Chápu pana Hájka - každý se chce mít dnes dobře a dobře vydělávat. Jelikož blesk je živel, který se nedá změřit ani přesně určit kde udeří, tak pan Hájek klidně může rozvíjet své teorie o hromosvodech. Nové požadavky na hromosvody - systém LPS, ..., LPH, LEMP, valící koule, rizika a další nesmysly mi připadají jako šíření poplašné zprávy. Celý svůj aktivní život cca 50 let jsem dělal elektropráce a revize ve zdravotnictví. El. instalace byla rozdělena dle požadavků zdravotnických zařízení na obvody:
velmi důležité, důležité, méně důležité, izolované soustavy, hlavní ochranné pospojování a doplňkové pospojování. Ochrana před bleskem byla provedena dle ČSN 34 1390 ( podle p. Hájka starý dědek).
Pokud bylo vše uděláno, jak popisuji, tak nikdy nebyl problém s elektřinou, hromosvodem, přepětím, s nějakými anglickými názvy LPS atd. Toto jsou moje zkušenosti z oboru elektro za 50 let praxe.
Pokud ze staré normy vyškrtáte úlitby, které se spíše zneuživaly+přidáte poznatky o izolační schopnosti vzduch vs.novodobé stavební materialy a dodáte systém přepěťovek (ano nová doba a ochrana elektroniky), máte dnešní hromosvod.