Karel_Jiranek
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: 27.06.2019, 09:05 » |
|
Mám platné osvědčení o odborné způsobilosti Vyhláška 50/1978 Sb. paragraf 6.
Platnost se blíží ke konci. Zároveň končím v zaměstnání, ale současný zaměstnavatel mi umožní přijít na školení a zkoušky pro prodloužení platnosti osvědčení. Až budu tuto zkoušku skládat, nebudu nikde zaměstnán. Podnikat se nechystám.
Na osvědčení o odborné způsobilosti je kolonka zaměstnavatel. Bude osvědčení platné i bez vyplněné kolonky zaměstnavatel nebo může bývalí zaměstnavatel tuto věc zastřešit i když již nebudu jejich zaměstnanec, ale budu řádně proškolen, poučen a samozřejmě úspěšně složím zkoušku?
Nikdy jsem osvědčení o odborné způsobilosti neskládal bez zaměstnání a chci mít vše v pořádku.
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 27.06.2019, 09:25 » |
|
Napsal jste: "Bude osvědčení vyhlášky 50/78Sb. platné i bez zaměstnavatele?". To je tak trošku nesmysl, protože právě zaměstnavatel je ten, pro koho se to přezkoušení dělá. Zaměstnavatel určí z jakých oblastí budete školen a přezkoušen. Jinými slovy ten papír co dostanete je "krytí" pro zaměstnavatele . Pokud si dobře poslechnete videoseriál #V50 o vyhlášce padesát, uslyšíte opakovaně to, že " Osvědčení platí pouze na elektrické zařízení příslušného druhu a napětí". Jinými slovy to znamená, že pokud máte praxi na zapojování např nn zdtojů šicích strojů, takové osvědčení neplatí pro montáže (byť nn) na průmyslových stavbách. Nebo ještě detailněji. Zaměstnavatel by mohl osvědčení uznat, ovšem řezal by větev především sám pod sebou. Závěrem. Pokud máte platnou vyhlášku padesát, pak je platná pro toho, pro koho jste ji dělal. Poslechněte se například samotného otce padesátky, Jiřího Sajnera zde. https://elektrika.tv/video/2018/18_v50_17_sajner.mp4Nebo Alexeje Satinského, který zde vysvětlujetu nepřenositelno st padesátky! https://elektrika.tv/video/2018/18_v50_16_satinsky.mp4
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 27.06.2019, 09:41 » |
|
Tím, že si necháte §6 prodloužit, zachováte jeho "pokračování" a nevznikne vám mezera.
Nový zaměstnavatel by ale vás měl nechat přeškolit hned po nástupu.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
|
|
Karel_Jiranek
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 27.06.2019, 10:15 » |
|
Jak si mám tedy vysvětlit požadavky zaměstnavatelů v inzerátech nabízející zaměstnání, kde je požadují platnou vyhlášku 50 paragraf 5 nebo 6?
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 27.06.2019, 10:23 » |
|
Přerušení §6 delší, než 3 roky se obvykle řeší pádem na §5.
To jste četl kde?? I ti ,co nemají praxi 20 let ,zkoušku z Vyhl 50/78 absolvují bez ztráty kytičky!!  Ve stejném nebo vyšším paragrafu. Není to správné, ale tato praxe je dnes zcela běžná.... 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 27.06.2019, 11:56 » |
|
To jste četl kde??
Tady: Vyhl. 50/78 Sb.
§13
Zápočet doby praxe
(5) Doba praxe uvedená v odstavcích 1 až 4 , získaná před více než pětiletým přerušením, se započítává do celkové doby praxe jen polovinou.
§14
Zkoušky a přezkoušení
(6) Pracovníci, kteří přeruší činnost na dobu delší než tři roky, se musí znovu podrobit zkoušce v plném rozsahu.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 27.06.2019, 13:24 » |
|
Jako holý nesmysl! Mohou sice existující vyhlášku akceptovat, ovšem to se nedoporučuje. Takovou větou v inzerátu jinak říkají, že chtějí pracovníka, který má kvalifikaci osoby znalé.
Tím, že se něco nedoporučuje se z toho nestává holý nesmysl.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
Miroslav Minařík

