Pešek
|
 |
« kdy: 29.01.2011, 10:05 » |
|
Zapojil jsem bojler podle přiloženého schéma a během krátké doby vyhořel stykač. Dal jsem jiný a zjistil jsem, že při rozpínání hoří oblouk mezi kontakty termostatu a stykač se rozkmitá a to trvalo i 30 sec. tak jsem cívku stykače přemostil RC členem (130 Ω; 220 nF) ale nemám jistotu, že je to správné Nikde jsem nenašel žádný výpočet.
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský

Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 29.01.2011, 15:01 » |
|
Obvykle umísťujeme RC člen do místa, kde přepětí vzniká, tedy na cívku. Přemostit kontakt mi připadá poněkud riskantní. V případě průrazu RC členu nedojde k vypnutí obvodu jističem, ale k nežádoucímu sepnutí obvodu.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
raj
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 29.01.2011, 17:14 » |
|
Hodnoty RC členu jsou v pohodě. Jen pozor na napěťové dimenzování kondenzátoru. Měl by být kvalitní - svitkový. Odpor klidně 220 Ohmů. Také bych přemostil kontakt.
|
|
|
|
|
|
raj
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 29.01.2011, 18:37 » |
|
Obvykle se dá dokoupit RC člen ke stykači nebo relé k montáži na cívku. Že by výrobci nabízeli něco na kontakty, jsem nezaregistrova l. Jak chcete zabránit nežádoucímu sepnutí při průrazu RC? Ale dá se koupit samostatně odpor a kondenzátor.  Jak jsem psal - je třeba součástky správně dimenzovat. Z praxe - mám RC členy na kontaktech 1200A stykače - 630kVA zdroj pro žíhání Cu drátu. Odpor 220Ohmů/100W na chladiči, kondenzátor 220nF/2500V DC pulsní, samozhášivý, polypropylenov ý. A nepomohl by varistor... JEN TO NE ! Varistor se sice hojně používá, ale je to "prevít". Čím více se napěťově namáhá, tím víc stárne. Časem jako by nebyl a nikdo nic netuší ... Při prvním průšvihu - "prsk!" a je po něm.
|
|
|
|
Pešek
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 29.01.2011, 19:35 » |
|
Pane Miroš ten havarijní termostat tam je, jen jsem ho zapoměl nakreslit Havarijní termostat je v okruhu topného tělesa Kontakty nehoří, jenom při rozepnutí má asi malou mezeru tak se tvoří oblouk
|
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 29.01.2011, 20:36 » |
|
Podle mne to bude vadný termostat - nefunguje mžikový mechanismus. Při rozepínání se pak kontakty jen malinko oddálí a oblouk si vesele hoří. A propos, je vůbec určen ke spínání 230V~ ?
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Pešek
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 29.01.2011, 21:10 » |
|
Ten termostat je s kapilárou a je součástí bojleru je zánovní. Při topení kotlem termostat spíná čerpadlo a bez problémů
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 29.01.2011, 21:37 » |
|
Takže bojler je normálně od výrobce zapojen takto:
1/ termostat regulovatelný je obyčejně zapojen za svorkami v bojleru 2/ za tímto termostatem je zapojen havarijní termostat 3/ pak je připojeno topné těleso toto vše je zapojeno sériově Všechny tyto spínací prvky jsou dimenzovány minimálně na 10A, ale většinou na 16A. Tohle schéma co jste zakreslil je trochu jiné, zřejmě domácí úprava.
Je bojler spínán ještě jiným zdrojem povelů např. HDO ? Jaký vlastně termostat spíná topné těleso a jak je dimenzován? Typ a proudová zatížitelnost?
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
diko
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 29.01.2011, 21:51 » |
|
Při tomto zapojení nelze aby něco kmitalo...! Jde o klasické zapojení termostatu.... mám něco podobné zapojeno do boileru už 2O let a všechno drží a je původní...chyb a bude někde jinde!!!ne v zapojení....
|
|
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 29.01.2011, 21:56 » |
|
On by totiž termostat mohl přímo spínat topnou spirálu a nemusel by tam být stykač.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
Pešek
|
 |
« Odpověď #15 kdy: 30.01.2011, 07:50 » |
|
Toto zapojení mám doma 35 let, a pracuje bez problémů akorát je tam termostat TH 160 ? Kamarád přestavěl, tak jsem to zapojil také tak. Aby to vypínalo jak elektrický obvod bojleru, tak čerpadlo (je to kombinovaný bojler) přehazuje to termostat na kotli (buď topí elektrikou nebo kotlem) Z toho bojleru jsem si vlastně vypůjčil ten termostat tak, že je na 16 A 230V Na vině je zřejmě termostat, pomalá reakce rozepnutí, při odporové zátěži se nic neděje, při indukční dělá oblou. Výměna termostatu by asi moc nepomohla ten bojler je nový. Připojením RC členu to běželo celé léto bez problémů, akorát jsem si nebyl jistý hodnotami odporu a kondenzátoru Z empirického vzorce mě vychází úplně jiné hodnoty
Stykač odebírá 0,05 A Napětí 230 V
C=I*I/10 C= 0,05*0,05/10=0,00025 µF =250 pF
R= Eo 10I(1+(50/Eo))
R=(50/230)+1=1,2173913*10*0,05=0,6086956
230/0,6086956=377,8 Ω
Opravte mě, jestli jsem to počítal špatně
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 30.01.2011, 10:35 » |
|
Nevidím důvod, proč by měl hořet oblouk na kontaktech termostatu napájeného střídavým proudem. Boilerové termostaty obvykle spínají přímo topné těleso o příkonu kolem 2kW a není problém. Stejné termostaty (jak staré typy Metra Blansko, tak nové kapilární) se mnohdy také používají u starších elektrokotlů a spínají stykač bez potíží. Vidím problém v chybě zapojení nebo ve vadném termostatu.
|
|
|
|
raj
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 30.01.2011, 10:42 » |
|
Opravte mě, jestli jsem to počítal špatně Počítal jste dobře, ale podle špatných vztahů. Vaše hodnoty součástek se "mi líbí" víc. A hlavně to funguje.
|
|
|
|