|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 09.10.2016, 21:53 » |
|
Pokud jsme u slov musí být, tak začněme určením vnějších vlivů. To nám pak napoví více.  Ale běžně se v podobných prostorách potkávám s IP43 a vyšším. 
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 09.10.2016, 22:39 » |
|
Nepotkal jsem sklep v paneláku, kde jsem před vstupem obdržel kompletní dokumentaci včetně určení VV. Kdo jo, má u mě pivo.
Je to prostor poměrně suchý, ale občas studený. Krytí IP20 moc dlouho nevydrží, přikláněl bych se k průmyslnému provedení, tedy IP43 a vyšším. Na druhou stranu nám v těchto prostorech napáchají větší škodu zloději žárovek a trubic i celých svítidel, než stihne udělat vlhko.
Zásuvky bych neřešil, dejte tam provedení venkovní a máte klid.
Vyměnit hliník za měď je problém?
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 10.10.2016, 08:07 » |
|
Např. u nás jsme odstranili zbytečné prostory ajko prádelny, sušárny a kočárkárny, nechali jsme vzdít nové sklepy, položit dlažbu. Sklepy jsou čisé, suché, všude je IP20. Opravdu záleží na Vnějších vlivech. Pokud je nemáte vypracovány, stačí se obrátit na mě nebo na některého z mých kolegů.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jiří Schwarz

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 10.10.2016, 09:06 » |
|
... Ono ten hlinik nie je az taky zly, ako sa tu maluje cert na stenu. ...
Jak kdy a jak kde... Před časem mě přestala fungovat v kanceláři zásuvka. V sousední místnosti rozpadlý věneček, seškvařená izolace, polorozpadlé vodiče, jeden upálený. Na okruhu, kde se běžně používá PC sestava, 1 - 2x denně na chvíli rychlovarná konvice, občas pistolová páječka nebo nějaký ten měřák s výkonem do 100W. Takže u takového sklepa bych asi nedělal až takový problém s IP u světla, ale spíše bych se z hlediska bezpečnosti zaměřil na to, aby rozvod byl Cu vodič v TN-C- S, aby zásuvky byly přes proudový chránič, protože není vyjímkou, že se právě ze sklepa vytáhne prodlužka ven, pro sekačku, gril, nabíječku autobaterie,...
|
|
|
Zaznamenáno
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 10.10.2016, 09:14 » |
|
Např. u nás jsme odstranili zbytečné prostory ajko prádelny, sušárny a kočárkárny, nechali jsme vzdít nové sklepy, položit dlažbu. Sklepy jsou čisé, suché, všude je IP20. I takto upravené jsou dost často, v bytě má každý pračku,sušičku tak takové místnisti jsou nevyužité.. Udělat nový protokol VV.
|
|
|
Zaznamenáno
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
|
Tomasio P.
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 10.10.2016, 15:48 » |
|
Když to byla prádelna, nemáte tam přívodní kabel k bývalé pračce nebo mandlu?
V prádelně byl třífázový přívod. I s vlastním elektroměrem na chodbě, který už byl ale odstraněn. Když to teda norma povoluje, tak necháme zásuvku napojit na světelný obvod. Přijde mi to nejjednodušší řešení. Díky.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 10.10.2016, 18:22 » |
|
Jednu na okruh.
Ovšem text té poznámky 2) k tab. 5 praví výslovně: Na tento obvod ( tj. jeden) lze také připojit zásuvky ( množné číslo), a to v jedné místnosti nejvýše jednu zásuvku. P.S. voluntaristický výklad by mohl dokonce znít, že v jedné místnosti holt jen jednu zásuvku, a v ostatních místnostech třeba po deseti 
|
|
|
Zaznamenáno
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
IM
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 10.10.2016, 18:30 » |
|
P.S. voluntaristick ý výklad by mohl dokonce znít, že v jedné místnosti holt jen jednu zásuvku, a v ostatních místnostech třeba po deseti  To by tam asi muselo být: ... v první...,ne v jedné. 
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #16 kdy: 10.10.2016, 18:35 » |
|
To jsem psal spíše pro pobavení... Podle mne je to především dáno tím, že je nepraktické ba nebezpečné mít v jedné místnosti všechnu elektřinu z jediného obvodu - když třeba prasklá žárovka vybaví jistič, tak je v té místnosti totální blackout. U sklepní místnosti, navíc potenciálně dílny, o to horší. Až se někdo při hledání východu přerazí o roztahané krámy, možná pak výhodu úspory za elektrikáře přehodnotí.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|