tessicz
|
 |
« kdy: 21.01.2012, 08:20 » |
|
Necháváme si od kamaráda truhláře dělat kuchyňskou linku na míru, linka bude mít na horních skříňkách rampu a a do ní chceme umístit bodovky (viz foto nějaké linky z googlu). Mohou se používat jakékoliv bodovky např.: do sádrokartonový ch podhledů a nebo se musí použít nějaké speciální? Musí být 12V nebo mohou být na 230V?
|
|
|
|
|
tessicz
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 21.01.2012, 10:16 » |
|
A když by byli s LED mohou to být jakékoliv a nebo také jen určené do nebo na hořlavé materiály? Musí být na 12V nebo na 230V?
|
|
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 21.01.2012, 10:30 » |
|
Jiří, když už tak dle ČSN EN 13501-1, třída reakce na oheň, skupina E nebo F.  C3 je kategorie podle staré normy.
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
Jiří Buben

Revize a údržba elektrických zařízení a strojů
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 21.01.2012, 10:37 » |
|
Jiří, když už tak dle ČSN EN 13501-1, třída reakce na oheň, skupina E nebo F.  C3 je kategorie podle staré normy. Ano, já vím ale, někteří výrobci stále uvádějí v katalozích elektro materiálu stále stupeň hořlavosti dle staré ČSN. Tak aby se v tom tazatel vyznal  Ještě dodám, že svítidlo určené pro montáž na hořlavé podklady poznáte pole toho, že je na štítku či dokumentaci uvedeno písmeno F v obrácenném rovnostraném trojúhelníku viz. příloha.
|
Revizní technik E2/A Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstala cí a hromosvodů. Dřevozpracujíc í průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů. Stále se učím.....
|
|
|
tessicz
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 21.01.2012, 11:17 » |
|
Všem vám moc  , teď vím co mám koupit.
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 21.01.2012, 12:51 » |
|
Měly by být výrobcem určené k montáži do hořlavých hmot. Někdy bývá uvedeno, že jsou určeny k montáži do nábytku. V příloze je příklad.
No, zrovna v tom přiloženém příkladu čtu "Použití: Bodové svítidlo vhodné pro osvetlení obchodních prostor, obyvacího pokoje, výstavních exponátu, nábytku a podobne." O montáži do hořlavých hmot či do nábytku tam nenacházím ani zmínku (osvětlovat nábytek si mohu čímkoli, třeba reflektorem na stropě).
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 21.01.2012, 17:41 » |
|
Že mně ani nepřekvapuje, že výrobce nemá přesně specifikováno, do jakých stavebních hmot, lze toto svítidlo instalovat. To že tam je „F“ v trojůhelníku, ještě nic nevypovídá o schopnosti toho svítidla, zda ho montovat do stavebních hmot, s třídou reakce na oheň v kategorii E nebo F, anebo v kategorii „B“ 
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 21.01.2012, 18:11 » |
|
"normálně hořlavých hmot
Co to je ?
Odpovídá v podstatě dřívější třídě C2.
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 21.01.2012, 19:02 » |
|
Tos čet kde?
Já to vím od malička  Ale vážně, celkem často se zůčastnuji hasičských školení, kde jsou podobné inf. časté a dále jsem našel sborník přednášek: Část přednášky ing.Kříže Pokud se týká svítidel, je možno na hořlavé podklady montovat pouze svítidla s označením . K tomu je však nutno podotknout, že se jedná o tzv. normálně zápalné podklady. Přitom za normálně zápalné látky (hmoty, podklady) se považují hořlavé hmoty třídy B2 podle německé normy DIN 4102-2, což jsou hmoty, které je možno zapálit malým zápalným zdrojem, např. zápalkou, ale rozšíření plamene je bez dalšího přívodu tepla nepatrné, velmi často dokonce omezené. Hmoty potom samy uhasnou. Odtud vyplývá i doporučení nemontovat raději svítidla přímo na hmoty stupně hořlavosti C3 (neboli třídy reakce na oheň E nebo F).
|
|
|
|
Jiří Buben

Revize a údržba elektrických zařízení a strojů
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 21.01.2012, 19:14 » |
|
Já zase na jednom školení slyšel, že svítidla určená pro montáž do nábytku o neznámé hořlavosti se označují dvěma trojúhelníky s vrcholem dole a v každém z nich je písmeno M. Taktéž svítidla s omezenou povrchovou teplotou se mají označovat dvěma písmeny F v trojúhelnících nebo písmenem D v trojúhelníku vrcholem dolů. Ovšem takto označené svítidlo jsem ještě neviděl. Jen tak mimochodem pokud někdo ví kde se dají sehnat takto označená svítidla, prosím o zaslání webového odkazu, nebo adresy výrobce. 
|
Revizní technik E2/A Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstala cí a hromosvodů. Dřevozpracujíc í průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů. Stále se učím.....
|
|
|