Tak zatím neúspěch...

- koupil jsem druhý (stejný) telefon na pokusy
- koupil jsem tento repráček:
https://www.reproobchod.cz/visaton-k-28-wp-50-ohm/ (naměřil jsem mu 43 Ohm)
- odpojil telefon od telefonního rozvodu
- uvnitř telefonu jsem odpájel vodič ze svorky 4 a zajistil aby se ničeho vodivého nedotýkal
- na svorku 4 přiletoval + repráčku
- - repráčku přiletoval na svorku 3
Ověřil jsem studeňáky na stále nepřipojeném telefonu k telefonnímu rozvodu:
- svorka 4 oproti 3 (přes nové repro) 43 Ohm
- ze svorky 3 je "0 Ohm propojení" na 2 piny patice konektoru (není znázorněna) ze kterého dále vedou 4 vodiče do sluchátka (repro, mikrofón, 2 x zem). Konektor s vodiči co vedou dále do sluchátka jsem z patice při měření odpojil.
Repráček nevydal po připojení k tel rozvodu ani hlásku, ani náznak zvonění.
Zádrhel bude asi v tom, že v manuálu znázorněný vodič ze svorky 4 (nyní odpojený) nevede ke spínači vyvěšeného sluchátka napřímo. Naměřil jsem (konec odpojeného vodiče oproti prostřednímu pinu spínače) 6 MOhm = bude tam nějaká elektronika. Přepínač vyvěšeného sluchátka ma 2 přepínací kontakty, využit je jen jeden, kdy na prostředním pinu je těch 6 MOhm a ty dle polohy sluchátka naměřím na jednom nebo druhém krajním pinu daného přepínacího kontaktu.
Počítám, že další rada bude připojit nový repráček za kontakt vyvěšeného sluchátka, na pin kde je naměřeno 6MOhm při nevyvěšeném sluchátku... to ale půjde velmi obtížně, jelikož spojení k neznázorněnému konektoru (spro luchátko/mikrofon) je na plošňáku. Leda se píchnout přímo na pin přepínače...
Nebo...?
Stále mi vrtá hlavou, proč telefon zvoní o dost víc (dostatečně hlasitě) od domovních dveří než od bytových (nedostatečně hlasitě).
Víc a víc sousedů (také by chtěli hlasitost zvonění zvýšit) se mě ptá, jak jsem s pokusy daleko - slíbil jsem že se o něco pokusím, ale nyní jsem na půl v koncích...