Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« kdy: 09.11.2011, 09:02 » |
|
Výsledky proudového testování bezšroubových svorek WAGO a IDEALStále se setkáváme s nepodloženými domněnkami o špatném spojení bezšroubových svorek. Na odborném učilišti v Sokolnicích u Brna spolu s třiceti odborníky z řad projektantů, revizních techniků, elektroinstala térů a učitelů podrobujeme bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžkou zkouškou pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Zaznamenali jsme ... Zdroj: zde...Co vás napadá v souvislosti s touto informací?Výsledky proudového testování bezšroubových svorek WAGO a IDEAL
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
Jozef BABJAK
|
|
« Odpověď #1 kdy: 09.11.2011, 09:47 » |
|
Výborná reportáž! Je príjemné vedieť, že spoje vodičov urobené akýmkoľvek regulérnym spôsobom sú tak odolné. Vidieť, že výrobcovia - aspoň tí seriozni - nie sú blbci. Neuvažujete o teste napr. Wago versus noname napodobeniny? Keď už ste tam tú termokameru mali, nebolo by možné zverejniť oteplenie jednotlivých svoriek? Hoci vydržali všetky, myslím, že prechodové odpory boli rôzne. Nemerali ste napr. prechodové odpory za studena veľkým prúdom? Na druhej strane, boli tam prezentované výrobky dvoch firiem, a jediný politicky korektný výsledok je, že všetky sú veľmi kvalitné a žiadny nie je víťazom. Prechodové odpory či oteplenie by nutne stanovili poradie.
Mimochodom, len sa mi to zdá, alebo skutočne trpí drvivá väčšina elektrikárov nad 35 rokov nadváhou až obezitou?
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #3 kdy: 09.11.2011, 10:05 » |
|
Jak je vidět, každý spoj, pokud je alespoň trochu slušně provedený, vydrží bez problémů proud, při kterém je již výrazně překročena dovolená teplota izolace vodičů a izolace se začne tavit, pálit,... Škoda, že tam nebyl kroucený "nepropájený spoj" a že nejsou podrobnější udaje o tom jaká byla teplota kabelu a pokud byla teplota spojů větší, tak o kolik, kde nejvíce,...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #4 kdy: 09.11.2011, 10:43 » |
|
Mimochodom, len sa mi to zdá, alebo skutočne trpí drvivá väčšina elektrikárov nad 35 rokov nadváhou až obezitou?
jste mě pobavil. Pak že se mají elektrikáři špatně, že? Musíte vycházet z toho, že pánové jako jsem já, kolegové Bauer, Rajmont a další, které vidíte na videu nejsou zrovna žádní prckové a do dvou metrů nám chybí pár centimetrů. Takové tělo kolem 40 roku pak také něco spotřebuje a to je pak samozřejmě vidět i na mírném se zakulacení. Myslím, že byste se cítil moc dobře a bezpečně, kdyby vás doprovázeli bodígárdí jménem Horský a Bauer A teď vážně......... ... reportáž je opravdu vyvedená. Jak je vidět přímo z videa, byl jsem u toho a mohu potvrdit uvedené výsledky, k nimž se došlo opravdu parádním způsobem. Kolega Rajmont obsluhoval thermokameru, tak si to tu snad přečte a dodá nějaké snímky ukazující oteplení jednotlivých spojů.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Jozef BABJAK
|
|
« Odpověď #5 kdy: 09.11.2011, 10:48 » |
|
Ja sa len snažím zvaliť vinu za vlastnú nadváhu na elektriku.
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #6 kdy: 09.11.2011, 11:39 » |
|
... Myslím, že byste se cítil moc dobře a bezpečně, kdyby vás doprovázeli bodígárdí jménem Horský a Bauer .......... A když taková postava hodí kouli, kuželky strachem sami utečou...
