Nám vtloukali do hlavy toto
1. vypni
2. zajisti
3. odzkoušej
4. uzemni a zkratuj
5. odděl živé a neživé části
Stačilo by řící AMEN, ale jak píše poznámku Milan Hudec " silnější impulz gumuje pravidla"
Práce pod napětím je zvláštní a mimořádná situace. Proto těch pět bodů....¨
Zaujalo mne "nám vtloukali do hlavy"....kdo nám to vtloukal do hlavy?
V době učení jen v laboratořích učitele předmětu Elektrická měření.
A na pracovišti předák a mistr. Ve čtvrtek byla vždy desetiminutovk
a na téma Bezpečnost práce. A postupně se probíraly články ČSN 343100. Bylo to Slovo nejvyšší autority.
ad.1 Vypni.....již v podvědomí, ale kolik každý z nás dostal "kopanců" a klel jak pohan. Obvykle došlo k chybě, vypnuto něco jiného, anebo v chybě v komunikaci ( elektrikář obsluha).
ad.2 Naši předkové nás vybavili osobními tabulkami formátu A5 složenými na půl, kde bylo naše jméno a telefon a na černém pole se křídou doplnil datum a čas i podpis. Na záhlaví byly červené blesky s nápisem NEZAPÍNEJ, NA ZAŘÍZENÍ SE PRACUJE. Vedlo to k praxi, aby osobně každý zajistil pracoviště, vytáhl pojistky, odpojil dráty
ad.3 Každý měl zkoušečku, dostli jsme Vadasky ( rok 1958), ale naši mistři nás učili, abychom i přesto že to změříme se jen lehce prstem dotekli, jestli to nekope. Byli borci, kteří si takto šáhali na 500 V ( dobré boty, suchá pokožka a psychický sta....)
Stalo se mi po vyučení, kdy jsem dostal první"pořádnou mordu" od obou fázi 500 V AC. Bylo to při opakovaném zapnutí a vypnutí a připojování nového motoru. Vypínač pohonu byl asi 50 m vzdálený. Potřeboval jsem přehodit směr motorů. Rukama s rozpaženými paži jsem dával pokyn kolegovi u rozvaděče k opětnému vypnutí. Ten pokynem roztažených rukou vypnutí potvrdil. Byly to staré motory, které neměly svorkovnice ale trčeny z těla tři kabely 35 mm kvadrat s kabelovými oky. Uchopil jsem ve víře vypnutého stavu oba kabely....zkro utilo mne to a odletěl jsem asi 5 m a skončil na zábradlí před 10 m dírou. Měl jsem 19 roků ale vzpomínka na celý život. ad.4 Zde je problém. Ne vždy je to fyzický i praktický možné. Dlouho mi trvalo, než jsem elektrikáře naučil používat zkratovací soupravy. A to jak malé do 100 a tak velké do 1000A.
Mnozí ale měli v brašně zkratovací můstky nejrůznějšího provedení. A velké zkratovačky byly v dílnš pro případ použití. Zavedl jsem pravidlo, tam kde je větší zkratový proud než 10 kA, tak vždy zkratujme i kdyby to mělo trvat hodiny.