Karel Obůrský
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 16.07.2021, 03:07 » |
|
Jak zapojit digestoř, aby se spustilo odsávání automaticky při zapnutí indukční desky? Zapojení je na 2f, N a PE. Deska je ve stand-by režimu, protéká jí neustále nějaký minimální proud.
Moderátor: Dovolím si upozornit, že toto fórum není bastlírna má svá pravidla.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #5 kdy: 19.07.2021, 14:07 » |
|
Nějaký konkrétní důvod k dobastlování takovéto funkce?
Osobně přemýšlím jaký důvod bych měl k tomu, abych musel zasáhnout do standardního zapojení a spínat digestoř složitěji, než je zvednutí ruky a sepnutí digestoře tehdy, když to potřebuji, pomocí jednoduchého spínače. U mne doma tedy povytažením části digestoře. Ne vždy potřebuji digestoř zapnout, i přes sepnutou plotýnku. Přesto že jsem fanda moderní techniky a technologií, zatím mi to moc smysl nedává. Jsem zvědavý na váš důvod. Třeba to pomůže i s návrhem jiného řešení, než je proudové/přednostní relé.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C5
|
|
« Odpověď #7 kdy: 20.07.2021, 07:11 » |
|
Zbytečné, stačí jedno proudové relé a protáhnout jím N vodič.
A bábovka v troubě vám digestoř zapne i když nechcete. Spíš bych protáhl ty dvě fáze společně. Do nuly se vám nikdy nesečtou.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C5
|
|
|
Olda Pořádek
Neverifikovaný uživatel @6
|
|
« Odpověď #8 kdy: 21.07.2021, 07:01 » |
|
Nějaký konkrétní důvod k dobastlování takovéto funkce?
Osobně přemýšlím jaký důvod bych měl k tomu, abych musel zasáhnout do standardního zapojení a spínat digestoř složitěji, než je zvednutí ruky a sepnutí digestoře tehdy, když to potřebuji, pomocí jednoduchého spínače. U mne doma tedy povytažením části digestoře. Ne vždy potřebuji digestoř zapnout, i přes sepnutou plotýnku. Přesto že jsem fanda moderní techniky a technologií, zatím mi to moc smysl nedává. Jsem zvědavý na váš důvod. Třeba to pomůže i s návrhem jiného řešení, než je proudové/přednostní relé.
U vytahovací (vestavné digestoře) to moc smysl nedává. Ale u běžné levné digestoře? Když vám řeknu, že ji nájemce nezapínal, až celá zrezla a motor zatuhnul (a to asi během 4 měsíců jeho intenzivního vyvařování), tak to třeba pochopíte, že u příští kuchyně už na to budu myslet a tu krabici do zdi za plotny zvážím. To by ale musel být stejně bastl, aby nájemce nemohl vypnout natvrdo, opožděný start a doběh… Ale když bude plynový sporák, tak jsem v koncích. Dávat tepelné a vlhkostní čidlo do digestoře? Nápady?
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #9 kdy: 21.07.2021, 09:04 » |
|
Ale u běžné levné digestoře? Když vám řeknu, že ji nájemce nezapínal, až celá zrezla a motor zatuhnul (a to asi během 4 měsíců jeho intenzivního vyvařování), tak to třeba pochopíte, že u příští kuchyně už na to budu myslet a tu krabici do zdi za plotny zvážím. To by ale musel být stejně bastl, aby nájemce nemohl vypnout natvrdo, opožděný start a doběh…
Ale když bude plynový sporák, tak jsem v koncích. Dávat tepelné a vlhkostní čidlo do digestoře? Nápady?
No, zatím mne váš důvod nijak nepřesvědčil. Vámi popisovaný problém jsem ještě nikdy nezaznamenal v tak krátkém čase. Pak nejde úplně vše udělat zcela blbuvzdorné tak, aby to zase na druhou stranu neobtěžovalo. Což je dle mého i tento případ. Ale nyní mne zajímá spíš tazatelův důvod. Právě když poznáte pravý důvod, máte šanci na správné řešení. Možná že na to jdeme od začátku špatně.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #10 kdy: 22.07.2021, 07:09 » |
|
Tazatel již nereaguje, což je škoda.
|
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #12 kdy: 22.07.2021, 07:56 » |
|
Presne, jeden prepínač auto/manuál..hlavne keď v kúpeľkových ventilátoroch je čidlo vlhkosti celkom bežné To sice ano, ale v koupelně "bojujete" pouze s vlhostí. Nad sporákem i s teplotou a hlavně mastnotou. To je mnohem složitější a tedy dražší k technologickém u zvládnutí, jde-li to vůbec zvládnout. Pak kdo to zaplatí? Nejvíce se prodávají právě ty nejlevnější přístroje, kde by zdražení mohl být problém. Ale dovedu si představit dražší výrobce a řešení v setu, kdy by povel chodil přímo od sporáku (varné/indukční desky) Nicméně opět by to mohl být limit ve výběru a pak jak regulovat třeba sílu odtahu? Stále mi provozně rozumné přijde ruční ovládání.
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
|
|
« Odpověď #16 kdy: 22.07.2021, 09:32 » |
|
Miele to má už řadu let. Nazývá to Con@ctivity, komunikace chodí přes wifi, otáčky ventilátoru vždy nastavuje podle okamžitého příkonu desky (počet zapnutých zón a jejich výkon). Funguje to jako hodinky.
Tak na to se rád podívám. Ovšem za ceny Miele Ale to je přece v pořádku. Tuto značku mám rád a pokud stojím o nabízenou funkci, musím si ji i zaplatit. Nebo ušetřím a budu si to řídit sám přepínačem. Je to přece pouze moje volba.
|
|
|
|