|
|
Petr-neelektrikář
Neverifikovaný uživatel @2
|
|
« Odpověď #2 kdy: 30.01.2019, 10:20 » |
|
Ani elektrikar .....
Podepisoval jsem pouze smlouvu ohledně koupě bytu ve které bylo řešeno pouze převedení a zaplacení nemovitosti. Pak jsem už nic nepodepisoval co by mělo upravovat má práva, nebo povinnosti k bytu,ale to sem nepatří Ta druhá věc mi došla právě až později a rád bych tomu předešel tím, že se bude spouštět současně můj ventilátor s centrálním odsáváním. Píšete, že to lze - lépe řečeno, lze to podle mého nákresu? Na nákresu mám znázorněný vypínač, do kterého vložím pérko a bude z něj "pouze tlačítko" (mám tam půlený vypínač) tzn. vypínač nebude stále sepnutý. Je i potom potřeba relé? popřípadě jaké? Tlačítko s doutnavkou v nákresu je jakoby u sousedů a je znázorněn pro představu...
|
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #3 kdy: 30.01.2019, 10:34 » |
|
Takto prostě nelze. Elektroinstala ce v bytě, je za elektroměrem pro váš byt. Elektroinstala ce společných prostor je za jiným elektroměrem. Jedině oddělit od sebe.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
|
Peter Munka
Neverifikovaný uživatel @7
|
|
« Odpověď #5 kdy: 30.01.2019, 10:39 » |
|
Vasa omalovanka je cela zle, vratane toho, ako je zapojeny central ventilator. Chutovka ako spojenie L - N (cize skrat) len ukazuje, ze nemate sancu to zapojit s vedomostami, ake mate.
Kupou bytu ci od druzstva alebo aj predosleho majitela (realitka, sukromna osoba) automaticky pristupujete k zmluve o vykone spravy. Spravcom je SBD alebo nejaka firma alebo spolocenstvo vlastnikov. Opakujem, nemozete svojvolne zasahovat do spolocnych zariadeni, aj ked su vnutri vasho bytu, su spolocnym majetkom (stupacky voda, plyn, kanalizacia, kurenie, zvonceky, ventilacia). Ak napr rozbabrete a znefukcnite central odsavanie, mozu vas donutit dat to na vlastne naklady do poriadku. Caste je odpojenie bytov pod problemistom ako vy, ved hentie droty tu len tak visia, tak cvak.
|
|
|
|
|
Petr-neelektrikář
Neverifikovaný uživatel @2
|
|
« Odpověď #7 kdy: 30.01.2019, 10:59 » |
|
všem za reakce. Dejme tomu že si elektrikáře pozvu. vím že mám napojené L na N, neboli skrat, ale pokud bych spínal samotný centrální ventilátor sólo tlačítkem, pouštím taky fázy do nuly... Ale pravda - elektrikář nejsem. Zpět k dotazu. Moje myšlenka proveditelná tedy je (sepnutí odsávání s ventilátorem jedním tlačítkem (respektive v mém případě vypínačem), ale ne podle mého nákresu. Je to tak? Při rušení vypínače jsem nenarušil "hlavní tepnu" k centrálnímu odsávání. Je i občas poznat že soused/ka ho spustí. Spínač byl zapojen paralelně, takže jsem nemohl přerušit obvod... Svorkovnice je stále v původní krabici (zda i komunisti řešili krytí IP vám říct nedokážu...). Čokolády omotané izolačkou nikde nejsou
|
|
|
|
|
|
|
|