| 
			| 

| Adam9000 
 | 
								|  | «  kdy: 16.01.2015, 08:50 » |  | 

Páni eletrikářští, a čest vašemu řemeslu.
 V koupelně mi předělávali eletriku (vc. revizni zpravy) a jelikož se i rekonstruovala, tak neproběhlo zapojení ventilátoru.

Nyní bych rád zapojil ventilátor.
 Je to nad vanou, takže 12V s časovačem.
 Otevřu mřížku a kouká na mě CYKY 3x1.5.
 Hmmm to jsem teda zvědavej, jak to zapojí - volám mu a říká mi:
 Co řešíte?
 Máte vyhl. 50 tak si to zapojte!
 Tak mu říkám tu už mám dávno propadlou a elektro nedělám, jak to teda zapojíte říkám mu?
 No snad tam máte 3 dráty ne?
 No jo ale jeden je žlutozelenej říkám a on ten se musí celej až k izolaci přeznačit a bude to ok.
 Hm ... do toho se tedy ani já pouštět nebudu.
 Matně si pamatuju, když mě mistr na odborném výcviku chytl za límec a říká:
 Pamatuj si eletrikáři  nejsou žadný prásáci a urazím ti ruce, jestli budeš dělat prasečinu. Buď to dělej, tak jak se má nebo vůbec ...

Ale k věci, jak by to šlo teď  vyřešit?
 Napadlo mě jedo řešení.
 Za stěnu kopeulny dám krabičku do ní trafo a k němu přvést  trvalou fázi z krabičky na světla.
 Výstup z trafa 12V bude přiveden na ventilator a zároveň pujde do tlačítka 12V v koupelně (použije se to vedení co tam udělal CYKY 3x1.5) kdy do tlačítka pujde 12V po černým a 12V zpět do venlitátoru jako spínana "faze" po modrým.

Takhle jsem to řekl elektrikářovi a řekl mi, že jsem se zbláznil vést 12V po CYKY, že je to špatně.

Co vy na to?

|  
						|  |  |  | 
	| 
			| 

| Jiří Novotný- Stryker Neverifikovaný uživatel @6

| 
								|  | « Odpověď #1 kdy: 16.01.2015, 10:00 » |  | 

Doufám, že jsem to Vaši složitou formulaci dobře pochopil, zhrnu to a doplním:-transformátor 230/12V DC umístit mimo koupelnu (zmiňoval jste to)
 -tento logicky napájet 230V AC, jištění jsem pochopil 10A/B
 -výstup z transformátoru- použijete již připravený kabel (ať se vyvarujete dodoatčného sekání),  žz vodič nepoužijete, použijete pouze dva zbylé vodiče a to polarity + -
 Pozor na přesné zapojení! Průřez 1,5mm2 je vyhovující.
 -jestli již po cestě vřadíte spínač, či nějaké časové relé je Vaše věc, lze to, jen myslet na to, že vše již ve 12V DC
 |  
						|  |  |  | 
	|  | 
	|  | 
	| 
			| 

| Jan Prochazkaa Neverifikovaný uživatel @1

| 
								|  | « Odpověď #3 kdy: 17.01.2015, 16:04 » |  | 

Takovy ventilator stoji, ale 2x3 tolik co na 12V |  
						|  |  |  | 
	|  | 
	| 
			| 

| Pavel Horský ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B

| 
								|  | « Odpověď #5 kdy: 17.01.2015, 16:29 » |  | 

Takovy ventilator stoji, ale 2x3 tolik co na 12V
 Ale no tááák.  |  
						| 
 Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím  Revizní technik E2A, E2Bhttp://www.severocech.cz/  mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz |  |  | 
	| 
			| 

| 
								|  | « Odpověď #6 kdy: 17.01.2015, 16:42 » |  | 

A to je argument?
 Ne konstatování. Vy možná vnutíte zákazníkovi 2x tak drahou věc, ale už se k vám nevrátí. 12V+ trafo je mnohem levnější možnost, když tam je vedení. Než tam cpát nějakou vodotěsnou mrchu za 2,3 t |  
						|  |  |  | 
	|  | 
	| 
			| 