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
|
|
« Odpověď #7 kdy: 09.11.2011, 13:24 » |
|
A když taková postava hodí kouli, kuželky strachem sami utečou...
no jistěěěěěě. Taky jsme byli zlatí hoši, ale hlavně díky Zdenkovi Pikhartovi. Byl bombastický! Hrál jak těžký profík.
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
Miroslav Minařík
"Nejvyšším úkolem není teoretické poznání, nýbrž praktické umění žít!" Sokrates
Odborná publicistika v instalační elektrotechnice.
|
|
« Odpověď #8 kdy: 09.11.2011, 14:24 » |
|
... spoje vodičov urobené akýmkoľvek regulérnym spôsobom sú tak odolné. Vidieť, že výrobcovia - aspoň tí seriozni - nie sú blbci. Neuvažujete o teste napr. Wago versus noname napodobeniny? Keď už ste tam tú termokameru mali, nebolo by možné zverejniť oteplenie jednotlivých svoriek? Hoci vydržali všetky, myslím, že prechodové odpory boli rôzne. Nemerali ste napr. prechodové odpory za studena veľkým prúdom? Na druhej strane, boli tam prezentované výrobky dvoch firiem, a jediný politicky korektný výsledok je, že všetky sú veľmi kvalitné a žiadny nie je víťazom. Prechodové odpory či oteplenie by nutne stanovili poradie.
To byl spontánní test jehož metodiku sestavil Petr Doležal a s pomocí přístrojů Zdeňka Rajmonta jsme mohli provést na učilišti. Průběžně jsme měřili oteplení na jednotlivých svorkách, ale v oblasti jmenovitých hodnot nebylo co vytknout ani te nové mikrowagosvorc e. Ta samozřejmě hřála nejvíce, ale při použití do 30A byla OK. Z teplotního hlediska lze tvrdit, že se svorky rozpouštěly současně s izolací vodičů. Tudíž při dost vysoké teplotě >90°C. Tvrzení, že bezšroubový spoj není tak kvalitní je opravdu OUT. To lidé neví o čem mluví, nebo je to alibismus pro jiný obchodní záměr. Další testy by to chtělo v nějaké zkušebně. V Brně buď IVEP nebo FEKT. Ale to je otázkou zájmu i druhé strany.
|
Elektrika NENÍ časopis!
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #9 kdy: 09.11.2011, 18:21 » |
|
Myslím, že takový test velkou vypovídající schopnost nemá. Spoje by měli být namáhány dlouhodobě, jak elektricky, tak mechanicky a poté by se vidělo. Jak v textu písně, "čo pruží, to dopruží....... ..
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
|
|
« Odpověď #10 kdy: 09.11.2011, 18:54 » |
|
Myslím, že takový test velkou vypovídající schopnost nemá. Spoje by měli být namáhány dlouhodobě, jak elektricky, tak mechanicky a poté by se vidělo. Jak v textu písně, "čo pruží, to dopruží....... .. Já si naopak myslím, že testy byly naprosto O.K. Na co namáhat svorky, které se používají v běžných elektroinstala cích na mechanickou zátěž?
|
|
|
|
Jiří Mudra
|
|
« Odpověď #11 kdy: 09.11.2011, 18:54 » |
|
Povedený test také bych ae spíše přivítal test spíše při dlouhodobém zatěžování (např. s umělým zestárnutím)
|
Elektrikář - údržbář §6, §8
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #12 kdy: 09.11.2011, 18:59 » |
|
Já si naopak myslím, že testy byly naprosto O.K. Na co namáhat svorky, které se používají v běžných elektroinstala cích na mechanickou zátěž?
