Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @7

|
 |
« Odpověď #18 kdy: 19.08.2026, 20:55 » |
|
Zažil jsem proutkaře dvakrát. Jednou s vidlicí z vrby hledal vodu, která byla o 5 metrů hlouběji, než tvrdil, přičemž hydrogeolog to okomentoval tak, že voda je prakticky všude, jde jen o to, jak hluboko. Druhá epizoda byl stařík s ohnutými dráty, hledající vodovodní trubku ke kravínu. Ten zase vykládal, že to “měří” přes nohy do rukou a volné konce “chytají” to něco v zemi a přesnost měření mu prý zvýší chůze naboso. Než prošel těch 300 metrů, zvládnul placku slivovice, asi taky zvyšovala přesnost měření. Působil trochu komicky, ale RD8000, připojená na kabel k čerpadlu souběžně vedoucí, mi ukazovala naprosto stejnou trasu a i hloubky trefil slušně. Sám jsem to zkoušel taky, ale dráty se pohybovaly čistě náhodně, spíš pohybem rukou při chůzi, než nějakým příjmem signálu ze země. Na druhou stranu když uvážím principy detektorů a lokátorů a s jak slabými signály si vystačí, pak proč by nemohl být dostatečně senzitivní jedinec schopným použit virguli či dráty místo displeje, nebo rafičky. AD použití drátu v izolovaném uložení, podle indicií výše by to nemělo fungovat, ale nezkoušel jsem a představoval bych si to jako lokátor bez připojeného vysílače.
|