S!dlo
|
|
« kdy: 19.11.2011, 17:21 » |
|
Mám lustr pro halogenové bodovky GU10 a vrtá mi hlavou, proč tam jsou vodiče označený klasicky L a N, když otočením žárovky o 180 stupňů změním póly. Má to tedy nějaký vliv na funkčnost či životnost žárovek?
|
|
|
|
|
IM
|
|
« Odpověď #2 kdy: 19.11.2011, 22:09 » |
|
Mám lustr pro halogenové bodovky GU10 a vrtá mi hlavou, proč tam jsou vodiče označený klasicky L a N, když otočením žárovky o 180 stupňů změním póly.
Co to je za úvahu? Měly by snad být označeny šumafuk 1 a šumafuk 2?
|
|
|
|
|
|
|
|
S!dlo
|
|
« Odpověď #6 kdy: 20.11.2011, 14:01 » |
|
Mohly by být úplně neoznačeny.. Ale o to mi nešlo, šlo mi o to, jestli může mít zaměnění vodičů nějaké následky.. Takže za odpovědi, hlavně tedy za šumafuk 1 a 2
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #9 kdy: 21.11.2011, 12:14 » |
|
Ono je otázkou kde jsou "hranice" Rozpitvejte si kabel mezi UPS a PC. Modrá, hnědá a zeleno/žlutá. Někdy je L na hnědé, někdy na modré! A pak vypadne základní napájení, rozběhne se měnič (střídač)v UPS a pak tam není v kabelu L a N (v izolované síti jsou to dva rovnocenné pracovní vodiče s nedefinovateln ým potenciálem proti zemi)! Bude někdo takový radikál, že bude chtít oba vodiče "neutrální barvy"?
Asi proto se "studuje na elektrikáře", abychom si jako "odborníci" mohli některé věci představit, zdůvodnit, aby nám bylo jasné co můžeme a co ne, kdy to tak musí, kdy to tak může být a kdy je třeba "nevěřit, ale prověřit"
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
SMILEK
|
|
« Odpověď #11 kdy: 21.11.2011, 22:36 » |
|
Když už řešíme tu logiku, celé zadání tohoto vlákna je podivné. Jsou v lustru patice GU10 (230V), nebo MR16 (6/12/24V)? Moje odpověď na otázku "Jaký význam má označení vodičů na lustru pro MR16?" je: takový, jaký mu přisoudil vystavitel "Prohlášení o shodě" . Howgh.
|
|
|
|