Jiří Kantner
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #19 kdy: 13.11.2023, 15:37 » |
|
Neviděl bych to tak černobíle, tem model financováni gigantu jako je ETSI není nic tak skvělého, aby se to muselo univerzálně kopírovat. Každá instituce má nějaký model financování. Na druhou stranu je pravda, že jen tak z plezíru si lidé normy nečtou, to spíš si stáhnou muziku nebo film. A jestli mají mít přístup k těm informacím zdarma všichni a nebo nikdo nebo jen studenti to si nedovolím soudit. Ale když si položím otázku qui bono, tak mi vychází, že placené normu nepodporují konkurenční prostředí. Argument, že věci ohledně VTZ nemusí být veřejné neobstojí, ČSN pokrývají spousta dalších oborů které VTZ nejsou. Jako paradox a naprosté systémové šílenství vidím třeba to, že ČAS "prodává" i normy ETSI, které se dají legálně stáhnout zdarma. A další paradox je ten sponzorovaný přístup k ČSN, kdy za každý takový přístup a stažení normy inkasuje ČAS peníze od náhodně vybraného ministrestava. Vždy když ze zvědavosti tahle nahlédnu do nějaké normy a objeví se mi na obrazovce, že to sponzoruje ministerstvo zdravotnictví, tak mám blbý pocit,že tam ty prachy budou chybět. Těžko srovnávat přístupy a výstupy z tak rozdílných institucí jaké jsou třeba IETF a ETSI a ČAS.
Současný stav mi nepřijde dobrý ale mám daleko k tomu abych tu prosazoval nějaký jiný způsob placení a fungování.
|