František Tuček
Pravdě se člověk může pouze přiblížit. Ovšem bez více různých pohledů ani náhodou!

Budu rád pokud pozvednu povědomí o elektrotechnice
|
 |
« kdy: 31.05.2026, 08:02 » |
|
Co může udělat sám elektrotechnik pro zvýšení hodnoty své profese Elektrotechnik si může pomoct i sám. Ne tím, že bude mluvit vznešeně, ale tím, že bude dělat dobrou práci, stát si za cenou a umět zákazníkovi normálně vysvětlit, za co platí. Proč by měl odborník na bezpečné zapojení, měření a dokumentaci vystupovat jako levná výpomoc? Přijde včas, pracuje čistě, předá jasné podklady a neshazuje vlastní obor, lidé ho začnou brát jinak. A od toho se mění i postavení celé profese. Související ... ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde! Jak byste reagovali na tuto související otázku vy? Jseš hrdý na své elektrotechnic ké řemeslo a obor?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates

Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 31.05.2026, 10:52 » |
|
Myslím, že my poslední "ze začátku světa" jsme byli k "bastlení" všichni dotlačeni "nemožnostmi doby". Paradoxní je to, že dnes, kdy je možné všechno se upínáme zase k jinému bastlení :-) Ale k věci. Nějak mi mi tento obor dán do vínku a přes všechny okolnosti, co se mi v životě staly, stále se jej držím jako svého DNA. Je to něco jako životní mise, kdy chci dokončit poznání elektrotechnik a, kterého nenaučí jen školní teorie a komerční praxe sama o sobě. Je to zkoumání, bádání, hledání souvislostí a občas to konečně zajiskří objevem, pochopením. Než na obor, jsem na všechny ty, kterými se obklopuji, protože mi pomáhají dojít k zamýšleným cílům a tiše doufám, že jim to vracím svými výsledky. That's all ... 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Elektrika NENÍ časopis! 
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 28.06.2026, 18:11 » |
|
Za sebe to mám obdobně, taknějak jsem u elektra uvíznul a čas na změnu třebas k vodařům propásnul.
Já mám něco podobného....P rotože otec byl elektrikář, chodil často lidem montovat,dříve bylo málo lidí z tohoto oboru,byl o něj zájem jak si pamatuji veliký, tak nějak z " nutnosti zachovat se u oboru"..  Ale dnes, jak to vidím, asi nejvíce se musíme vzdělávat ze všech oborů , vydávání nových předpisů,jejich nových edicí jako na pásu.....  Hodně mě v mládí bavila elektronika... ..silnoproud moc ne....ale skončilo to obráceně! Hold jsem se silnoproudu věnoval až do důchodu! 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už přes 40 let praxe RT....
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 30.06.2026, 14:53 » |
|
Otec zedník, strýc elektrikář. Když jsem byl malý, jezdil jsem "pomáhat" na stavby RD našeho příbuzenstva a vždy jsem obdivoval strýce, jak si tyká s těmi černými kabýlky a jak je parádní, když to vše narve do rozvaděče, zapojí a vše funguje. Pravda, v té době jsem měl rozum a sílu tak na to, abych uvezl na kolečku pět cihel (panel Lorenc, uvezu to?), ale obdiv vůči řemeslu elektro už tam byl veliký. A ten mi zůstal dodnes. Mám rád výzvy a naše řemeslo mi jich neustále přináší více než dost. Ano, jsem hrdý na to, že mohu být součástí našeho řemesla a oboru a jsem hrdý na to, kam se vše technicky posouvá. Méně hrdý jsem na normotvůrce a zákonodárce, kteří to tak nějak dost kazí.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|