Mechanicky, asi jsem se špatně vyjádřil, myšleno tak: Do WAGA zasunu vodič a měřím třebas za rok, za dva poté co svorka ztratí část původního napnelismu jednak čistě mechanickou cestou vraženým vodičem, jednak tepelnou cestou (provést občas zkrat, mírně dlouhodobě přetížit).
|
|
|
|
Miroslav Minařík
|
|
« Odpověď #13 kdy: 09.11.2011, 19:07 » |
|
Myslím, že takový test velkou vypovídající schopnost nemá. Spoje by měli být namáhány dlouhodobě, jak elektricky, tak mechanicky a poté by se vidělo. Jak v textu písně, "čo pruží, to dopruží....... .. Dopruží?Jako vznášíš pochybnost o trvanlivosti? Tak ty testy jsou známé. Nedělali jsme je my, ale tuším v Německu. Výsledek je ten, že pokud se používá originál a zatěžuje se jmenovitým proudem, nic nedopružuje. Trvalý přítlak je ověřen a není co řešit. Právě pro ten trvalý přítlak se Wago používá pro spojování hliníkových vodičů. V této oblasti zase lidi neznalí této technologie namítají, že to Wagovka přecvikne. To je další blud. A mě už to nebaví stále opakovat. Jediné co jsme neměli ověřené byl třínásobný nadproud. Ale k takovému provoznímu stavu často nedochází. V tom klipu nebylo vidět přepalování Al vodiče ve věnečku. Ale to je jiná písnička ... Můžeš vypracovat novou metodiku jiného testu. Uvidíme.
|
Elektrika NENÍ časopis!
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #14 kdy: 09.11.2011, 19:22 » |
|
Dopruží? Jako vznášíš pochybnost o trvanlivosti? Tak ty testy jsou známé. Nedělali jsme je my, ale tuším v Německu. Výsledek je ten, že pokud se používá originál a zatěžuje se jmenovitým proudem, nic nedopružuje.
Trvalý přítlak je ověřen a není co řešit. Právě pro ten trvalý přítlak se Wago používá pro spojování hliníkových vodičů. V této oblasti zase lidi neznalí této technologie namítají, že to Wagovka přecvikne. To je další blud. A mě už to nebaví stále opakovat. Jediné co jsme neměli ověřené byl třínásobný nadproud. Ale k takovému provoznímu stavu často nedochází. V tom klipu nebylo vidět přepalování Al vodiče ve věnečku. Ale to je jiná písnička ... Můžeš vypracovat novou metodiku jiného testu. Uvidíme.
Waga běžně používám a zatím jsem nijaký problém nezaznamenal. 6e pružení musí časem slábnout, bych řekl, že je technický fakt, nakolik je to dlouhodobá záležitost odhadnout nedokáži.
|
|
|
|
|
Miroslav Minařík
|
|
« Odpověď #16 kdy: 09.11.2011, 19:39 » |
|
Mě se to líbí. Kol Hudec má samozřejmě rýpavé poznámky (neříkám že nemístné), které chápu. Pokud je nějaký dlouhodobý test a "vagofky" prošly tak není co řešit. Mirku kde hledat? Na stránkách výrobce (výrobců)?
Ale toto video pravděpodobně přesvědčí mého kolegu, kterej ten "vagofkám" pořád nevěří, co se týče schopnosti přenést jmenovitý proud.
Naštěstí nejsem odměňován za přesvědčování. Je mi to fuk. Testy se dělaly pro nás. Osobně mi doplnili chybějící mozaiku informací. Já mám jasno. Jak jsem psal, můžeme udělat jiný test. Jen vypracujte metodiku, která je realizovatelná a bude mít vypovídající schopnost.
|
Elektrika NENÍ časopis!
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #17 kdy: 09.11.2011, 20:03 » |
|
Naštěstí nejsem odměňován za přesvědčování. Je mi to fuk. Testy se dělaly pro nás. Osobně mi doplnili chybějící mozaiku informací. Já mám jasno. Jak jsem psal, můžeme udělat jiný test. Jen vypracujte metodiku, která je realizovatelná a bude mít vypovídající schopnost.
Vem Wago, z každé strany kousek 2,5 vodiče vlož do používaného a zatěžovaného okruhu (např. el. sporák a pod). Za rok provozu vyjmout, spojit do serie s novou Wagovkou, mírně přetížit a infrakamerou snímat.
|
|
|
|