Adam9000
|
|
« kdy: 16.01.2015, 08:50 » |
|
Páni eletrikářští, a čest vašemu řemeslu.
V koupelně mi předělávali eletriku (vc. revizni zpravy) a jelikož se i rekonstruovala, tak neproběhlo zapojení ventilátoru.
Nyní bych rád zapojil ventilátor. Je to nad vanou, takže 12V s časovačem. Otevřu mřížku a kouká na mě CYKY 3x1.5. Hmmm to jsem teda zvědavej, jak to zapojí - volám mu a říká mi: Co řešíte? Máte vyhl. 50 tak si to zapojte! Tak mu říkám tu už mám dávno propadlou a elektro nedělám, jak to teda zapojíte říkám mu? No snad tam máte 3 dráty ne? No jo ale jeden je žlutozelenej říkám a on ten se musí celej až k izolaci přeznačit a bude to ok. Hm ... do toho se tedy ani já pouštět nebudu. Matně si pamatuju, když mě mistr na odborném výcviku chytl za límec a říká: Pamatuj si eletrikáři nejsou žadný prásáci a urazím ti ruce, jestli budeš dělat prasečinu. Buď to dělej, tak jak se má nebo vůbec ...
Ale k věci, jak by to šlo teď vyřešit? Napadlo mě jedo řešení. Za stěnu kopeulny dám krabičku do ní trafo a k němu přvést trvalou fázi z krabičky na světla. Výstup z trafa 12V bude přiveden na ventilator a zároveň pujde do tlačítka 12V v koupelně (použije se to vedení co tam udělal CYKY 3x1.5) kdy do tlačítka pujde 12V po černým a 12V zpět do venlitátoru jako spínana "faze" po modrým.
Takhle jsem to řekl elektrikářovi a řekl mi, že jsem se zbláznil vést 12V po CYKY, že je to špatně.
Co vy na to?
|
|
|
|
Jiří Novotný- Stryker
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #1 kdy: 16.01.2015, 10:00 » |
|
Doufám, že jsem to Vaši složitou formulaci dobře pochopil, zhrnu to a doplním: -transformátor 230/12V DC umístit mimo koupelnu (zmiňoval jste to) -tento logicky napájet 230V AC, jištění jsem pochopil 10A/B -výstup z transformátoru- použijete již připravený kabel (ať se vyvarujete dodoatčného sekání), žz vodič nepoužijete, použijete pouze dva zbylé vodiče a to polarity + - Pozor na přesné zapojení! Průřez 1,5mm2 je vyhovující. -jestli již po cestě vřadíte spínač, či nějaké časové relé je Vaše věc, lze to, jen myslet na to, že vše již ve 12V DC
|
|
|
|
|
|
Jan Prochazkaa
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #3 kdy: 17.01.2015, 16:04 » |
|
Takovy ventilator stoji, ale 2x3 tolik co na 12V
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #5 kdy: 17.01.2015, 16:29 » |
|
Takovy ventilator stoji, ale 2x3 tolik co na 12V
Ale no tááák.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jan Prochazkaa
|
|
« Odpověď #6 kdy: 17.01.2015, 16:42 » |
|
A to je argument?
Ne konstatování. Vy možná vnutíte zákazníkovi 2x tak drahou věc, ale už se k vám nevrátí. 12V+ trafo je mnohem levnější možnost, když tam je vedení. Než tam cpát nějakou vodotěsnou mrchu za 2,3 t
|
|
|
|
|
Jiří Buben
Revize a údržba elektrických zařízení a strojů
|
|
« Odpověď #8 kdy: 17.01.2015, 20:43 » |
|
A jakpak ten ventilátor máte vysoko? To je dosti podstatné. Protože pokud máte vyšší strop, tak můžete mít klidně ventilátor nad zónou 1 a tam se nachází dle Přílohy ZA, ČSN 33 200-7-701 ed.2 národní dodatek, který říká že nad zónou 1 se nachází zóna 2. Pak se stačí dle toho zařídit, samozřejmě včetně příslušného krytí ventilátoru. A ani bych neřekl, že vás řešení 12 V vyjde levněji. Navíc je tam transformátor, což je další prvek s možností poruchy. Umístění mimo zónu 0, 1 a 2. Ne každý transformátor, který vybrakujete ze starého rádia se k tomuto účelu hodí. Musí to být bezpečnostní transformátor. Než tam cpát nějakou vodotěsnou mrchu za 2,3 t
I ten ventilátor na 12 V musí mít krytí IP X4. To plyne z ČSN 33 2000-7-701 ed.2 článku 701.512.2. Pro zařízení instalovaní dle článků 701.512.4 a 701.55 musí být použit pro zónu 1 minimálně stupeň ochrany krytem IP X4. Pokud je tam oplach, tak IP X5. No a právě ventilátory mohou být dle již zmíněného článku 701.55 instalovány v zóně 1. Dáte-li si to do souvislostí, tak nezáleží zda jde o ventilátor na 230 V nebo na 12 V. Krytí IP X4 mít musí tak jako tak.
|
Revizní technik E2/A Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstala cí a hromosvodů. Dřevozpracujíc í průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů. Stále se učím.....
|
|
|
Jan Prochazkaa
|
|
« Odpověď #9 kdy: 19.01.2015, 23:22 » |
|
Takže vám nepřijde lepší 12V + trafo? než 230V vodotěsné. Samozřejmě jsem myslel 12V IPX4 to je snad jasné. A bude mít vodotěsné 230V IP X5 třeba čidlo na vlhkost?
|
|
|
|
|
Jan Prochazkaa
|
|
« Odpověď #11 kdy: 20.01.2015, 00:05 » |
|
Ale samozřejmě. Např. tento, ale když budete pátrat, tak i řada jiných ... To těžko do zony 1 když má X4 !
|
|
|
|
|
|
|
|
Adam9000
|
|
« Odpověď #16 kdy: 20.01.2015, 13:26 » |
|
Nevím, jestli jsem něco nepřehlédl, ale chybí mi tam určení výrobcem do zóny 1.
No právě to bude něco jak ty prodejci ventilátoru. Jasně můžete to dát do zony1, ale v navodu ani zmíňka
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ
|
|
« Odpověď #17 kdy: 20.01.2015, 14:23 » |
|
No právě to bude něco jak ty prodejci ventilátoru. Jasně můžete to dát do zony1, ale v navodu ani zmíňka A proč by to tam muselo být, když vhodnost jasně popisuje kol. Buben zde : I ten ventilátor na 12 V musí mít krytí IP X4. To plyne z ČSN 33 2000-7-701 ed.2 článku 701.512.2. Pro zařízení instalovaní dle článků 701.512.4 a 701.55 musí být použit pro zónu 1 minimálně stupeň ochrany krytem IP X4. Pokud je tam oplach, tak IP X5. No a právě ventilátory mohou být dle již zmíněného článku 701.55 instalovány v zóně 1. Dáte-li si to do souvislostí, tak nezáleží zda jde o ventilátor na 230 V nebo na 12 V. Krytí IP X4 mít musí tak jako tak.
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|