Jan Hájek

Prostě .... HÁJEK!
|
 |
« kdy: 06.06.2026, 08:02 » |
|
Hromosvodář, být, či nebýt ... Hromosvod není jen drát na střeše a svorka v zemi. Ochrana před bleskem stojí hlavně na správném rozhodnutí, ověřeném postupu a pochopení rizika. Jenže co když největší problém není neznalost, ale sebejistota bez důkazu? V době, kdy se rady berou z diskusí i umělé inteligence, musí hromosvodář poznat rozdíl mezi normou, fyzikou a dojmem. Odpovědnost nezačíná montáží, ale schopností říct: tohle vím, tohle ověřím a tohle musím konzultovat. Související ... ... článek k tomuto diskusnímu vláknu zde! ... zdroj s podrobnostmi videoklipu zde! Jak byste reagovali na tuto související otázku vy? Myslíš, že patříš k hromosvodářům, srdcařům?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
Jan Hájek

Prostě .... HÁJEK!
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 06.06.2026, 11:32 » |
|
Tak na našem území může za rozšíření Marie Terezie, která pověřila polního podmaršálka Leopolda Freiherrna von Unterbergera nejenom modernizací výzbroje armády, ale i zavedením ochrany před bleskem. Na toho se pak nabalili Josef Stepling, Prokop Diviš, Josef Tadeáš Klinkoš, Antonín Renner a mnozí další. Pokračovaly v tom o století později firmy jako Deckert a Homolka, která podporovala Karla Václava Zengera (ten oproti předpisům protlačil na vysokou školu Františka. Křižíka, i když neměl maturitu), pak štafetu převzali Ladislav Vojtěch Říhánek, František Běhounek, Josef Postránecký, František Popolanský, Jozef Eliáš, Jaromír Nováček, Zdeněk Rous a pak od druhé poloviny 90. let posledního století minulého tisíciletí už to každý zná. Zatímco jinde po světě se propagátoři ochrany před bleskem stali prezidenty, v našich podmínkách je vrcholem památníček v průjezdu, okno Národního muzea, posluchárna na ČVUT, trafostanice nebo adoptovaný hrob na Olšanech :-). Na opačné straně stojí Německo, protože tam nenajdete skoro na žádné budově hromosvod. Záleží na spolkové zemi, spíše je málo hromosvodů vidět v Itálii,Španělsku,či Řecku ale zase mají narvané rozvaděče svodiči.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
| |
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 06.06.2026, 14:54 » |
|
Záleží na spolkové zemi, spíše je málo hromosvodů vidět v Itálii,Španělsku,či Řecku ale zase mají narvané rozvaděče svodiči.
Spíše bych řekl, (co jsem viděl) že je tam málo klasických hromosvodů (nebo tak nejsou vidět) a dost ESE....  pozn.: Dnes bych to viděl možná na samostatné obory,nebo kombi obory (jako jsou dnes instalatér-elektrikář),problematika hromosvodů se hodně proměnila...Kl asický vyučený elektrikář, který se v tomto oboru nevzdělává , je někdy úplně mimo mísu..  Vidím to každý den při revizích.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už přes 40 let praxe RT....
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 07.06.2026, 10:58 » |
|
Takže každý RT elektro je úředně i odborníkem „srdcařem“ na hromy, úřad to přece ověřil.
Ano. Je to přesně tak. Poměrně často se na mě obrací lidé s prosbou o vyhodnocení provedení jejich hromosvodu s tím, že se jim to, co jim bylo nainstalováno na jejich střeše, moc nezdá. Z 90% se oprávněnost jejich pochyb potvrzuje. A ke všemu je vždy vystavena "jakási" revize, většinou na jednom listu A4. Bez PD, v lepším případě podle jakési malůvky, kterou dodal projektant stavby pro účely stavebního řízení (což už samozřejmě nemusí...jen tak vytvoří zlo). Ano, jsem srdcař. A velký. A všichni lemplové by měli být na pozoru.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
František Šohajda

RT E2-A
|
 |
« Odpověď #6 kdy: Včera v 07:53 » |
|
Poměrně často se na mě obrací lidé s prosbou o vyhodnocení provedení jejich hromosvodu
Jak píšeš Pavle... Ale ještě mě více zaráží, že se na to ptají (telefonují) kolegové- RT na udělaný hromosvod na který dělají VRZ!! Asi bude někde chyba?  Kdyby to byli jen "lidé" ......Ti toho moc o tom neví....?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už přes 40 let praxe RT....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
 |
« Odpověď #10 kdy: Dnes v 11:47 » |
|
Vzpomínáte na ty hlášky?
Já je slýchám dodnes a nejvíce od lidí, které mají k našemu oboru tak daleko asi jako já k háčkování. Pak jsou rovněž "velcí odborníci" kolegové, kteří navrhují FVE a zároveň si k tomu naprojektují ochranu před bleskem. To je pak něco. Stejné je to s kolegy, kteří se této ochraně pořádně nevěnují a jednou za čas ji v rámci uceleného projektu navrhnou. Jak mám dva metry, tak jdu do vývrtky a v hlavě mi někdo šeptá..."ne, nesmíš ho zabít, ani mu jinak ublížit" 
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|