Sede
|
 |
« kdy: 23.10.2025, 09:21 » |
|
Chci postavit plotovou zeď do výšky 1,75m, která bude navazovat na stávající stěnu pro garážové stání. V čelní straně stávající zdi je veden svod hromosvodu, viz foto.
Je nutné tento svod posunout mimo zeď, nebo ho mohu nechat na místě, obestavět ztraceným bedněním a potom zabetonovat? Nebudu porušovat normy? Bude to fungovat? Na plotové zdi bude tenkovrstvá omítka jako na stávající stěně, nedojde případným úderem blesku k jejímu znehodnocení?
|
|
|
|
|
|
|
PP11
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 25.10.2025, 14:45 » |
|
 za odpověď. Svorka by zůstala cca 15 cm nad plotem, ten by výškově končil někde v místech horního napojení hromosvodu na zeď.To bych všechno oddělal a sundal z vodiče tu "trubku", aby skrz ni, kolem vodiče, nezatékalo do zdi plotu. Odkopávání k zemnímu pásku asi nepůjde, ten je někde hluboko v betonu dole.
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
PP11
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 25.10.2025, 23:24 » |
|
Hlavně se vyvarujte zabetonování AlMgSi vodiče!!
Díky za rady, ale musíte na mě jako na laika. AlMSi vodič je co, to co vede od svorky nahoru?
|
|
|
|
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 27.10.2025, 15:19 » |
|
Už jsem viděl AlMgSi i jako přizemění z HDS budovy do země na tyče ! Při revizi. Lidi jsou různí...! 
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 28.10.2025, 10:31 » |
|
A ještě si obejděte kolem domu zbylé svody u kterých zetmelte vršky ochranných trubek, aby vám do nich nezatékala voda. Vstup drátu do trubky musí být utěsněn. Na plotové zdi bude tenkovrstvá omítka jako na stávající stěně, nedojde případným úderem blesku k jejímu znehodnocení?
Ano, mám vážné obavy, že při větším úderu blesku do objektu může být poškozena ona plánované přizdívky. Osobně se mi moc přizdění drátu nelíbí a volil bych jeho přiznání na stěně stávajícího zdiva. Již jsem několikrát viděl poškozené rohy budov se skrytými svody a není to pak nic příjemného. Ve většině případů nevyplácela pojišťovna, neboť bylo prokázáno, že bylo vše špatně provedeno.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Kvita Ladislav

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 28.10.2025, 22:47 » |
|
Vstup drátu do trubky musí být utěsněn.
Podle staré 34 1390 musela být ucpávka vodivá. Jak se to dělá dnes? Předpokládám, že olovo se už zřejmě k tomuto účelu nepoužívá. Vstup vodiče do trubky se tedy utěsní čímkoliv vhodným i nevodivým a vodivé spojení trubky s vodičem se provede nějakou k tomu určenou svorkou? Nebo už se ochranná trubka s vodičem v ní uloženým nespojuje? Podotýkám, že se hromosvody ve své praxi nezabývám, ptám se jen proto, že mě docela zajímá, jak je řešení podle 62305. Přiznám se, že jsem zběžně nahlédl do 62305-3, ale nic se mi tam k této otázce nepovedlo najít.
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 29.10.2025, 07:38 » |
|
https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,27674.0.htmlAle je pravda, že jde z mé strany o zvyk a v dnes platných ČSN jsem tento požadavek již nenašel. Takže se v revizi konané podle ČSN EN 62305... již nelze na co odkázat.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 29.10.2025, 14:37 » |
|
Milane, tak nějak mi nedochází, proč by měla být ochranná trubka utěsněná i v její spodní části. To by bylo spíše kontraprodukti vní. Já měl za to, že se trubka v její horní části tmelila proti zatékání vody, neboť byl nezřídka kdy její konec natlačený v hlíně a voda pak zůstávala v trubce stát, což nebylo vzhledem ke kvalitě pozinkování nikdy uplně košer.
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #15 kdy: 29.10.2025, 15:19 » |
|
A proto vždy všem kladu na srdce "při čtení norem je vždy potřeba zapojit i zdravý rozum a posoudit, zda to náhodou nejde provést jinak a lépe". A dnes to vzhledem k paskvilům, které normativa plodí, platí dvojnásob.
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

|
 |
« Odpověď #17 kdy: 29.10.2025, 15:46 » |
|
na obou koncích vodivě spojit s vodičem svodu; toto vodivé spojení trubky s vodičem musí být trvanlivé. [/i]
Ruku na srdce...kdo to kdy viděl na vlastní oči takto provedené? Já ještě ne a že už jsem toho viděl za svůj život opravdu hodně. Pozor! Nenapadám normativní požadavek na proveditelnost . Jen asi už nelze aplikovat na dnešní nové "hromosvody".
|
|
|
|