V síti TN je dobré si představit odkud vodič PEN nebo PE vychází. Je to galvanická cesta ze svorníku trafa. Takže po něm "může přijít vše".
Proto bych raději v koupelně volil příchod něčeho příjemnějšího.
ALe tento potenciál tam stejně máte na PE. Tomu se prostě nevyhnete.
V dobách, kdy u nás byla pouze síť TN-C, bych si nedovedl koupelnu bez popojení ani představit. Proč, asi nemusím nikomu vysvětlovat.
Dnes, kdy používáme síť TN-S a chrániče, se najednou dostalo pospojení do pozadí. Podle mne trochu neprávem. Sice chápu, že nemusím mít pospojené vše od futer, po vodovodní baterii, ale v mnoha případech právě vyrovnání potenciálu, může být a je, dost zásadní ochranou.
Jak se zachováte, když přijdete na revizi, kde budou hotové obklady, kolíky zásuvek nebudou pospojované a elektrikář vám bude tvrdit, že ho to na školení takto učili? Že pokud není rozvaděč daleko, stačí ochranné vodiče v zásuvkách, protože máme soustavu TN-S, nikoliv TN-C, navíc proudový chránič a ještě k tomu normy nejsou závazné? Necháte mu to vybourat nebo půjdete pryč?
A co takhle nejprve provést měření dřív, než provádět rychlé soudy?
Navíc v jedné z minulých diskusích byl příspěvek, ve kterém autor hovořil o tom, že stejný výklad a názor jako já mu poskytl na jednom školení sám Ing. Kříž. Lze jistě dohledat
I když uvidíme, jestli budou autority Ing. Kříže a Ing. Dvořáčka pro zarputilé pospojovače dostatečné.
Na jiném místě tohoto vlákna na to zatím pánové Ing. M.Kříž, Ing. V. Kroupa a Ing. A. Lisý nestačili.
A co jako? Je jejich názor ten jediný správný? Má tu nejvyšší právní váhu? To není nic proti nikomu z těchto odborníků (ani proti vám). Velice si jich vážím. ALe to neznamená, že budu slepě poslouchat. Často stačí jen jiná(například vlastní) interpretace.
Vidím, že tady Zerotest dostává trochu za uši a podle mne ne tak úplně právem. Sice taky považuji pospojení vodovodních baterií na plastovém potrubí za úlet a odmítám se dohadovat s vodákama o tom, aby mi cestou do koupelny vložili do plastového potrubí mosazný kus, ale srovnání potenciálů má podle mne význam. Narozdíl od vypracovávání VV v koupelnách, které jsou přímo řešeny normou.
A proč s pospojením souhlasím (i když ne úplně slepě)?
Jestli něco nechápu, tak je ten důvod proč nepospojovat. Že si tam přivedu jeden jiný potenciál, ale možná přítomnost několika dalších už asi nevadí.
To za prvé
A za druhé, mám stejnou zkušenost s brněním během sprchování a to hned v několika případech. Tedy ne u mne doma, ale u různých zákazníků. Ve všech případech pomohlo uvedení vodivých částí, na jeden potenciál. Nutno dodat, že ve většině případů šlo o poruchu v síti TN-C a poškozené pospojení. V síti TN-S, jsem se s tím setkal prozatím pouze jednou. Ale i to mi stačí k tomu, abych věděl, že se tento stav může opakovat kdykoliv a je jistě dobré mu předcházet.
Žádám moderátory diskusí, aby byly zobrazovány jen příspěvky REGISTROVANÝCH uživatelů, kteří se nestydí za svoji osobu a nesou za své výroky plnou zodpovědnost.
Žádat můžete co chcete, ale jsou nějaká pravidla. Pokud si je pozorně přečtete, možná si pochopíte. Navíc se zobrazuje hostům i varování o tom, jak mají k názorům diskutujících přistupovat.
Já jsem registrovaný, pod svým vlastním jménem a s reálnou fotografií, přesto souhlasím s velkou částí názorů Zerotesta, co se pospojení koupelen týká.