1)Pozn.:Len tak náhodou osoba znalá s el.kvalifikáci ou som. Len som tlsté dráty neťahal 35 rokov :-D A na "50" už nechodím asi 25 rokov. Áno, dávno nemám prax a nemám normy v malíčku.
Za 35 roků sice zůstaly zákony pana Ohma a pana Kirchhoffa neměnné, ALE
již i za 40 roků zemřela slavná "50/78" a když prostudujete NV 194/22 Sb, tak
Požadavky kladené na odbornou způsobilost k výkonu činnosti na elektrických zařízeních
říkají něco jiného.
Ty základy z elektrotechnic
ké průmyslovky zůstanou, ale aplikace elektrických instalací se podstatně změnila. Prostě z technického hlediska je to možné a bude to fungovat, je zde zase to ALE
Kolega Milan Hudec mi dal krásné zamyšlení ve dvou rovinách.
1) Hledisko "vkusu" neboli zvyklosti a doporučení norem
2) Hledisko bezpečnostního rizika
A tak jen stručně nebudu dělat analýzu bezpečnostního rizika, ALE
- z hlediska bezpečnostního rizika je takové řešení nevhodné a nekonfortní
- ČSN toto řešení nedoporučuje
- podle standardu ČSN mají být spotřebiče nad 2 kW mít samostatné jištěné obvody
- při poruše jednoho spotřebiče nesmí být narušený provoz jiného spotřebiče
- myčka má být ( musí) mít extra obvod,
- ČSN doporučuje při rekonstrukci okruhy rozdělit
- ČSN 332130 vám asi nic neříká...a to je ta odborná způsobilost v elektrotechnic
e
To schéma zapojení jste asi nenakreslil. Pak byste přišel na to, že centrální chránič pro více obvodů je nesmysl. Není dnes zvlátnosti, že naměříte unikající proudy fázemi a PE okolo 15 mA, které stačí na to aby diferencialní trafo zhodilo Fi. A vše co je zapojeno za tím 3xB16A nebude funkční.
Navíc měřil jste někdy odpor smyčky při tomto způsobů seriového propojení N-N1 a PE- PE koncový bod, zda se dostanete do desetin miliohmů? I měření Zs u koncových bodů často s porovnáním Zs u HDS něco napoví. Propojování PE mezi spotřebiči je v průmyslo zakazáno.
ČSN pro bytovou výstavbu to jen nedoporučuje.
2)Zapomeňte na "divokou " představivost Kupte si od INTELU Příručku k domovním instalacím, případně si doplňte "profesní kvalifikaci". Dneska jsou inzeráty "elektrikářem za tři měsíce" a apropo, kolik jste provedl v posledních třech létech instalací bytů a domečků?
Také jsem před 40 léty dělal "ajtáka" a zaváděl VT v zemědělství. Dneska mám na to 30 leté vnuky a v té oblasti nemachruji. Nechtěl jsem vstupovat do diskuse, bytečky a domečky není moje parketa, ale dovedu je zrevidovat a mám úctu k projektantům i firmám, které to opravdu umí. Počátek moudrosti je v úctě před každým člověkem, před projektantem a před lidmi zde na elektrice, kteří mnozí opravu u,mí a vědí a dokonce jsou ochotní poradit.