učedník
|
 |
« kdy: 31.01.2014, 18:51 » |
|
Jaký druh bodového osvětlení zvolit do obýváku, jestli LED, či klasické vláknové ?
Co bude nejvhodněší v tomto prostoru?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Otakar Dosbaba

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 31.01.2014, 23:41 » |
|
Učedníku, nejprve bych se zamyslel, proč zrovna bodovky. Protože je to malinké a nenápadné světýlko ve stropě? - alespoň takhle se k tomu staví velká část našich drahých poloviček. Ale už vůbec neřeší, jaká je světelná pohoda. No, asi taková, jako když člověk sedí u rozpálených kamen v promrzlé místnosti.
Takže bodovky ano, pokud chci někde zvýraznit nějaký detail, sošku a nebo obraz. Jinak je zapotřebí volit co nejvíce rozptýlené měkké světlo a to nejlépe z více míst. Nevznikají ostré a výrazné stíny, je rovnoměrně nasvíceno. Já osobně preferuji v tomto případě světlo klasické žárovky a pokud možno stmívatelné. Doma v obýváku mám kombinaci žárovkového lustru (dva okruhy, tj. 2 a nebo 4 žárovky 60W) - kde by však již klidně mohly být LED, jelikož je lustr využíván spíše pro větší osvětlení na kratší dobu. Nejčastěji ale svítí po obvodu pokoje nástěnné misky s 25W žárovkami pro nepřímé měkké osvětlení. To lze navíc stmívat a tak při sledování TV nebo i jen tak, svítí nejčastěji na "70%" příjemným hřejivým světlem s teplotou chromatičnosti přibližující se plamenu svíčky. Takové docela příjemné "intimčo". V obýváku mám ještě několik málo bodovek pro nějaký ten obraz na zdi a nebo odrazem od stěny to dobře funguje v jednom křesle i na čtení.
|
|
|
|
Radek Červený
Žij a nechej žít

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 31.01.2014, 23:57 » |
|
Jaký druh bodového osvětlení zvolit do obýváku? Žádné. Ledaže byste měl obývák o velikosti 1x1 metr a to je ještě diskutabilní, protože světelná pohoda tam nebude. A i když budete mít přesvícenou podlahu, pořád bude tmavý strop a celá místnost pak působí dojmem temné zatuchlé díry (promiňte mi ten výraz). Stejně jako v rádobymoderníc h kancelářích, kde je světlo od 1,6 metru dolů. Hnus velebnosti  Používejte věci k účelu, ke kterému jsou konstruovány a určeny. BODOVka = bodové svícení, nasvícení bodu. Prezervativ si jistě také nenatahujete na nohu místo holínek
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 01.02.2014, 11:30 » |
|
Jsem zastáncem teorií, které zde popisuje kolega Červený. Bodovky v koupelně - ANO Bodovky na chodbě - ANO Bodovky na WC - ANO Bodovky jako hlavní osvětlení obytné místnosti - zásadně NE Důvod zamítavého stanoviska - viz odpověď kolegy Červeného.
Ony i ty lustry uprostřed místnosti nejsou zrovna parádní designovou záležitostí. Dobré pro mouchy. Mají kolem čeho létat a na co kálet.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
solimek
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 01.02.2014, 12:51 » |
|
Prezervativ si jistě také nenatahujete na nohu místo holínek Na šlapání zelí by mi to ale přijde hygieničtější, nežli holínky. 
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 01.02.2014, 13:45 » |
|
Bodovky se v obýváku používají jako intim. osvětlení.... Už jsem to viděl u jednoho /co má stovky mil. na kontě/ a bylo jen jakési pomocné osvětlení ve členitém stropě asi ze sádrokartonu.. ...Měl o v obýváku asi 4 druhy různého osvětlení.....  Nebylo to hlavní osvětlení... jako hlavní měl křišťálový lustr v LED diodami.
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 02.02.2014, 07:54 » |
|
To si tedy opravdu nedokážu představit.  Něco jsem tam tomu "pánovi" zapojoval a dával do provozu a lustr svítil velmi dobře, až jsem žasl, jaké dává světlo ! Asi nestál 10.000.-Kč ......tipnul bych si řádově víc.... dálkovým ovladačem se dali měnit barvy a intenzita světla-připínáním LED diod....
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Dominika Zralá
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 24.08.2016, 10:29 » |
|
, pokud už bych měla volit jiné osvětlení než je lustr, zvolila bych jako doplňkové světlo bodové LED světlo. Dnes dokonce bude ještě vhodnější možná zvolit halogen světla.
|
|
|
|
|