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 27.06.2019, 13:30 » |
|
Tím, že se něco nedoporučuje se z toho nestává holý nesmysl.
Vím, že rád chytáš za slovíčka. Dobře, tak je to poloholý nesmysl. Spokojen? Pokud jako zaměstnavatel chci ověřit jeho způsobilost, tak si to nechám ověřit někým, komu věřím. Pokud přijímám pracovníka (pro mne) na významné zakázky, tak mne bude zajímat kdo, z čeho ho, kdo školil a přezkušoval. A to nemluvím o místně bezpečnostních předpisech. A tak bych se asi raději přiklonil zpět tomu holému nesmyslu. Možná nebude od věci, pokud rozvedeme příklad, kdy se dá vyhláška bezpečně akceptovat.
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|
David Hruda

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 27.06.2019, 13:53 » |
|
Já určitě nechytám rád za slovíčka. Spousta malých i větších zaměstnavatelů posílá své zaměstnance na školení do různých agentur či jiných vzdělávacích institucí Pokud přijmou nového člověka s platným osvědčením, které zaplatil předchozí zaměstnavatel, mají ho zmačkat a poslat ho na zkoušky? Já si to nemyslím. Podle mě stačí provést s ním "školení" o místních specifikách, pokud taková jsou a pár dní ho pozorněji sledovat, jaké má návyky apod.
|
Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy... Smluvní partner společnosti EG.D Znalec v oboru ELEKTROTECHNIK A: rozvody a instalace, spotřebiče, hromosvody a ochrana proti přepětí, revize el. zařízení a hromosvodů. ELEKTRONIKA: zabezpečovací systémy, spotřební elektronika Jih ČR www.elektro-hruda.cz
|
|
|
|
Vít Rotrekl

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 27.06.2019, 16:28 » |
|
Já to vidím jako David. Příklad: Před rokem jsem absolvoval přezkoušení z 50ky par. 5,6,7,8. A mám glejt, že jsem proškolen. Před půl rokem jsem změnil zaměstnání, a dle mě je na novém zaměstnavateli, zda-li mě toto uzná a bude akceptovat, může být nějaké přeškolení na jeho místní podmínky, ale toto by nemuselo být v rozsahu vyhl. 50, ale jen "nějakým pamfletem" od zaměstnavatele . Nebo neuzná a musím si nechat přezkoušet znovu. Toto je můj názor a nevím jestli je legislativně naprosto v pořádku... A k těm inzerátům, že hledají lidi s 50kou par. 5,6,... to je logické, protože to je požadavek na odbornou kvalifikaci. A je pravděpodobné, že když uchazeč nebude mít vyhl. 50, tak nebude odborně způsobilý pro potřeby zaměstnavatele . Asi je to síto na obchazeče izerátů, aby jim tak nechodili úplní lívanci.
|
Mírně pokročilý RT 
|
|
|
|
|
Miroslav Minařík

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 27.06.2019, 18:33 » |
|
Dovolím si přidat doplňující otázku - pokud je osvědčení platné pouze pro konkrétního zaměstnavatele, jak to má správně řešit člověk, který má elektrotechnic ké vzdělání, praxi např. 10let u jednoho zaměstnavatele, kde i postupně dosáhl na par. 8 a nyní chce jít dělat na soukromo?
Celkem jednoduše. Jako OSVČ vysílá na přezkoušení sám sebe. Protože se zaměstnává sám a nese odpovědnost sám za sebe. Je tam rozdíl v tom, že jako OSVČ nemá u zkoušky konkrétní místně bezpečností předpisy. To proto, že se musí na každém novém pracovišti s nimi sám povinně seznámit.
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|