veronika
|
 |
« kdy: 17.08.2007, 14:07 » |
|
koupili jsme dům v polovině kopce, bývalému majiteli při opravě střechy sundali hromosvod, s tím že je nedaleko kostelní věž a tudíž není potřeba.
Nějak se mi to nezdá, ale nevím na koho kompetentního se obrátit, aby mi poradil, vůbec se v tom nevyznám. může mi tu někdo poradit?
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 17.08.2007, 14:36 » |
|
Obraťte se prosím na nej odborníka přes hromosvody. Zde je kontakt: jan.hajek@dehn.cz
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Hynek Bureš
OSVČ

projektant elektro nn, vn, slaboproudy
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 17.08.2007, 14:43 » |
|
Povinnost zřízení ochrany před bleskem upravuje Vyhláška MMR č.137/1998 Sb, její technické řešení ČSN EN 62305 (resp. i původní ČSN 34 1390:1969), uzemnění ČSN 33 2000-5-54. Výše uvedená vyhláška v §47 vyjmenovává stavby a zařízení, kde se musí zřizovat ochrana před bleskem. V odstavci "a)" jsou uvedeny objekty, v nichž by zásah blesku mohl způsobit ohrožení života nebo zdraví osob nebo většího počtu zvířat s uvedením příkladů, kde jsou uvedeny mj. bytové domy, stavby pro shromažďování většího počtu osob a další. Rodinné domy ani objekty pro individuální rekreaci zde uvedeny nejsou. Vyhláška předepisuje obecně "ochranu před bleskem" nikoli hromosvod jako takový. Ochrana osob a majetku proti přepětí (včetně atmosférického, jehož důsledkem blesk vzniká) je v nově budovaných objektech (včetně rodinných domů) řešena hlavním pospojováním (vodivým spojením neživých částí el. zařízení, tj. ochranného vodiče el. sítě nn a ostatních vodivých konstrukcí vč. potrubí v objektu) a jeho uzemněním. Obdobně jako vyhláška řeší povinnost zřizovat hromosvody ČSN 34 1390:1969, která vyjmenovává případy v nichž je třeba zřizovat hromosvod "...kde by blesk mohl ohrozit život nebo zdraví většího množství lidí (bytové domy, průmyslové budovy, ...), tj. opět neukládá povinnost zřizovat hromosvod na rodinném domku. Konečné rozhodnutí je tedy na majiteli, který by si měl být vědom rizika ohrožení při přímém úderu blesku. Každopádně trvám na hromosvodu v případě osaměle stojících staveb na vyvýšeném místě (tento případ zmiňuje vyhláška i stará ČSN). P.S. Toto je lehce upravený text, podobný nutím podepsat stavebníka, který hromosvod výslovně nechce. Obdobný dokument se předkládá na stavebním úřadě jako změna stavby v případě, že byl hromosvod původně projektován a stavebník v průběhu realizace změní názor.
P.S. nevěřili byste kolik nevinných dušiček mám takhle upsaných.
|
Jednoduchá zadání mívají často komplikovaná řešení. Jednoduchá se zdají být jen proto, že komplikace si žádný zadavatel nechce připustit. Řečeno česky: vyřeš to jednoduše norma nenorma, hlavně ať je to skoro zadarmo.
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 17.08.2007, 15:46 » |
|
Ano. Přesně tak, jak píše kolega Fasulis. Za rozbouranou střechu a případnou opravu domu po požáru sáhnete do kapsy podstatně hlouběji, než při pořizování ochrany před bleskem.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 17.08.2007, 16:37 » |
|
Zde : http://www.mvcr.cz/statistiky/pozary.html - Archiv - Statistická ročenka - 2005(pdf) - tabulka na straně 27 "požáry podle příčiny...". je možné zjistit, že zapálení objektu bleskem je 2,7x častější u objektů bez hromosvodu, oproti chráněným. Takže asi není co řešit.  ...Konečné rozhodnutí je tedy na majiteli, který by si měl být vědom rizika ohrožení při přímém úderu blesku. .
Souhlasím s tím, co jste uvedl ve svém příspěvku. Pouze u této věty přesně nevím, jak by měl majitel (investor) k onomu uvědomění si rizika dojít. 
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
|
fiksa
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 18.08.2007, 10:40 » |
|
Taky se z pravidla stava to, ze dokud nemate hromosvod tak ok, ale jak tam je tak do nej zahne.
|
|
|
|
Tůma V.
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 20.08.2007, 13:51 » |
|
TO Veronika: Hromosvod na RD máte, ale ty vodiče od světla na půdě a koax od antény nejsou dimenzované na bleskový proud. Když blesk uletěl několik km vzduchem, tak ho už střecha neodradí a neuhne se k sousedovi.. Takže údaj, že domy s bleskosvodem jsou náchylnější k úderu se mi moc nezdá...
|
|
|
|
|
|
flash
|
 |
« Odpověď #12 kdy: 23.08.2007, 01:13 » |
|
To All:Proč je to hromosvod???Hrom mě dům nezapálí...neb o jo?
|
|
|
|
|
Petr Doležal

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 23.08.2007, 14:11 » |
|
Něco jsem našel a nedá mi to neposlat: Zákon je zákon, v tomto případě stavební 183/2006. Na základě jeho § 193 existuje Vyhláška 499/2006. A ta v odst.3.7.3 mluví o bleskosvodech"A máme vymalováno", co včíl ? 
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
|
|
Křivka
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 29.03.2008, 21:10 » |
|
kde bych sehnal knihu Hromosvody od P. Říhánka?
|
|
|
|