| Jiří Buben 

Revize a údržba elektrických zařízení a strojů

| 
								|  | « Odpověď #8 kdy: 17.01.2015, 20:43 » |  | 

A jakpak ten ventilátor máte vysoko? To je dosti podstatné. Protože pokud máte vyšší strop, tak můžete mít klidně ventilátor nad zónou 1 a tam se nachází dle Přílohy ZA, ČSN 33 200-7-701 ed.2 národní dodatek, který říká že nad zónou 1 se nachází zóna 2. Pak se stačí dle toho zařídit, samozřejmě včetně příslušného krytí ventilátoru. A ani bych neřekl, že vás řešení 12 V vyjde levněji. Navíc je tam transformátor, což je další prvek s možností poruchy. Umístění mimo zónu 0, 1 a 2. Ne každý transformátor, který vybrakujete ze starého rádia se k tomuto účelu hodí. Musí to být bezpečnostní transformátor. Než tam cpát nějakou vodotěsnou mrchu za 2,3 t
 I ten ventilátor na 12 V musí mít krytí IP X4. To plyne z ČSN 33 2000-7-701 ed.2 článku 701.512.2. Pro zařízení instalovaní dle článků 701.512.4 a 701.55 musí být použit pro zónu 1 minimálně stupeň ochrany krytem IP X4. Pokud je tam oplach, tak IP X5. No a právě ventilátory mohou být dle již zmíněného článku 701.55 instalovány v zóně 1. Dáte-li si to do souvislostí, tak nezáleží zda jde o ventilátor na 230 V nebo na 12 V. Krytí IP X4 mít musí tak jako tak. |  
						| 
 Revizní technik E2/AÚdržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstala cí a hromosvodů.
 Dřevozpracujíc í průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů.
 Stále se učím.....
 |  |  | 
	| 
			| 

| 
								|  | « Odpověď #9 kdy: 19.01.2015, 23:22 » |  | 

Takže vám nepřijde lepší 12V + trafo? než 230V vodotěsné. Samozřejmě jsem myslel 12V IPX4 to je snad jasné. A bude mít vodotěsné 230V IP X5 třeba čidlo na vlhkost? |  
						|  |  |  | 
	|  | 
	| 
			| 

| 
								|  | « Odpověď #11 kdy: 20.01.2015, 00:05 » |  | 

Ale samozřejmě. Např. tento ,  ale když budete pátrat, tak i řada jiných ...    To těžko do zony 1 když má X4 ! |  
						|  |  |  | 
	|  | 
	|  | 
	|  | 
	|  | 
	| 
			| 

| Adam9000 Neverifikovaný uživatel @1

| 
								|  | « Odpověď #16 kdy: 20.01.2015, 13:26 » |  | 

Nevím, jestli jsem něco nepřehlédl, ale chybí mi tam určení výrobcem do zóny 1. 
 No právě to bude něco jak ty prodejci ventilátoru. Jasně můžete to dát do zony1, ale v navodu ani zmíňka |  
						|  |  |  | 
	| 
			| 

| Kamil Novák OSVČ

| 
								|  | « Odpověď #17 kdy: 20.01.2015, 14:23 » |  | 

No právě to bude něco jak ty prodejci ventilátoru. Jasně můžete to dát do zony1, ale v navodu ani zmíňka  A proč by to tam muselo být, když vhodnost jasně popisuje kol. Buben zde : I ten ventilátor na 12 V musí mít krytí IP X4. To plyne z ČSN 33 2000-7-701 ed.2 článku 701.512.2. Pro zařízení instalovaní dle článků 701.512.4 a 701.55 musí být použit pro zónu 1 minimálně stupeň ochrany krytem IP X4. Pokud je tam oplach, tak IP X5. No a právě ventilátory mohou být dle již zmíněného článku 701.55 instalovány v zóně 1. Dáte-li si to do souvislostí, tak nezáleží zda jde o ventilátor na 230 V nebo na 12 V. Krytí IP X4 mít musí tak jako tak.
 |  
						| 
 Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
 |  |  |