sedí a nevystrkuje z otevřeného okénka končetiny, je vše v pořádku, pak ale v případě vystrčení končetiny a případném zásahu bleskem, dostane takovou pecku, že se v její hlavě nedohledají ani pověstné nudle, které vyletí z nosu. 
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 01.06.2009, 22:45 » |
|
...Mně totiž mnohdy vyjde, že pokud je přípojka zemí kabelem, tak je hromosvod zbytečný.
Zbytečný? Nechtěl jste spíše říci, že (mnohdy) není nezbytně nutný?
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 01.06.2009, 22:46 » |
|
Kníšku znám ale tu tabulku jsem ještě neviděl. Mě by ovšem zajímal kompletní výpočet podle normy. Sám jsem ho zatím nedokázal udělat tak aby sem byl ochoten výsledku věřit. Ani žádný z projektantů které znám mi vzorový výpočet zatím nedodal. Dokonce když sem se zeptal v některých diskuzích tady tak mi už z té diskuze nepřišla jediná odpověď a to jsem si dal záležet aby byl přihlášený odběr.  Člověk lačnící po informacích se stále učí a já se přiučil zrovna včera od kamaráda projektanta, který jak se zdá, má v návrzích hromosvodu opravdu dost jasno. Po výpočtech ochranných úhlů a složitém určování ochran dalších bazmeků nacházejících se na střeše mi poslal v AutoCADu pohled na můj členitý dům, který jsem zrovna projekčně řešil. Jednoduché. Po určení třídy LPS se zjistí velikost valivé koule. Ta se pak v ACADU libovolně posouvá po navržených jímačích a věřte nebo ne, je to paráda. Není potřeba o ničem sáhodlouze přemýšlet a diskutovat. Propojíme logiku s tak haněnou normou a výsledek je bombastický.
|
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 01.06.2009, 22:57 » |
|
Zbytečný? Nechtěl jste spíše říci, že (mnohdy) není nezbytně nutný?
Přesně jak říkáte  , zbytečný není nikdy jen občas podle normy není nutný.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 01.06.2009, 22:59 » |
|
Asi byste měli upřesnit o čem se tu bavíte. Mě by to docela zajímalo a myslím si, že nejen mě.
|
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 01.06.2009, 23:00 » |
|
Jednoduché. Po určení třídy LPS se zjistí velikost valivé koule.
Tak a o to mi přesně jde, jak pro rodinný domek s plochou zhruba 120m2 vypočtu LPS.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 01.06.2009, 23:09 » |
|
Podle plochy se LPS neurčuje. Dle tabulky je běžný rodinný domek zařazen do LPS III. Valivá koule pro tuto třídu je o velikosti 45m. Do třídy II se pak počítá rodinný domek s opravdu nadstandardním vybavením. Pak je velikost koule 30m.
|
|
|
|
Jan Alin

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 01.06.2009, 23:18 » |
|
Dle tabulky je běžný rodinný domek zařazen do LPS III.
?? Dle jaké tabulky ??
|
|
|
|
|
|