Od dávných dob v kostele pálili hromničky a probíhaly modlitby proti božímu hněvu - bouřce s hromy a blesky.
Nicméně se začali kříže na střechách kostelů připojovat měděnými dráty k vytvořeným zemničům.
Je důležité proč vnější ochranu zřizujeme. Někdo jen proto že musí, jelikož to "má nařízené". Ten jistě sáhne potom řešení, které bude z jeho pohledu nejjednodušší a nejlevnější. V některých případech to bude ESE, protože nedoceňuje funkci této ochrany.
Pak je skupina která která má skutečný zájem na ochraně svého majetku a rodiny. Ti se už budou rozhodovat střízlivěji a o řešení více přemýšlet. Nicméně i zde třeba přijde obchoďák, zamává certifikáty a papírem od TIČRu, na což může laik slyšet a nechá se bohužel napálit. Lidé hromadně nakupují předražené hrnce, zázračné pánvičky, nebo ochrany před elektřinou z atomových elektráren a podobné chujoviny. ESE je z mého pohledu jen dalším produktem šmejdů. Tedy pokud mne skutečně někdo nepřesvědčí o tom že to funguje lépe, než klasika. Vzhledem k "tajemnu" okolo ESE jsem si prozatím vyslechl maximálně informace z letáku, nebo jsem byl ignorován zcela a zůstal bez odpovědi.
Navíc jsem ještě nepotkal objekt kde by například byla provedena dodatečná úprava zemniče a ESE se připojili k základovému nebo obvodovému zemniči, bez dalších úprav, co je v rozporu i se samotnou NFC. Přesto je to zrevidované. ?