Tým Elektrika
Redaktoři portálu právě konající službu

|
 |
« kdy: 18.09.2023, 08:02 » |
|
Commax půl století v domovní komunikaci Commax půl století v domovní komunikaci. Když se ohlédneme za technologickým i firmami s dlouhou historií, je nemožné přehlédnout Commax. Tato jihokorejská společnost má za sebou pět desetiletí ve světě videotelefonie, což je samo o sobě pozoruhodné. Založená v roce 1968, Commax si během let prošel mnoha evolučními fázemi. Modely jako CDV-70QT či CDV-1024MA ilustrují jejich snahu o adaptaci na současné technologické ... Související ... ... elektrovinka k tomuto diskusnímu vláknu zde! Jak byste reagovali na tuto související otázku vy? Dáte přednost jihokorejskému COMMAXu před lokálními výrobci domovní komunikace?
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan Hudec

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 21.09.2023, 09:20 » |
|
Jako schopné lokální výrobce bych viděl Jablotron a 2N. Teslu Stropkov už neberu jako lokální:-) a už asi ani ne jako konkurencescho pného výrobce. 2N bych asi favorizoval ale je to moc dlouho co jsem měl tak nějak aspoň částečný přehled o jejich výrobním programu.
Od Jablotronu jsem se odklonil v okamžiku kdy jsem instaloval jejich EZS, ale na zprovoznění jsem musel hledat někoho jiného s kódy. Jak to mají dnes nevím, tehdá jsem to bral coby jejich obchodní politiku, která mě prostě nevyhovuje.
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník

váš elektrikář a revizní technik
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 21.09.2023, 10:17 » |
|
Od Jablotronu jsem se odklonil v okamžiku kdy jsem instaloval jejich EZS, ale na zprovoznění jsem musel hledat někoho jiného s kódy. ..
Nechápu, s jakými kódy? Jinak Commax také znám a pár jejich modelů jsem instaloval. Ve většině případů bez problémů. Ty byly pouze u venkovních tabel a to se zatékáním vody a následně se zvoněním. Také jsem narazil na problémy s audiem a jeho mizernou kvalitou, která ale mohla být způsobena nevhodným kabelem (už tam byl). To jsem převzal po někom kdo to neuměl zprovoznit osobně nyní dávám přednost jiným produktům
|
|
|
Zaznamenáno
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|
|
Miloslav Stehno
Neverifikovaný uživatel @6

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 08.09.2025, 09:59 » |
|
Po kompletní a úspěšné výměně zvonků i domácích telefonů (systém Commax na 12 VDC) se na nás obrátilo pár sousedů, zda-li existuje možnost zvýšení hlasitosti vyzváněn u domovního telefonu. Máme typ Commax DP-SS ( https://www.commax.cz/dp-ss-commax-domaci-telefon-pro-system-4-n-1-tlacitko#tb1=2) a i když na svém těle má znak regulace hlasitosti, tak se zvýšit nedá - vnitřek telefonu žádný přepínač/potenciomentr hlasitosti nemá. Počítám, že Commax používá stejnou formu na vícero typů a my máme zjevně ten nejlevnější... Telefon zvoní sluchátkovým reproduktorem, po zvednutí sluchátka se reprák přepíná na hovor. Při zvonění se mezi svorkami 3 a 4 objeví 6 VDC a běžným el. multimetrem (UNI-T UT210E) neměřitelná (vysoká) hodnota VAC. Při zvonění jde 12 VDC na repráček (13 Ohm) který tedy "bzučí/vyzvání". Je nějaká možnost hlasitost zvýšit: - koupit externí 6 VDC bzučák a zapojit ho na svorky 3 a 4 ? - koupit externí 12 VDC bzučák a zapojit ho před přepínač zvonění/hovor ? - vyměnit reproduktor ve sluchátku ? Schéma/svorky telefonu je zde: https://www.absolon.cz/deploy/files/manual_dp-ss2.pdf, M. Stehno.
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 09.09.2025, 06:04 » |
|
Při zvonění jde 12 VDC na repráček (13 Ohm) který tedy "bzučí/vyzvání". Je nějaká možnost hlasitost zvýšit: - koupit externí 6 VDC bzučák a zapojit ho na svorky 3 a 4 ? - koupit externí 12 VDC bzučák a zapojit ho před přepínač zvonění/hovor ? - vyměnit reproduktor ve sluchátku
Tam musí být nějaká chyba! Sám reproduktor nebude připojením 12V= vydávat vyzváněcí tón. Tam musí být někde generátor vyzváněcího tónu (multivibrátor, nebo nějaký modernější zdroj signálu, TESLA Stropkov ho má ve zdrojovém bloku), připojením 13 Ohmového repro na 12V= by protékal proud téměř 1A, který by ho velice brzy zničil.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
Václav Třetí

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 16.09.2025, 11:11 » |
|
 Další zjištění je, že telefon vyzvání o trochu hlasitěji z tlačítka z hlavní jednotky u domovních dveří než z tlačítka ode dveří do bytu. Od elektrikáře schéma zapojení nemáme, ale počítám, že tato tlačítka nejsou tedy zapojená paralelně a na repráček jde při vyzvánění pokaždé jinak velké, střídavé napětí. Systém DT používající tel. přístroje Commatel DP-SS je klasický analogový systém 4+n. Tedy nic nového ani převratného a zapojení odpovídá v principu zapojení TESLA Stropkov DT85 (4FP 110 37) nebo DT93 (4FP 110 52), jen jsou svorky označeny jinými čísly. Ve schematu v návodu na vámi v textu vložené adrese máte zapojení, ze kterého lze vysledovat, že vyzváněcí a hovorový obvod se v přístrojích přepíná mezi svorkami 2 a 4 vyzdvižením sluchátka. Když v přístroji odpojíte vodič ze svorky 4 a připojíte na něj jiný měnič (reproduktor) proti svorce 3, budete mít vyzvánění nezávislé na přístroji a jiný měnič může dávat hlasitější reprodukci. Značka umístěná vedle svorky 4 ve schematu naznačuje, že by tam měl být v době vyzvánění střídavý signál akustického kmitočtu. Funkce hovorové cesty přes sv. 2 bude zachována. Problém nižší hlasitosti při stlačení tlačítka umístěného u dveří bytu bude dán ohmickým odporem vodiče rozvedeného z centrální jednotky jako přívod k tlačítkům u bytů.
|
|
|
Zaznamenáno
|
Václav 3
Stejně jako u kol. Jiřího Schwarze jsou příspěvky psané kurzivou myšleny ironicky.
Řidič tvrdej život má... , stejně tak vesnickej elektrikář
|
|
|
|
|
|